Syndróm malej sukne: Ženy, dávajte na seba pozor!

Syndróm malej sukne: Ženy,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-24 07:30:00 |

Napriek tomu, že toto ochorenie patrí medzi najzákernejšie, o rakovine vaječníkov sa hovorí veľmi málo. Čo by ste mali vedieť a kedy je na mieste zbystriť a obrátiť sa na lekára?

Rakovina vaječníkov je siedmym najčastejším nádorovým ochorením a ôsmou najčastejšou príčinou úmrtia u žien na svete. V najväčšom ohrození sú ženy nad 50 rokov, no úplnou výnimkou nie sú ani tridsiatničky. Čo sledovať, prečo načúvať svojmu telu a ako spoznáte, že by ste mohli byť ohrozená aj vy?

Prvé varovné príznaky ľahko prehliadnete

Ide o zhubné ochorenie, ktoré sa rovnako ako niektoré ďalšie typy nádorov, výrazne neprejavuje. V tom je jeho zákernosť. Nádor vzniká v dutine brušnej a teda má veľa priestoru rásť pomerne dlhú dobu, než začne svojim objemom fyzicky tlačiť na okolité tkanivá a orgány a vy sa začnete cítiť "divne". Prvotným príznakom, ktorý opisuje väčšina žien, je nápadné zväčšovanie objemu brucha, preto sa tomuto ochoreniu často hovorí aj „syndróm malej sukne“.

Skryté nebezpečenstvo rakoviny vaječníkov je tiež v tom, že väčšinu príznakov môžete ľahko zameniť za iné, menej závažné zdravotné ťažkosti (nadúvanie a tráviace ťažkosti, endometrióza, predmenštruačný syndróm a pod.).

Kedy vyraziť k lekárovi?

Neváhajte navštíviť svojho lekára, keď spozorujete, že sa vám nevysvetliteľne zväčšilo brucho, keď začnete mať bolesti, tlaky v podbrušku, keď vás trápi nadúvanie, nechutenstvo, poruchy vyprázdňovania, pálenie záh, cítite permanentnú únavu, vyčerpanosť alebo si na sebe všimnete pocit krátkeho dychu a dýchavičnosť. Podľa lekárov sa nezriedka objavuje tiež časté močenie, zápcha a problémy s menštruačným cyklom. V prípade, že vyšetrenie potvrdí zhubný nádor, úplne zásadnú úlohu hrá včasné začatie liečby.

Je rakovina vaječníkov dedičná?

Pri tomto type nádorového ochorenia hrá dedičnosť veľkú úlohu. Nededí sa však samotný nádor, ale zvýšená pravdepodobnosť ochorenia. Môže za ňu génová mutácia. Ak teda máte v rodine ženy, ktoré toto ochorenie mali, dohodnite sa s gynekológom na možnosti genetického otestovania. Ak sa pri teste potvrdí spomínaná génová mutácia, je možné vykonať preventívnu operáciu, ktorá riziko vzniku nádoru významne zníži. Ide o odstránenie vaječníkov a vajcovodov, prípadne tiež maternice.

Existuje prevencia?

Bohužiaľ, ani cez pokročilé možnosti modernej medicíny zatiaľ ešte stále neexistuje jednoznačne spoľahlivá metóda, ktorá by dokázala ochoreniu zabrániť alebo ho zachytiť v ranom, teda potenciálne dobre vyliečiteľnom štádiu. Ženy väčšinou lekára navštívia až v pokročilejšom štádiu.  Z tohto dôvodu lekári apelujú na ženy, aby prípadné ťažkosti nepovažovali za banalitu a vyhľadali pomoc pri akomkoľvek podozrení, kedy majú pocit, že by niečo nemuselo byť v poriadku.

Riziko vzniku ochorenia čiastočne znižuje tehotenstvo a užívanie hormonálnej antikoncepcie. Prečo? Tehotenstvo a dojčenie znamená menší počet prebehnutých ovulačných cyklov, čím klesá pravdepodobnosť vzniku nádoru vaječníkov. Hormonálna antikoncepcia znižuje riziko dokonca takmer o polovicu, ale len za predpokladu, že sa užíva päť a viac rokov.

Fotogaléria

gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia