Zápal močových ciest u detí: Ako ho spoznáte?

Zápal močových ciest u
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-25 15:30:00 |

Leto je úžasné ročné obdobie, ktoré je však z hľadiska zdravia detí plné rovnako slnka ako nástrah. Okrem iného sa počas prázdnin zvyšuje výskyt infekcií a zápalov močových ciest.

 

Kúpanie v mori či v bazéne, mokré plavky, nedostatočný príjem tekutín v pomere s vylúčeným objemom vody v podobe potu, to sú len niektoré faktory stojace za zvýšeným rizikom infekcie močových ciest či zápalov obličiek u detí.

„Zápaly močových ciest sú pomerne bežné infekcie. Práve leto sa považuje za čas, keď sú tieto infekcie častejšie. Je to najmä preto, že telo spotrebuje viac tekutín, v dôsledku čoho chodíme menej na toaletu a to je rizikový faktor vzniku infekcie. Zároveň platí, že v teple sa baktériám vo všeobecnosti darí lepšie,“ hovorí MUDr. Petra Ďubjaková, detská urologička z polikliniky Dr. Martinko.

Rizikom je aj zápcha a reflux

Kým v prvom roku života sa zápaly močových ciest vyskytujú viac u (neobrezaných) chlapcov než dievčat, neskôr sa tento pomer otáča a viac zápalov močových ciest majú dievčatá. „Je to spôsobené kratšou močovou rúrou,“ vysvetľuje lekárka.

Samozrejme, dĺžka močovej rúry nie je sama osebe rozhodujúcim faktorom vzniku infekcie a rozvoja zápalu. Príčinou infekcie močového mechúra sú baktérie.

„Najčastejšie je ich pôvod v perineálnej oblasti, teda oblasti medzi močovou rúrou a konečníkom. Nie každá baktéria však vyvolá zápal, musia byť dostatočne virulentné, čiže schopné vyvolať infekciu, a, samozrejme, aj zo strany hostiteľa musia byť splnené určité podmienky, čím sa dostávame k rizikovým faktorom,“ pokračuje detská urologička. „Rizikovými pacientami sú najmä osoby s vrodenými chybami močových ciest, ktoré zabraňujú ich správnemu fungovaniu, u detí je to najčastejšie reflux, teda návrat moču späť do obličiek, ale aj obštrukcia, čo je prekážka, ktorá spôsobuje hromadenie moču. Rizikovým faktorom infekcie je však aj zápcha.“

Jednoznačné príznaky

Rodičia by mali zbystriť pozornosť pri akomkoľvek probléme s močením. Lebo to, že dieťatko odmieta ísť cikať alebo pri cikaní pociťuje rezanie, pálenie, bolesť, znamená, že sa deje niečo vážne.

„U detí môžu byť symptómy pomerne rôznorodé a závisieť od toho, či je zápal lokalizovaný v močovom mechúre alebo obličkách, ale aj od veku,“ zdôrazňuje P. Ďubjaková.

Kým u bábätiek môžu byť príznakmi len nepokoj, horúčka, nechutenstvo, u väčších detí sa objavujú aj typickejšie príznaky. „Pre zápal obličiek, teda pyelonefritídu, sú typické horúčky, bolesti v boku, celková schvátenosť dieťaťa. Pri zápaloch močového mechúra a močovej rúry nie je zvýšená teplota typická, ale v popredí sú ťažkosti s močením. V oboch prípadoch môže moč páchnuť a môže sa v ňom objaviť krv,“ dopĺňa lekárka.

Na MUDr. Googla sa nespoliehajte

Keďže ide o zápal, dieťa by mal určite vidieť lekár. Vyhľadať ho sa odporúča pri ktoromkoľvek z vyššie spomínaných príznakov. A to čo najskôr. Najmä pri horúčke, ktorá môže signalizovať zápal obličiek, čo je vážny stav.

„V diagnostike je zásadné vyšetrenie moču. V ambulancii lekára je možné vyšetriť ho papierikom, ktorý nám napovie o prítomnosti infekcie. My v urologickej ambulancii moč skúmame aj mikroskopom. Následne ho odosielame do laboratória, kde za pomoci mikrobiologického vyšetrenia dokážeme stanoviť, o akú baktériu ide. Potom môžeme naordinovať účinnú liečbu, lebo keď poznáme baktériu, vieme, na ktoré antibiotiká je citlivá,“ pokračuje urologička z detskej kliniky Dr. Martinko.

Antibiotickej liečbe sa vyhnúť nedá, pretože ide o zápal. Pri zápaloch dolných močových ciest sa užívajú perorálne a liečba je možná doma. Zápal obličiek si môže vyžadovať hospitalizáciu a podávanie antibiotík intravenózne, teda priamo do žily. Doma aj v nemocnici treba zároveň malému pacientovi tlmiť teploty a postarať sa o jeho dostatočný pitný režim.

„Určite neodporúčam podceňovať zápal močových ciest a skúšať nejaké domáce liečby či rady z internetových fór. Treba si uvedomiť, že ide o zápal a najmä zápal obličiek, ktorý sa môže vyvinúť aj z neliečeného zápalu dolných močových ciest. Je to závažné ochorenie, ktoré môže viesť až k trvalému a nezvratnému poškodeniu obličiek,“ uzatvára lekárka.

 

 

Ako sa prejavuje zápal močových ciest u detí?

  • rôznorodými problémami s močením (málo, prerušovane, s bolesťami)
  • zapáchajúcim močom
  • prítomnosťou krvi v moči
  • malátnosťou, nechutenstvom, teplotami
  • bolesťami v boku
  • v prípade zápalu obličiek aj horúčkami

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia