Káva a DOJČENIE: Viete, KEDY je v materskom mlieku najviac kofeínu a KOĽKO šálok denne môžete vypiť?

Ilustračná foto
Ilustračná foto
Zdroj: Getty Images/RossHelen
2023-09-19 11:00:00 |

Káva v tehotenstve alebo počas dojčenia je témou, ktorá neustále trápi mnohé matky. Viaceré z nich si odopierajú šálku svojho obľúbeného nápoja, pretože si myslia, že by tým ublížili svojmu bábätku. To ale nie je úplne potrebné.

Laktačná konzultantka Barbara na svojom Instagrame radí mamám, ktoré majú otázky ohľadom dojčenia. Nedávno sa venovala práve téme pitia kávy. Ak svoje dieťatko dojčíte, kávy sa nemusíte vôbec vzdávať. 

Do materského mlieka prechádza podľa jej slov maximálne 1,5 % z toho, čo prijme matka. Čo sa týka kofeínu, najväčšie množstvo je v materskom mlieku približne hodinu po tom, ako si doprajete svoju šálku obľúbenej kávy

"Podľa výskumu The USA Centers of Disease Control and Prevention z roku 2020, je pri dojčení bezpečné prijať do 300 mg kofeínu, čo je cca 2 – 3 šálky denne. To, koľko kofeínu je vo vašej konkrétnej šálke, závisí od jej veľkosti, od typu kávových zŕn a ich praženia," napísala Barbara vo svojom príspevku. 

Podráždené sú najmä predčasne narodené deti

Laktačná konzultantka hovorí, že väčšina bábätiek na kofeín v materskom mlieku nereaguje. Problémy ale môžu nastať najmä pri predčasne narodených bábätkách mladších ako 6 mesiacov, ktoré môžu byť viac podráždené alebo budú horšie zaspávať. Vtedy je dobré zvážiť zníženie denného množstva kávy a sledovať reakcie dieťatka. 

Pod príspevkom sa so svojimi skúsenosťami podelili aj viaceré matky. Väčšina z nich pije jednu alebo dve kávy denne a ich detičky nemajú žiadne problémy. Niektoré si dokonca doprajú aj viac ako 3 šálky denne a tiež neregistrujú žiadne ťažkosti.

Jedna mamička predčasne narodeného bábätka potvrdila, že dve kávy denne bolo veľa a musela to zredukovať len na jednu. Ďalšia musela dočasne prejsť na bezkofeínovú verziu, pretože dcérku kvôli tomu trápili bolesti bruška. 

Ako môžete vidieť, každé dieťatko je iné, preto odsledujte jeho reakcie na kávu či iné potraviny. Ak máte rady kávu, nemusíte sa jej vzdávať, pokiaľ to vášmu pokladu nerobí zle. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: Instagram/vasa_laktacna_konzultantka

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia