"Modrina", ktorá nemizne

Ilustračné foto
Zdroj: foto: abby lu – 6 month old Taiwanese baby girlUploaded by Badagnani, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4193231
2020-01-02 00:30:49 |

Zdedilo vaše bábätko po predkoch modrasté znamienko, tzv. Mongolskou škvrnu? Je toto znamienko niečím rizikové?

Mongolská škvrna alebo dokonca škvrny sa objavujú najmä u novorodencov s tmavšou pleťou, a to najčastejšie v spodnej časti chrbta, na zadku a na pleciach. Mongolské škvrny sú bežné u ázijských detí, ako aj u detí s tmavou pokožkou, vrátane detí indického a afrického pôvodu. Avšak ani deťom s bledšou pleťou sa toto modrasté znamienko nevyhýba, i keď výskyt v tomto prípade je menej častý.

Modrasté škvrny nápadne pripomínajú obyčajné modriny a rovnako sú aj úplne neškodné. Na rozdiel od pravých modrín na dotyk nebolia. Našťastie, nikdy sa nepotvrdilo, že by mohli zapríčiniť onkologickú alebo inú, podobne závažnú diagnózu. Modrasté a niekedy až šedé sfarbenie kože vzniká, keď melanocyty (bunky, ktoré produkujú pigment alebo melanín) zostávajú v hlbšej kožnej vrstve počas embryonálneho vývoja. Prečo však k tomuto dochádza, odborníci netušia.

Dobrá správa je, že liečba nie je potrebná a znamienka nespôsobujú žiadne zdravotné komplikácie. Sfarbenie často úplne zmizne do 2 rokov veku a materské znamienka zvyčajne zmiznú v dospelosti.

Kedy navštíviť lekára?

Väčšina mongolských modrých škvŕn je neškodných. Pokiaľ neexistujú pochybnosti o type znamienka, ktoré má váš drobec, návšteva lekára nie je nutná. No ak sú modré škvrny zvlášť veľké, rastú alebo sa nachádzajú v blízkosti úst, potom ich musí skontrolovať pediater alebo detský dermatológ.

Fakty o mongolskej škvrne

Mongolská škvrna je zrejmá ihneď po narodení. Farba škvrny (či škvŕn) sa pohybuje v škále šedá, modrá až hnedá. Najčastejšie sa objavuje v rôznych odtieňoch modrej. Fliačik či fľak nebýva plastický, je však nepravidelný, s nerovnými okrajmi o veľkosti 2 až 8 centimetrov a zvyčajne vymizne do 3 až 5 rokov veku dieťaťa. Vo výnimočných prípadoch spôsobí mongolská škvrna nepríjemné nedorozumenia týkajúce sa násilia voči bábätku. Škvrny naozaj veľmi pripomínajú modriny.

 

Fotogaléria


Foto: Autor: abby lu – 6 month old Taiwanese baby girlUploaded by Badagnani, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4193231
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: www.rch.org.au, www.healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia