MASTURBÁCIA u detí v predškolskom veku: Čo robiť a ako REAGOVAŤ? Túto jednu chybu nerobte

undefined
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images/Paul Bradbury
2023-10-16 19:00:00 |

Sebauspokojovanie je pre dospelých ľudí úplne prirodzenou súčasťou ich životov, no pri deťoch, a predovšetkým v predškolskom veku, zbystrujeme pozornosť. A pritom ide o úplne bežnú vec a súčasť objavovania ich sexuality. Čo by ste mali robiť v prípade, ak zistíte, že vaše dieťa masturbuje?

Na tému masturbácie detí v predškolskom veku upozorňuje aj web Tufts Medical Center, ktorý hovorí aj o tom, čo robiť. Deti sa v tomto veku uspokojujú predovšetkým tak, že sa trú rukou alebo iným predmetom. K masturbácii dochádza častejšie, keď je dieťa ospalé, znudené, pozerá televíziu alebo je v strese.

Príležitostná masturbácia je normálnym správaním u predškolákov. Dokonca až jedna tretina detí v tejto vekovej skupine objaví, že im táto činnosť robí dobre. Niektoré deti často masturbujú, pretože sú z niečoho nešťastné, napríklad z toho, že im vzali cumlík. Iní reagujú na trest alebo tlak, aby úplne zastavili masturbáciu.

Túto jednu chybu nerobte

V prvom rade to svojmu dieťaťu nezakazujte. Ide o najväčšiu chybu, akej sa môžete dopustiť. Deti by nemali byť za masturbáciu fyzicky trestané, ani by sa na ne nemalo kričať alebo ich o tom poučovať. Neoznačujte masturbáciu za zlú, špinavú alebo hriešnu a nezväzujte dieťaťu ruky ani nepoužívajte žiadne zábrany. Všetky tieto prístupy vedú len k odporu a neskôr prípadne k sexuálnym zábranám.

Čo by ste ako rodič mali v takejto situácii robiť?

Namiesto toho sa snažte kontrolovať, na akých miestach sa dieťa uspokojuje. Nedovoľte mu to robiť na verejnosti, skôr ho nasmerujte k tomu, aby sa tomu venovalo v spálni alebo v kúpeľni. Povedzte mu napríklad niečo takéto: "Viem, že je to príjemné, a je v poriadku, ak to robíš vo svojej izbe alebo v kúpeľni, ale nerob to vo zvyšku domu alebo keď sú nablízku iní ľudia." Vďaka tomu môžu deti pochopiť, že môžu masturbovať len vtedy, keď sú samy. 

Niektoré deti budú menej masturbovať, ak sa im počas dňa dostane dostatok pozornosti. Objímajte svoje poklady a venujte im čas, aby mali pocit, že majú od vás dostatok fyzickej náklpnnosti. 

Kedy treba vyhľadať odborníka?

Pokiaľ dochádza k sebauspokojovaniu u detí len zriedka, nemusíte to riešiť. Spoznornieť by ste mali ale v nasledovných prípadoch:

  • ak dieťa masturbuje pred inými osobami,
  • ak máte podozrenie, že vaše dieťa niekto naučil masturbovať,
  • ak k tomu vaše dieťa nabáda iné deti,
  • ak máte pocit, že je vaše dieťa nešťastné,
  • ak sa po týchto radách nezlepší situácia do mesiaca. 

V takýchto prípadoch je lepšie vyhľadať detského lekára alebo psychológa, ktorý by mohol odhaliť, čo sa deje s vaším dieťaťom a prečo k tomu dochádza. 

Je dôležité vedieť, že ak dieťa objaví sebauspokojovanie v takomto skorom veku, málokedy s tým úplne prestane. Masturbácia ale nespôsobuje žiadne fyzické zranenie ani poškodenie tela. Ak sa dieťa hrá samo so sebou v takomto skorom veku, neznamená to, že jeho sexuálny život bude v dospelosti zlý alebo iný. Ako rodičia by ste tento fakt mali prijať a v čo najväčšej miere by ste svojim ratolestiam mali dopriať dostatok súkromia. Naučte vaše deti, aby to robili jedine v súkromí. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: Tufts Medical Center

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia