Nevoľnosť v TEHOTENSTVE: Vedci konečne ODHALILI, čo ju spôsobuje!

Nevoľnosť v TEHOTENSTVE: Vedci
Zdroj: thinkstock.com
2023-12-23 11:00:00 |

Hovorí sa, že tehotenstvo je najkrajšie obdobie v živote ženy. Mnohým mamičkám, ktoré počas očakávania bábätka doslova trpeli, respektíve trpia sa pri tejto teórii otvára nožík vo vrecku. Tehuľky by ale vďaka novej štúdii mohli zdravotným ťažkostiam predísť.

Mnoho žien ju prirovnáva k tej najhoršej opici po prehýrenej noci. Nevoľnosť v tehotenstve však nie je ničím neobvyklým, bojuje s ňou až 70% žien. Číslo uvádza nová štúdia, ktorú vypracovali výskumníci zo Spojeného kráľovstva, Spojených štátov a Srí Lanky, a bola zverejnená v časopise Nature. 

U mnohých tehuliek dokonca nejde len o klasickú rannú nevoľnosť, ale celkovú nechuť do akéhokoľvek jedla i pitia. Čo to spôsobuje?

Odborníci tvrdia, že za nechutenstvom a vracaním stojí hormón produkovaný ľudským plodom. ,,Na príčine je hormón produkovaný plodom, proteín označovaný ako GDF15. Ale miera nevoľnosti u matky je závislá od množstva tohto hormónu vyprodukovaného plodom a toho, nakoľko bola tomuto hormónu matka vystavená ešte pred otehotnením,“ tvrdia odborníci z Univerzity v Cambridge podieľajúci sa na výskume.

Tím prišiel k výsledkom tak, že skombinoval niekoľko prístupov vrátane ľudskej genetiky či nových spôsobov merania hormónov v krvi tehotných žien. Analyzoval pritom dáta týkajúce sa žien, ktoré sa zapojili do viacerých predchádzajúcich štúdií.

Nová štúdia hovorí, že nevoľnostiam počas tehotenstva by sa potenciálne dalo predchádzať, ak by boli ženy proteínu GDF15 zámerne vystavované ešte pred otehotnením. Liek by mohol byť pre ženy nádejou, že počas tehotenstva ich ťažké chvíle spojené s vracaním obídu.

„Ak zabránime proteínu GDF15 v prístupe k jeho špecifickému receptoru v mozgu matky, mohlo by to vytvoriť základ efektívneho a bezpečného spôsobu liečby tejto choroby,“ vyjadril sa profesor Sir Stephen O’Rahilly z University v Cambridge.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/S
Zdroj: TASR, Daily Mail

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia