Búrame tabu: Obriezka chlapcom pomáha

Búrame tabu: Obriezka chlapcom
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-18 15:30:00 |

Starosti o synovu predkožku zažíva takmer každý rodič chlapca. Preťahuje sa správne? Prečo sa zapaľuje? Bude ako dospelý muž bez problémov intímne fungovať?

V podstate je to iba malý kúsok kože na konci penisu, ktorý robí rodičom vrásky na čele a skutočne môže spôsobiť nemalé problémy. Sú krajiny, kde to však nemusia riešiť, pretože sa považuje za normálne dať syna krátko po narodení obrezať. A zďaleka nielen z náboženských dôvodov.

Obriezka je jeden zo zákrokov, ktorý sprevádzajú azda najväčšie mýty. Hlavne v našich končinách. Dá sa povedať, že približne 40 % celosvetovej populácie mužov obriezku podstúpilo. Väčšina z náboženských dôvodov. Ale sú krajiny, napríklad USA, Kanada, Austrália, kde je obriezka úplne bežný zákrok a asi 80 až 90 percentám chlapcov sa robí hneď po narodení,“ hovorí urologička MUDr. Petra Ďubjaková z detskej polikliniky Dr. Martinko.

Najlepšia prevencia

Podľa nej je to výborná prevencia z hľadiska hygieny, ale aj zdravia. „U neobrezaných chlapcov sú zápaly omnoho častejšie, a to nielen zápaly predkožky, ale aj močových ciest. Tiež je vyšší výskyt pacientov karcinómu. Niektoré štúdie potvrdzujú, že aj prenos HIV vírusu je častejší pri neobrezaných mužoch. Z mnohých dôvodov je to teda veľmi dobrá metóda, ako predchádzať týmto ochoreniam. Nevýhoda ani neexistuje, existujú iba predsudky,“ pokračuje odborníčka.

Rodičia sa boja, že obriezka naruší funkčnosť penisu a do budúcna erekciu. Funkčné problémy s penisom však s obriezkou nijako nesúvisia.

„Obriezka je zdraviu prospešná, no u nás sa robí najmä zo zdravotných dôvodov, v minimálnom počte z dôvodov hygienických,“ konštatuje detská urologička.

Extrémy v starostlivosti o penis

Podľa jej skúseností robia rodičia v starostlivosti o synov penis dve najčastejšie chyby – buď sa starajú prehnane, alebo takmer vôbec.

„Problém je, keď sa rodičia snažia preťahovať predkožku príliš skoro, nevediac, že táto dozrieva postupne a nie u každého chlapca sa dá hneď stiahnuť. Vtedy môže dôjsť k jej pretrhnutiu, čo sa bude hojiť jazvou a to vedie k obriezke zo zdravotných dôvodov,“ upozorňuje Ďubjaková.

Samozrejme, že problémy spôsobuje aj minimálna alebo takmer žiadna starostlivosť o hygienu a predkožku chlapca.

Riešením je zlatá stredná cesta: pri umývaní genitálu predkožku pomaly sťahovať potiaľ, pokiaľ ide. Do troch rokov veku by sa mala dať pretiahnuť úplne cez žaluď.

Kedy vyhľadať lekára

Vždy, keď má chlapec problémy s močením alebo ho trápia časté zápaly genitálu či močových ciest, je potrebné vyšetrenie u detského urológa. Jeho návštevu by mal odporučiť pediater. Ten zvyčajne odporučí odborné vyšetrenie aj v prípade problémov s predkožkou.

Fimóza – teda neschopnosť pretiahnuť predkožku cez žaluď, môže byť vrodená, alebo získaná. „Stav pri vrodenej fimóze sa môže upraviť do troch rokov života chlapca aj sám a bez nutnosti chirurgického zákroku, pretože predkožka dozrieva. Príčinou získanej fimózy môžu byť časté zápaly predkožky, ktoré sa hoja jazvičkami. Získaná fimóza môže vzniknúť aj vtedy, ak sa predkožka stiahne príliš skoro a potrhá sa,“ vysvetľuje odborníčka z detskej polikliniky Dr. Martinko.

Dva spôsoby liečby

Detský urológ posúdi stav fimózy a na základe zistení má v podstate dve možnosti spôsobu liečby. „Jednak môžeme vyskúšať kortikoidný krém, ktorý podľa mojej praxe funguje u veľkého počtu chlapcov a nemá vedľajšie účinky, takže sa netreba obávať, že je to kortikoid,“ pokračuje detská urologička. Samozrejme, nefunguje to u každého. V takomto prípade je potrebné podstúpiť chirurgický zákrok – obriezku.

Ide o malý chirurgický zákrok, ktorý sa robí v celkovej anestéze. „Rodičia sa nemusia obávať, že by po tomto zákroku penis horšie fungoval. Naopak, problémy s močením, zápalmi aj hygienou sa obriezkou eliminujú,“ uzatvára odborníčka.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia