Mama riskuje vysokú pokutu a väzenie, no strach z Covidu je silnejší

Mama riskuje vysokú pokutu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-27 13:30:00 |

Slobodná mama Katy Simpson (29) z anglického North Yorkshire pre obavy z koronavírusu odmieta poslať svoje dve deti do školy. Bojí sa, že zomrie.

Mladá žena trpí cukrovkou typu 1, astmou a má problémy so štítnou žľazou. Znamená to, že patrí k ohrozenej skupine ľudí a je veľmi opatrná. Od marca, keď v Anglicku vo veľkom vypukla koronavírusová pandémia, takmer neopúšťa domov. Iba raz za týždeň sa vyberie do obchodu v čase, keď je tam minimum ľudí. Ani po letných prázdninách, keď sa v krajine vrátili deti do škôl, ona svoje šesťročné deti, syna Damiena a dcéru Alishu, na vyučovanie nepustila. Obidve sú zdravé a chce, aby pandémiu prečkali doma. Obáva sa, že by sa mohli nakaziť, preniesť to na ňu a ona by zomrela.

O svojom rozhodnutí informovala aj školu, ktorú deti navštevujú. Začiatkom tohto týždňa ju navštívil školský sociálny pracovní a doručil jej list. Ak svoje rozhodnutie nezmení, hrozí jej pokuta vo výške 2500 libier a tri mesiace väzenia. Podľa úradov porušuje zákon, ak deti nechodia pravidelne do školy a podľa školského poriadku nie je jej rozhodnutie „primerane odôvodnené“.

„Zameškaná škola poškodzuje možnosť žiaka dosiahnuť dobré vzdelanie. Znižuje to jeho vyhliadky do budúceho života, narušuje školské rutiny a učenie sa ostatných,“ píše sa v liste.

 

 

Nezamestnaná Katy tvrdí, že ani napriek upozorneniu nemá v pláne poslať deti do školy.  „Som slobodná mama a nemám pri sebe rodinu, aby mi pomáhala s deťmi. Toto riziko nemôžem podstúpiť. Vždy počas chrípkovej sezóny ochoriem a aj bežnú chrípku znášam veľmi zle. Vírus zabil tisíce ľudí a vyzerá to, že sa to bude zhoršovať. Snažila som sa im to vysvetliť, ale oni ma jednoducho nepočúvajú," uviedla.

Škola si ju pozvala „na koberček“, no ona nie je ochotná pre obavy z Covidu na stretnutie ísť. Uznáva, že strach ju opantal, no nevie si pomôcť. „Mám taký strach z vírusu, že nemôžem vyjsť z domu,“ vysvetlila. Nevie si predstaviť, že by deti chodili do školy, kde by prišli do styku s mnohými ďalšími deťmi aj dospelými. Nepovažuje to za bezpečné.

„Damien má tiež astmu, takže to nie je iba o mne. Školský úradník skončil u nás za dverami a tak sme sa rozprávali, nedokázala som ho pozvať dnu,“ povedala. „Teraz sa mi vyhrážajú, že sa obrátia na súd, no nie som si istá, či budem schopná prísť na pojednávanie, lebo sa príliš bojím,“ dodala vystrašená mama, ktorá teraz čaká na ďalšie kroky školy.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia