16 užitočných rád pre zdravšie tehotenstvo, poznáte všetky?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-14 20:30:00 |

Budúce mamičky sa zrejme potešia radám, ktoré im môžu pomôcť byť zdravé počas tehotenstva. Ide nielen o zdravie matky, ale aj o zdravie bábätka. Prečítajte si o tom viac.

Nie ste aktuálne tehotná? Avšak, možno o tom do budúcna uvažujete, prípadne poznáte niekoho, komu by sa tieto rady mohli zísť? Čítajte ďalej. Tu je niekoľko rád, ktoré vám počas tehotenstva môžu dopomôcť k zdraviu, uvádza Parents.com.

Myslite na to, že nie je vhodné počas tehotenstva fajčiť cigarety. Radšej sa im vyhnite. Nebezpečné môže byť aj pasívne fajčenie, preto je vhodné, aby sa tehotná žena nenachádzala v zafajčenom priestore. Pre budúcu mamičku je podstatné, aby dostatočne odpočívala, spala a neužívala žiadne nebezpečné látky.

Užívanie prenatálneho vitamínu

Pozor, ak sa rozhodnete, že si ho vezmete skôr ako otehotniete, neskôr sa to môže škaredo vypomstiť. Môže to totižto viesť až k potratu. Uistite sa, že ho začnete užívať včas, ale už počas tehotenstva. Teda vtedy, keď žena zistí, že je tehotná. Počas tehotenstva je potrebné dbať na príjem potrebným vitamínov a živín, akým je vápnik, kyselina listová a nezabudnite ani na železo.

Cvičenie

To, že žena bude mamičkou neznamená, že musí len spať a nič nerobiť. Pre zdravie je vhodné aj dopriať si pohyb. Skúste si zacvičiť. Okrem toho, že to priaznivo vplýva na zníženie stresu, pravdepodobne to môže priaznivo vplývať aj na lepší spánok a krvný obeh. Ak nepatríte k ľuďom, ktorí radi cvičenia v skupinách, nemusíte sa pridávať k mamičkám, ktoré chodia na takéto stretnutia. Doprajte si aspoň štvrť hodinku na prechádzke, pričom sa v kľude prejdete.

Samozrejme, nie je vhodné sa vystavovať pridlho priamemu slnečnému žiareniu, aby ste sa neprehriali. Skúsiť môžete aj jógu či plávanie. Avšak je vhodné, ak sa pred začiatkom cvičenia poradíte o tom so svojím lekárom. Pre účel spevnenia panvového dna sú vhodné, napríklad Kegelove cviky. Vďaka tomu, môžu byť panvové svaly pri pôrode viac elastickejšie.

Urobte si pôrodný plán

Počas tehotenstva máte dostatok času, aby ste si rozmysleli, ako sa pripraviť na pôrod. Možno uvažujete o tom, že si pre pôrod zabezpečíte dulu. Alebo ste aj premýšľali nad inými vecami? Ako napríklad, či si dáte aplikovať epidurál a podobne? Uvažujete, na akom mieste budete rodiť? Nie je vhodné nechať tieto veci na náhodu. Skúste si naplánovať čo sa len dá a spísať si to. Následne to dajte prečítať ľuďom, ktorých sa to môže týkať. Možno, vám aj poradia, čo je vhodné a čo už nie.

Učte sa

V prípade, že už rodíte opätovn, alebo len chcete odporučiť budúcej mamičke, ako sa viac naučiť, skúste rôzne kurzy. Napríklad také, ktoré sú priamo zamerané na starostlivosť o bábätko a podobne. Získať tu môžete užitočné vedomosti a zároveň sa dopytovať, čo vás ohľadom tohto zaujíma. Nie je na škodu sa tiež porozprávať so svojím lekárom, či dieťatku nehrozia nejaké vrodené chyby a podobne.

Odstráňte možné toxíny

Snažte sa predísť potratu a nejakým vrodeným anomáliám. Ako? Tak, že nebudete piť alkohol, brať žiadne zakázané drogy. Nie je tiež vhodné, aby ste sa vystavovali dýchaniu nejakých chemických látok, akými sú riedidlá, prípadne odstraňovače laku. Ak je to možné, obmedzte aj činnosti, ktorým ste sa kedysi venovali v domácnosti. Akým je zdvíhanie ťažších predmetov či čistenie kúpeľne a upratovanie, použitým chemických čistiacich prostriedkov. Samozrejme, všetko s mierou. Aj v tomto prípade je nutné použiť ochranné rukavice, aby ste znížili riziko prenosu baktérií.

Skontrolujte svoje lieky

Je vhodné si prísť po radu lekára pred tým, ako sa rozhodnete brať hocijaké lieky. Či už ide o samozrejmé lieky na predpis alebo tie voľnopredajné, prípadne vyrobené na prírodnej báze. Určite vám aj poradí, aké lieky počas tehotenstva neužívať.

Doprajte si nákup topánok

Počas tehotenstva sa môžu vyskytnúť aj problémy s končatinami. Možno vás budú bolieť, prípadne si môžete všimnúť, že ich máte opuchutné. Dbajte preto na výber vhodných topánok, aby ste riziko únavy a opuchu mohli predísť.

Pozor na to, kde sa kúpete

Keď v bruchu nosíte bábätko, nie je vhodné chodiť do sauny, ani do vírivky, keďže môže dôjsť k prehriatu tela. Okrem toho je potrebné si zvážiť výber éterických olejov. Teda v prípade, že ich používate. Existujú totižto také, ktoré môžu zapríčiniť kontrakcie maternice. Vždy je vhodné sa preto poradiť s odborníkom. Samozrejme, týmto nekončíme a ďalšími vecami, ktorým je vhodné sa vyhýbať počas tehotenstva je šalvia aj rozmarín. To isté platí vtedy, ak by ste mali doplnky, prípadne niečo, čo ich obsahuje. Radšej sa poraďte s odborníkom.

Nezanedbávajte pitný režim

Pite dostatok pitnej čistej vody. Môžete ňou predísť viacerým zdravotným ťažkostiam, akým je bolesť hlavy, zápcha a ďalšie. Je vhodné, ak vypijete približne aspoň 8 klasických pohárov pitnej čistej vody za deň.

Konzumujte vhodné potraviny

V rámci jedálnička je vhodné, ak zjete cca päť až šesť vyvážených jedál, ktoré obsahujú folát. Napríklad môže ísť o viacero potravín, akými sú pomaranče, no nechýbajú ani strukoviny v podobe šošovice. Vhodné sú tiež napríklad aj pšeničné klíčky. Mnoho lekárov sa tiež zhodlo na tom, aby počas tehotenstva mamička znížila príjem kofeínu. Radšej siahnite po nejakom ovocí.

Nezabudnite na opaľovací krém

Keďže počas tehotenstva je koža citlivejšia, je vhodné používať ten správny ochranný prostriedok na opaľovanie. Používajte opaľovací krém, ktorý má minimálne  SPF na úrovni 30. Prípadne aj viac. Taktiež sa chráňte vhodným odevom a doplnkami, napríklad to môže byť klobúk, slnečník, šatka, okuliare. Vyhýbajte sa aj soláriám.

Dbajte na hygienu

Umyť si ruky po príchode z vonku je samozrejmosť. No počas tehotenstva, je vhodné na hygienu dbať ešte viac. Časté umývanie rúk dokáže prispieť k tomu, že sa zníži riziko vzniku viacerých ochorení akými sú napríklad niektoré infekcie, kiahne a podobne.

Cestujte v správnom čase

Patríte k milovníčkam cestovania? Keď ste zvládli počiatočné štádium tehotenstva, môžete si dopriať vhodný výlet. Je však potrebné dbať na to, aby ste sa poradili so svojím lekárom. Napríklad, keď sa chystáte ísť letecky. Pite dostatok vody a nezabudnite sa aj prejsť a trochu si nohami pocvičiť. Ak cestujete autom, určite sa pripútajte pasom.

Konzumujte ryby

Počas tehotenstva je vhodné jesť niektoré druhy rýb, ako je napríklad losos, treska, kreveta. Avšak niektorým druhom je skôr vhodné vyhýbať sa. Ide napríklad o kráľovské makrely, žraloky, prípadne o iné druhy rýb. Taktiež je vhodné sa poradiť s lekárom, prípadne ďalším vhodným odborníkom na stravu počas tehotenstva.

Tehotenské chute

Niektoré tehotenské chúťky nemusíte nutne potláčať. Je vhodné, ak si doprajete kúsok zmrzliny, avšak s mierou. Vyhnete sa aj nedostatočne tepelne upravenému mäsu a niektorým iným nevhodným potravinám. Taktiež je vhodné poradiť sa s odborníkom. O užitočných informáciách sa možno dozviete aj vtedy, keď sa budete stretávať s inými mamičkami. Napríklad na joge alebo si prečítate rôzne diskusné fóra na internete. Je však potrebné zvážiť, ktorým informáciám dôverovať. Určite si ich radšej overte. Doprajte si aspoň osem hodín spánku a dbajte na dostatok odpočinku.

Naštudujte si o popôrodnej depresii

Nie je hanbou prediskutovať a poradiť sa s lekárom ak si na sebe všimnete, že ste smutná a neviete, ani prečo. Napríklad, možno vás už ani nebavia veci, ktoré ste radi robili pred pôrodom. Lekár vám pomôže nastaviť vhodnú liečbu, tak aby ste sa s touto situáciou dokázali vysporiadať. Využite čas počas tehotenstva, aby ste si napríklad naštudovali, o aké príznaky ide. Alebo kedy je vhodné navštíviť lekára aj pri iných príznakoch, ktoré by mohli súvisieť s iným ochorením. Jednoducho vtedy, keď vám akokoľvek pripadá, že niečo nie je v poriadku.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia