5 tipov, ako VYBRAŤ vhodné meno pre dieťatko: Na TIETO detaily by ste nemali zabúdať

5 tipov, ako VYBRAŤ
Zdroj: gettyimages.com
2023-08-27 11:00:00 |

Keď sa tešíte na príchod bábätka do rodiny, určite z každej strany dostávate otázku, či ste už vybrali meno. Na prvý pohľad ide o jednoduchý a rýchly proces, ktorý ale mnoho rodičov môže podceniť. Viete, na čo by ste mali pri výbere mena pre vaše dieťatko dávať pozor?

Pre niektorých rodičov je voľba mena pre svoje dieťatko jasná a nemusia nad ňou ani veľmi premýšľať. Ak však ešte nie ste rozhodnutí, ako pomenovať svojho potomka, mali by ste zvážiť nasledovné body. 

Trendy – áno alebo nie?

Niektorí rodičia uprednostňujú netradičné mená, preto sledujú trendy vo svete. Pri tomto by ste mali byť opatrní a mali by ste myslieť aj na budúcnosť vášho dieťatka. Ak ostane žiť na Slovensku a bude chodiť do slovenskej školy, nebudú sa mu za zahraničné meno posmievať? 

Ak to tak ale cítite, choďte do toho. Riadiť by ste sa mali predovšetkým svojou intuíciou a tým, čo vám hovorí vaše srdce. Ak chcete vybrať tradičné slovenské meno, je to tiež v poriadku. Nenechajte sa ale ovplyvňovať spoločnosťou alebo vašimi blízkymi a rozhodnite sa sami. 

Meno by malo pasovať k priezvisku

Pri výbere mena by ste mali zvážiť aj to, ako bude znieť spolu s priezviskom. Nebude to príliš dlhé alebo krátke? Vyslovuje sa to jednoducho a je to spoločne zrozumiteľné? Na toto mnohí rodičia zabúdajú, a pritom ide o tak dôležitý bod. 

Pozor na prezývky a zosmiešňovanie

Z niektorých mien sa dajú ľahko vytvoriť smiešne prezývky, ktoré radi využívajú najmä deti v škole. Snažte sa tomu vyhnúť, aby ste ochránili svoj poklad pred zbytočnou šikanou a posmeškami. 

Nepokazte dieťatku sviatky 

Mali by ste myslieť aj nad rozložením sviatkov počas roka. Ak máte termín okolo Vianoc, vaše dieťa určite nebude nadšené, ak dostane meno Adam alebo Eva. V priebehu niekoľkých dní by totiž oslávilo meniny, narodeniny aj Vianoce a po zvyšok roka by neslávilo nič. Nájdite si v kalendári, kedy dané meno oslavuje meniny. 

Nechajte si to na poslednú chvíľu 

Ak sa stále neviete rozhodnúť, zbytočne sa s tým nestresujte. Počkajte až do pôrodu, pretože keď prvýkrát budete držať svoj poklad v náručí, možno až vtedy nastane chvíľa, kedy budete presne vedieť, aké meno mu chcete dať. 

Veríme, že aj vďaka týmto tipom vyberiete to najdokonalejšie meno, s ktorým budete spokojní nielen vy, ale aj vaše dieťa. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia