Aspergerov syndróm: Všímajte si, či vaše dieťa robí niečo z tohto

Aspergerov syndróm: Všímajte si,
Zdroj: gettyimages.com
2019-12-18 00:30:45 |

Aspergerov syndróm je jedným z niekoľkých typov porúch autistického spektra. Presný zoznam príznakov neexistuje. Napriek tomu sú určité spoločné črty, na ktorých sa zhoduje väčšina rodičov detí s Aspergerom.

V prvom rade si treba uvedomiť, že deti s Aspergerovým syndrómom sa správajú rôzne, takže žiadne jednoznačné vzorce na určenie tejto diagnózy nejestvujú. Ak si však u potomka všimnete niektorý z týchto príznakov

1. Dieťa sa fixuje na jedinú aktivitu

Mnoho detí s Aspergerovým syndrómom sa celé hodiny zaoberajú jedinou konkrétnou činnosťou. Väčšina rodičov sa zhodne, že sa ich ratolesť neuveriteľne dlhú dobu hrá napríklad s jediným autíčkom alebo listuje v jedinej knihe stále dokola.

2. Hovorí ako malý profesor

Deti s Aspergerovým syndrómom majú na svoj vek nezvyčajne širokú a vyspelú slovnú zásobu a dokážu tvoriť aj značne zložité vety. Zároveň však bývajú zvyčajne upnuté na jedinej tému, o ktorej chcú stále hovoriť. Ich prejav v detskom veku býva formálny a uprednostňujú rozhovory s dospelými.

3. Má problémy v bežnej spoločenskej komunikácii

Problémy pri bežných sociálnych situáciách sú pre deti s Aspergerovým syndrómom časté. Je pre ne napríklad veľmi ťažké čítať reč tela, sledovať neverbálnu komunikáciu, vedieť udržať tému hovoru alebo ho, naopak, nenásilne striedať. Preto je pre ne náročná napríklad skupinová práca v triede, lebo nespoznajú, že ostatní čakajú na ich vyjadrenie alebo nedajú priestor ostatným.

4. Potrebuje nemennú rutinu

Deti s Aspergerovým syndrómom potrebujú pevný, nemenný poriadok. Ak je niečo inak, sú zmätené a nešťastné. Nedokážu sa prispôsobovať nečakaným zmenám. Ideálne je, ak sa všetko deje v rovnakom čase a stále rovnakým spôsobom. Čas jedla, umývanie, ukladanie na spánok. Ak má prísť nejaká nečakaná udalosť, je dobré na ňu dieťa privykať postupne, neustále o nej hovoriť už niekoľko dní vopred.

5. Nie je empatické

Niekedy to tak pôsobí len zdanlivo, ale pravdou je, že väčšina detí s Aspergerovým syndrómom má problém vcítiť sa do pocitov niekoho iného. Nedokážu pochopiť, že iný človek má iné pocity alebo priania a potreby. Sú vo svojej bubline.

6. Berie všetko doslovne a nedokáže "čítať medzi riadkami"

Pre ľudí s Aspergerovým syndrómom je veľmi ťažké porozumieť presne hovorenej reči. Berú každé slovo a vetu doslova a nedokážu rozlíšiť významový prízvuk alebo tón hlasu. Rovnako tak nechápu vtip, sarkazmus či iróniu. Nespoznajú, či si robíte srandu alebo hovorí vážne.

7. Má neobvyklú reč tela

Rovnako ako majú "aspergeráci" problém čítať reč tela iných, sami môžu byť svojou neverbálnou komunikáciou pre okolie mätúci. Používajú nezvyčajné postoje, gestá či výrazy v tvári alebo ich použijú v úplne nezodpovedajúcom kontexte.

8. Spomaľuje sa motorický vývoj

Spozornieť by mali rodičia, ktorých deti sa výrazne oneskorujú vo vývoji motorických schopností a zručností. Či už ide o písanie, jazdu na bicykli, hádzanie loptou alebo napríklad zaväzovanie šnúrok. Niektoré deti sú samozrejme šikovnejšie viac, niektoré menej, vždy by ale mal byť viditeľný nejaký pokrok.

9. Má citlivejšie zmyslové vnímanie

Deti s Aspergerovým syndrómom sú citlivé na zvuky, najrôznejšie zrakové vnemy aj na dotyky. Môže im prekážať hluk, silné svetlo, záblesky, ale tiež neobvyklý vzor na obliečke alebo napríklad textúra na odeve, ktorá je im osobne na dotyk nepríjemná.

Kedy vyhľadať odborníka?

Ak sa domnievate, že vaše dieťa môže trpieť Aspergerovým syndrómom, vyhľadajte čo najskôr pomoc odborníka. V prípade, že vašu domnienku potvrdí, neprepadajte panike. Aspergerov syndróm nie je koniec cesty pre vaše dieťa. Včasná diagnóza vám pomôže pripraviť mu tak normály život, ako to len bude možné.

Ani slávnych ľudí neobišiel Asperger. Údajne ním trpeli či trpia aj Albert Einstein, Michelangelo, Abrahám Lincoln, Wolfgang Amadeus Mozart, James Joyce, Emily Dickinsonová, Alfred Hitchcock, Andy Warhol, Woody Allen, Sir Anthony Hopkins, Thomas Jefferson alebo Bill Gates.


Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia