Nadmerné pitie MLIEČKA! Viete, kedy a ako by si dieťatko malo zvyknúť na inú stravu?

Nadmerné pitie MLIEČKA! Viete,
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2023-11-17 11:00:00 |

Nadmerné pitie mliečka okolo jedného roka spôsobuje, že dieťatko môže odmietať tuhú stravu. Dieťatko sa nemusí úplne odstaviť, ale treba ho naučiť konzumovať aj niečo iné. Autorka portálu Nejedáćik dáva tipy, ako to urobiť krok za krokom.

Dieťatko si môže nadmerným pitím mliečka zaplniť žalúdok a následne mu neostane miesto na iné potraviny. Deje sa to hlavne vtedy, ak bábätku ponúkame mliečko v čase obeda alebo krátko pred ním, uvádza autorka portálu Nejedáčik.

"Množstvo väčšie ako 3 porcie alebo 500 ml mlieka denne, zaberá miesto potravinám bohatším na železo, ovociu alebo zelenine, ktoré by sa deti mali v tomto obdobi naučiť mať rady," informuje NutriCHEQ. Ak dieťatko dovŕšilo 1 rok a pije mliečko viac ako trikrát denne, treba ho začať postupne nahŕadzať inými chodmi.

Ak je dieťatko dojčené, tak nejedáctvo sa rieši až od ukončeného 15. mesiaca. Dojčenie je aj po tomto termíne v poriadku, pokiaľ dieťatko papá aj inú stravu.

Ako odstrániť jednotlivé mliečka

RANNÉ MLIEČKO

Keď dieťatko vstane v štandardnom čase a bez plaču, mliečko neponúkajte a to ani zo zvyku. Namiesto toho ponúknite raňajky v podobe kaše, pečiva, jogurtu, lievancov a podobne. Ak dieťatko raňajky odmietne, mliečko neponúkajte. Dostane potom až desiatu.

DOOBEDNÉ/ POOBEDNÉ MLIEČKO

Dieťatku treba ponúknuť ovocie, zeleninku, jogurt, upečené muffiny alebo brumíka. Ak dieťatko odmietne, nasleduje ďalši chod.

OBEDNÉ MLIEČKO

Opäť sa ako prvé nesnažíme podať mlieko. Ponúknete polievku alebo hlavné jedlo. Ak jedlo odmietne, skúste plán B. Nejaké rýchlo pripravené jedlo. Ak aj to odmietne, čakáme doolovrantu a ponúkneme mu obedné jedlo vtedy. Ak prestalo v čase obeda prestalo dieťtako spávať, mliečko neponukajte. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nejedáčik (@nejedacik)

 


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia