Musíte podstúpiť pôrod cisárskym rezom? Pozor, vášmu dieťatu sa nemusí správne založiť mikrobióm

Ilustračná foto
Ilustračná foto
Zdroj: pexels.com/Letticia Massari
2024-02-29 16:00:00 |

Črevný mikrobióm je čoraz častejšie diskutovanou témou. Je jediným „orgánom”, ktorý nie je z ľudských, ale cudzích buniek rôznych mikroorganizmov. Rola mikrobiómu v správnom fungovaní ľudského organizmu, jeho imunitného, nervového, či srdcovo-cievneho systému, je nenahraditeľná. Mikrobióm je súhrn mikroorganizmov, ich génov a prostredia, ktoré osídľujú naše telo - baktérií, vírusov, kvasiniek, húb a plesní. 

„Črevný mikrobióm má zásadný vplyv na naše zdravie. Ak sa oň staráme, teda správne jeme, dobre spíme, hýbeme sa a vyvarujeme sa chronickému stresu, tak nám prinesie obrovské benefity. Naopak ak mu ubližujeme, môže nám spôsobovať dlhodobo veľké problémy ako zápaly, zlé trávenie, nafukovanie, zápchy,” vysvetľuje vedec a expert na črevný mikrobióm Martin Haranta, zakladateľ spoločnosti iProbio. 

AKO SA OSÍDLI MIKROBIÓM DIEŤAŤA

Vytvorenie správneho mikrobiómu je kľúčové aj pre dieťa, ktoré pri klasickom pôrode preberá mikrobióm matky. Vaginálny mikrobióm je pomerne jednoduchý a prevažne zložený z laktobacilov. Ako sa blíži termín pôrodu, prestupuje črevný mikrobióm do vagíny a mení vaginálny mikrobióm na podobný črevnému. Keď dieťa poputuje pôrodnými cestami von, je dôležité, aby sa osídlilo pestrým mikrobiómom.

Prenos mikrobiómu z matky na dieťa je dôležitý pre budovanie imunity a zdravia novorodenca. Pri pôrode sekciou, ktorý je chirurgickým zákrokom, sa tento prenos obmedzuje, pretože dieťa neprichádza do kontaktu s pôrodnými cestami matky.  „Prirodzený pôrod je pri osídlení čriev dieťaťa veľmi dôležitý, pretože sa osídľuje mikroorganizmami z matky. Ak matka rodí sekciou k takémuto osídleniu nedochádza a môže prísť k zlému založeniu mikrobiómu. Sú však novodobé techniky, počas ktorých sa napríklad dieťa potiera mikrobiómom matky,” hovorí Haranta. Ak sa pri sekcii nevykoná žiadny úkon navyše, tak je dieťa osídlené z prostredia alebo kože lekárov a matky. Existujú však niektoré spôsoby, ako sa dá tento prenos aspoň čiastočne zabezpečiť. 

VAGINÁLNY SEEDING

Jednou z možností je napríklad vaginálny seeding, ktorý spočíva vo vložení sterilnej gázy do pošvy matky pred sekciovým pôrodom. Gáza sa následne použije na potretie kože, úst a očí novorodenca, čím sa mu dodajú niektoré baktérie z vaginálneho mikrobiómu matky. Tento postup je však kontroverzný a nie je dostatočne overený vedeckými štúdiami. Niektorí odborníci upozorňujú na riziko prenosu patogénnych (choroboplodných) baktérií alebo vírusov, ktoré by mohli spôsobiť infekcie u dieťaťa.

Ďalšou možnosťou je podpora dojčenia, ktoré je pre črevný mikrobióm dieťaťa prospešné. Materské mlieko obsahuje nielen výživné látky, ale aj protilátky, enzýmy a baktérie, ktoré pomáhajú vybudovať prirodzenú obranu organizmu. Dojčenie tiež podporuje fyzickú blízkosť medzi matkou a dieťaťom, čo umožňuje prenos mikroorganizmov aj cez kožu.

PÔROD SEKCIOU JE RIZIKO

Pôrod sekciou predstavuje riziko, pretože tráviaci trakt v tele novonarodeného dieťaťa je s vysokou pravdepodobnosťou sterilný, a teda dieťa,  ktoré neprejde cez pôrodné cesty matky, si nemá ako osídliť mikrobióm. 

Okrem prirodzeného pôrodu je pri založení mikrobiómu tiež dôležité dojčenie, pretože keď sa dieťa narodí, je plné bifidobaktérií a materské mlieko tieto baktérie vyživuje. Dojčenie tiež podporuje fyzickú blízkosť medzi matkou a dieťaťom, čo umožňuje prenos mikroorganizmov aj cez kožu.

Nakoniec je dôležité dbať na zdravú a pestrú stravu matky aj dieťaťa, ktorá ovplyvňuje zloženie a funkciu črevného mikrobiómu. Zvlášť prospešné sú potraviny bohaté na vlákninu, probiotiká a prebiotiká, ktoré podporujú rast a aktivitu prospešných baktérií v čreve. 

NOVÁ TEÓRIA O ZNÍŽENEJ DETSKEJ IMUNITE

Určite ste počuli o tom, že pre prehnanú hygienu majú deti slabšiu imunitu a viac alergií ako mali deti v minulosti. Táto hygienická teória je však aktuálne zatlačená do úzadia a nahrádza ju nová, takzvaná „Old friends” hypotéza. Tá hovorí o tom, že problémy tvorí nedostatok kontaktu s mikroorganizmami, s ktorými sme sa evolučne vyvinuli či už v rámci črevného mikrobiómu alebo vonkajšieho prostredia. Za posledné dekády došlo k radikálnym zmenám v priemernom mikrobióme matky, a preto sa dieťa nestretáva s mikroorganizmami tak, ako jeho predkovia. Toto sa považuje za jeden z dôvodov rastúceho množstva alergií a iných ochorení u detí.

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia