14 NAJPODIVNEJŠÍCH detských mien všetkých čias

14 NAJPODIVNEJŠÍCH detských mien
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-08 18:10:00 |

Fantázii sa medze nekladú. Očividne sa tým riadili niektorí rodičia už aj v predchádzajúcich storočiach, ktorí dali svojim ratolestiam naozaj zvláštne mená.

Nádejní rodičia čelia jednej dôležitej úlohe, nad ktorou premýšľajú takmer celé tehotenstvo. Vymyslieť jedinečné, zaujímavé meno pre svoje ešte nenarodené dieťatko. Zatiaľ, čo niektorí dávajú prednosť tradičným menám, iní sú odhodlaní nájsť trochu nezvyčajnejšie. Nejde však o žiadnu novinku, keďže trend hľadania netradičných mien sa datuje desaťročia dozadu. Nový výskum dokonca ukazuje, že rodičia už v 19. storočí boli rovnako kreatívni ako dnešné mamy a otcovia! 

Pozrite sa na zoznam zopár netradičných mien minulých storočí, ktorý zostavila stránka Nameberry.com.

Harm – ide o holandské meno, ktoré pochádza pravdepodobne od Hermana. V podobe Harm ho môžeme do slovenčiny peložiť ako Zranenie, Rana, Poškodenie. V roku 1904 sa takto volalo deväť novorodencov. 

Man – naozaj originálne chlapčenské meno, ktoré by u nás znelo Muž či Človek. Zaujímavý nápad! V roku 1884 ich bolo päť.

Spicy – znamená to niečo ako Korenená, Štipľavá alebo Pikantná a dnes by si ho zrejme nevybral ani jeden z rodičov, no v roku 1883 ho pre svoje novonarodené dcéry vybrali piati.

Wealthy - v roku 1887 boli niektorí rodičia veľmi odvážni a ambiciózni. Siedmi z nich sa rozhodli pomenovať svoje dcéry menom, ktoré by sme mohli peložiť ako Bohatá či Zámožná.

Almond - v preklade do slovenčiny Mandľa! Toto meno sa dostalo do zoznamu v roku 1885, keď ho dostalo šesť malých chlapcov. Mohlo to byť pomenovanie po orechu alebo išlo o variáciu ľudového mena Almund,.

Cinnamon – po slovensky Škorica. Toto meno bolo populárnym v roku 1969, kedy ho dostalo 202 malých dievčat. K nárastu došlo pravdepodobne vďaka dvom skladbám – Cinnamon od Dereka a Cinnamon od Neila Younga.

Girtha – hoci Gertha hlási “comeback”, návrat tejto verzie mena sa neočakáva. V roku 1903 sa tak volalo 13 dievčatiek.

Kým v minulosti vyvolávali tieto mená odlišné od ostatných priam pohoršenie, dnes sa najmä svetové ceebrity predbiehajú v tom, kto svoje dieťa pomenuje čo najoriginálnejšie. Napríklad herečka Gwyneth Paltrow dala dcére meno Apple, teda Jablko, fotomodelka Katie Price má doma dcérku Bunny, čo znamená Králiček a speváčka Alicia Keys nemusí cestovať za pyramídami, lebo Egypt má poma v podobe synovho mena. Kontroverzná postavička z reality show Kim Kardashian dala dcére meno North (Sever). 

Originálne mená na Slovensku

Na Slovensku však tiež nezaostávame a sem-tam sa objavia mená, ktoré možn smelo zaradiť tiež k podivným. Obvykle sú typické len pre niektorý rok alebo určité obdobie. K takým patria napríklad chlapčenské mená Bentley, Bono, Junior, Sydney, Achille, Kassandros, Melody, Mustafa, Neymar, Rolex, Vladan či prekvapujúco Veronika. Medzi dievčenskými zase nájdeme Sukainu, Netanyau, Panchewu, Šeherezádu, Hermionu, Kleopatru, Andromedu, Perpetuu, Ariel, Fabiolu, Infinity alebo Yoru.

Ako však vidno, ľudia sa o originalitu pokúšali vždy, preto nie je na tom, že rodičia sa rozhodnú pre originálne meno, nič zvláštne. Niekedy to nositeľovi takého mena dokonca môže zdvihnúť sebavedomie, lebo jeho meno je niečo, čo ho odlišuje od ostatných. Inokedy môže dieťaťu príliš odvážne meno uškodiť, lebo sa s ním nedokáže stotožniť a stáva sa často terčom výsmechu. Vtedy prichádza do úvahy možnosť zmeny mena.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia