Moje dieťa HÁDŽE jedlo na zem! Viete, ako správne REAGOVAŤ?

Moje dieťa HÁDŽE jedlo
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2023-11-04 11:00:00 |

Mnohí rodičia majú ťažkú hlavu z toho, že ich dieťa zo začiatku hádže jedlo na zem. Je to naozaj taký veľký problém? Odpoveď na túto otázku vás možno prekvapí.

Podľa autorky portálu Minišpajz je hádzanie jedla úplne prirodzená vec. Deti tým jednoducho testujú gravitáciu a efekt akcie a reakcie. Zo začiatku dokonca jedlo ani nemusia hádzať, len púšťajú jedlo k zemi. Baví ich totiž sledovať jeho pád.

Takáto reakcia bábätka môže rodičom napovedať, že bábätko nie je hladné, alebo je unavené, prípadne má nejaký problém s danou potravinou. Jedlo môže byť veľmi studené, klzké, zle sa mu hryzie alebo ho nejako inak frustruje.

Reagovať na hádzanie jedla frustráciou alebo napomínaním, nebude mať žiandy efekt. Dôležité je, aby rodičia nevyvíjali na dieťa tlak. Treba sa vyhnúť akýmkoľvek negatívnym reakciám pri jedle. 

Najlepšie, čo môže rodič v danej situácii urobiť, je nereagovať. Jedlo môže skúsiť ponúknuť znovu. Dieťatku skúste vysvetliť, že jedlo sa dáva naspäť na tanier alebo na stôl a nie na zem. Jemne môžete jeho ručičku zastaviť a nasmerovať správne.

Ako záškodník môže pôsobiť aj psík, ktorý čaká na každú odhodenú omrvinku. Môže dieťatko nabádať k hádzaniu, Psíka treba skúsiť počas jedenia nechať v inej izbe.


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia