Dojčenie počas TEHOTENSTVA – áno alebo nie? Na tieto PROBLÉMY sa treba pripraviť

A young mother is
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images/lolostock
2023-11-01 11:00:00 |

Mnohé mamičky túžia po tom, aby medzi ich detičkami bol malý vekový rozdiel. Preto nie je ničím výnimočným, že otehotnejú ešte počas toho, ako dojčia. Je možné v tom pokračovať aj naďalej alebo treba dieťatko odstaviť?

O úskaliach dojčenia hovorí aj Barbara, ktorá je laktačná konzultantka a na Instagrame radí mamám, ktoré majú rôzne pochybnosti. Pokiaľ lekár nerozhodne vo vašom prípade inak, je dojčenie počas tehotenstva považované za bezpečné a dokonca aj podporené rôznymi výskumami. Treba ale počátať s rôznymi komplikáciami a problémami, ktoré v tomto období môžu nastať. 

Mlieka môže byť menej 

"Počas tehotenstva budete pociťovať zmeny v množstve materského mlieka. Bohužiaľ, mlieka bude menej alebo sa jeho tvorba na chvíľu úplne zastaví. Je to spôsobené tehotenskými hormónmi. Niektorým detičkám to vadí a dojčenie ukončia, iné sa dojčia “nasucho” a pokračujú až do tandemového dojčenia s novým súrodencom," hovorí laktačná konzultantka. 

Problémom môže byť aj to, že chuť materského mlieka sa môže zmeniť a detičkám nemusí chutiť. Mierne sa mení aj jeho zloženie, čo môže spôsobiť redšiu stolicu u vášho dieťatka. "Určite sledujte vaše dieťatko (najmä ak je mladšie ako rok), či dostatočne priberá. Uistite sa, aby v tomto čase papalo aj dostatok inej pestrej stravy," radí Barbara. 

Pozor na bolesti

Ďalším častým problémom dojčenia počas tehotenstva je citlivosť a bolesť bradaviek. Dôvodom je, že prsia sa počas tehotenstva menia a okrem vyššej citlivosti bradaviek sa zväčšujú aj dvorce a celkovo celé prsia. 

Ak vám je dojčenie nepríjemné, no zároveň nechcete svoje dieťatko ešte odstaviť, dohodnite sa s ním, aby s dojčilo kratšie. Prípadne môžete skúsiť aj iné polohy, pri ktorých by sa vám mohlo mierne uľaviť. 

Niektoré deti sa v tomto čase zvyknú odstaviť samy, no iným vyššie spomenuté zmeny neprekážajú a pokračujú v dojčení aj naďalej. Každá žena je iná, preto sledujte, čo vám vyhovuje najviac. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: Instagram/vasa_laktacna_konzultantka

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia