Zmenili sa vám po pôrode vlasy? Toto je dôvod

Zmenili sa vám po
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-03-11 20:30:00 |

Obrovská životná zmena. Tak sa dá charakterizovať narodenie dieťaťa. Telo i myseľ ženy po pôrode podstúpia doslova prevrat. Aké zmeny ovplyvňujú čerstvú mamičku?

S telom sa po pôrode stane veľa kurióznych zmien. Jednou z nich je farba a textúra vlasov, ktorá môže byť iná. Taktiež potraviny, ktoré čerstvá mamička kedysi milovala, zrazu nemôže dať do úst. Existuje dokonca aj niečo ako „fantómové tehotenstvo“. Vtedy máte pocit, že vás dieťa kope do bruška, aj keď tam už nie je.  Aby toho nebolo málo, zmenami prechádza nielen telo, ale i myseľ.

Je priam fascinujúce dať život malému človiečiku. S tým prichádzajú i zmeny v mozgu, s ktorými sa musia popasovať čerstvé mamičky, ako sa píše na brightside.me.

Mozog je plný hormónov, vďaka ktorým sa cítite dobre

Po pôrode ženy trávili väčšinu času so svojimi deťmi. Vedci analyzovali, ako ich mozog reaguje na túto interakciu, najmä na plač a úsmevy ich ratolestí. Keď čerstvá mamička vidí, ako sa jej dieťa usmieva, jej mozog prijíma veľké množstvo chemikálií, vďaka ktorým sa cíti dobre.

Napríklad, už počas tehotenstva začne jej telo uvoľňovať dávky oxytocínu, teda hormónu lásky a dopamínu, hormónu odmien. Vedci tvrdia, že vďaka tomu nová mama pochopí potreby svojho dieťaťa a lepšie na ne zareaguje. Počas dojčenia sú mozgy žien tiež zaplavené oxytocínom, ktorý im pomáha vytvárať puto s dieťaťom.

Ďalšou zmenou, ktorá sa v mozgu deje, je podľa vedcov to, že sa zväčšuje jeho oblasť odmeny. Tento fakt taktiež prispieva k posilneniu puta medzi matkou a dieťaťom.

Šedá hmota v mozgu sa zmenšuje

Šedá hmota je zodpovedná za zrak, sluch, spracovanie spomienok a emócií, rozhodovanie a schopnosť interakcie s ostatnými. Pomôže vám napríklad pochopiť, čo cítia ostatní, zachytiť neverbálne podnety a vcítiť sa do kože druhých. Štúdie preukázali, že šedá hmota v niektorých oblastiach mozgu čerstvej mamičky sa zmenšuje a táto zmena pretrváva až 2 roky po pôrode.

Strata šedej hmoty môže znieť hrôzostrašne, no opak je pravdou. Vedci si všimli, že kvôli tejto zmene sú matky schopné cítiť väčšie puto k svojim deťom a menej negatívnych emócií. Táto zmena v skutočnosti presúva pozornosť matky od iných ľudí na jej dieťa a pomáha jej lepšie mu porozumieť.

Vedci tvrdia, že sa to deje z toho dôvodu, pretože mozog sa zbavuje určitých spojení medzi mozgovými bunkami, aby mohli vzniknúť nové spojenia, ktoré sú pre starostlivosť o dieťa dôležitejšie. Mozog sa stáva viac organizovaným a dokáže efektívnejšie spracovávať dôležité informácie, napríklad, ak je potrebné dieťa chrániť pred nejakou hrozbou.

Pamäť je v dobrej kondícii

Niektoré ženy tvrdia, že sa im po pôrode zhoršila pamäť, a že často zabúdajú. Podľa výskumov sa však niet čoho obávať. Kognitívne schopnosti žien po narodení neklesajú. Zábudlivosť sa dá vysvetliť skutočnosťou, že mozog čerstvej mamičky sa viac zameriava na potreby dieťaťa a úlohy s ním spojené. A pretože novorodenec vyžaduje veľa času a pozornosti, je pochopiteľné, že menej dôležité veci idú na vedľajšiu koľaj.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia