Deti o výmenu plienky žiadajte od malička, vyzýva sexuologička

Deti o výmenu plienky
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-05-23 07:30:05 |

Je to na hlavu alebo má Deanne Carsonová pravdu a rodičia by sa mali detí už od malička pýtať, či im môžu vymeniť plienku?

Zdá sa vám to na hlavu? Deanne, ktorá je sexuologičkou a zároveň aktivistkou, si z negatívnych ohlasov na svoj návrh hlavu nerobí. Prevencia proti obťažovaniu, ktorú šíri, prináša výsledky a to je pre ňu dôležité. Čo chce dosiahnuť hlásaním toho, že je potrebné pýtať si od detí súhlas na výmenu plienky? Aj týmto sa podľa nej dá predchádzať sexuálnemu násiliu. Ako? Už od malička je potrebné u deti rozvíjať tzv. „kultúru súhlasu“.

„Chcem ti teraz vymeniť plienku, je to v poriadku?“ Týmito slovami by mali rodičia uviesť každé prebaľovanie už od úplne útleho veku.

Samozrejme, Carsonovej je jasné, že bábätko nebude reagovať... “ale ak necháte priestor a čakáte na reč tela, na očný kontakt, potom dieťa učíte, že na jeho odpovedi záleží,“ povedala v rozhovore pre austrálsku televíziu ABC. Takto sa podľa nej dieťa postupne naučí, že ak druhá osoba s intímnym stykom nesúhlasí, nemožno si ho vydobyť násilím.

Carsonová má skúsenosti s prácou s deťmi od troch rokov, no kultúru súhlasu by sme podľa nej mali v rodinách rozvíjať už mnoho skôr. Ideálne je pozvoľna začať už v polroku života bábätka.

Samozrejme, reakcie na svojský názor nenechali dlho čakať. Mnohí rodičia jej vyčítajú, že zabúda na hygienu a s ňou spojené zdravie dieťaťa. Pýtajú sa jej, ako chce vyriešiť to, keď dieťa výmenu plienky odmietne a pre zanedbanie hygieny ochorie. Čakajú tiež odpoveď na otázku, ako majú zistiť, či napríklad niekoľkomesačné dieťa s prebalením súhlasí alebo nie.

Nepekné až vulgárne pomenovania, ktoré jej niektorí adresovali, sú naozaj za hranicou vkusu. I keď s jej názorom nesúhlasíme, začať sa správať ako „burani“ patrí k tým primitívnejším spôsobom komunikácie. Mnohí to však veľmi dobre poznáme – keď máme možnosť niekoho uraziť, hneď sa cítime lepšie. Stačí si prečítať komentáre pod akýmkoľvek článkom a hneď je jasné, kto má zlý deň alebo si len tak potrebuje kopnúť. Ako však aj sama Deanne hovorí, kritika ju netrápi. Nikoho z komentujúcich predsa nenúti, aby tak robil. Za dôležité považuje svoj názor prezentovať a každý má právo rozhodnúť sa sám, či to vyskúša alebo nie.  

„Je smutné, že sa veľa ľudí rozhodlo urážať ma a hovoriť: ´Ale nie, ružové vlasy! To musí byť lesba!´ Práca, ktorú robíme s deťmi, učiteľmi a rodičmi, je emdzinárodne najlepšou prevenciou proti obťažovaniu,“ zverejnila na Facebooku.

 

Prečítajte si tiež:

Vyhnite sa najčastejším chybám nových mamičiek

Toto vám o materstve nikto nepovie

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, ABC TV
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia