Novorodenecký VERNIX: Prečo ho ponechať novorodencom na telíčku?

Novorodenecký VERNIX: Prečo ho
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-16 00:30:19 |

Hrubý biely povlak na pokožke čerstvo narodeného dieťatka nie je práve najkrajší, ale ponúka niekoľko prekvapivých výhod pre vaše malé dieťatko.

Okrem svojej náruče a materského mlieka môžete novonarodenému bábätku  dať ešte jeden benefit, a to, že mu necháte mázok na telíčku aspoň 24 hodín po pôrode. Možno to znie trochu neobvykle, lebo v bežnej pôrodníckej praxi sa vykonáva rutinný postup, ktorý zahŕňa vyšetrenie, váženie, meranie a umytie novorodenca ešte pred tým, než vám ho prinesú k priloženiu a vzájomnému láskaniu. Svoje bábätko tak dostane väčšina mamičiek očistené od zvyškov plodovej vody, krvi aj mazu.

Najnovšie pznatky však hovoria, že mázok výnimočný a bábätkám prospešný. Vďaka svojim funkciám uľahčuje bábätku život nielen v maternici a pri pôrode, ale aj po narodení. 

Novorodenecký mázok je biela sýrovitá hmota, ktorá pokrýva kožu plodu počas posledného trimestra tehotenstva a niekoľko dní po pôrode. V maternici je jeho hlavnou úlohou chrániť kožu plodu pred maceráciou v plodovej vode a to, ako plod prehĺta plodovú vodu s mazom, má pozitívny vplyv aj na vyvíjajúce sa črevo. Pri pôrode potom pomáha pri ľahšom vypudení plodu z tela matky a po pôrode uľahčuje pokožke, aby sa adaptovala. Mázok nielen chráni pred vysychaním, ale tiež pôsobí ako antimikrobiálna ochrana. 

Najsilnejší ochranca imunity

"Misia" mazu narodením bábätka zďaleka nekončí. Táto nápadná biela hmota je pripravená pomôcť bábätku aj v prvých dňoch života mimo maternice. Bohužiaľ mamy väčšinou o týchto mázkových benefitoch netušia alebo sú natoľko naplnené vzrušením, že dianie na pôrodnej sále príliš nevnímajú. Príroda by možno povedala, že je to škoda. Novorodencovi totiž mázok po narodení slúži ako najlepšia imunitná mechanická ochrana pred baktériami. Triglyceridy, ktoré obsahuje, sú navyše zdrojom pre tvorbu mastných kyselín. Dochádza k poklesu pH pokožky, kyslé pH potláča rast patogénnych baktérií a vďaka prítomnosti vitamínu A, E a melanínu má aj antioxidačné vlastnosti.

Vedeli ste, že

... mázok sa začína tvoriť okolo 19. týždňa tehotenstva a ostáva až do 34. týždňa. Potom sa povlak začína sám oddeľovať do plodovej vody a vaše dieťa ho prehltne. Do 40. týždňa je vernix väčšinou preč. Po narodení mázok môže pokrývať celé telíčko, ale môže byť prítomný napríklad len v kožných záhyboch. Objem mazu závisí od stavu a veku plodu. Lekári z neho môžu tiež vyčítať prípadné vnútromaternicové ťažkosti. Maz má porovnateľné čistiace účinky ako komerčné prostriedky na umývanie pokožky, ale na rozdiel od mydiel je schopný zabezpečiť pokožke dostatočnú hydratáciu aj ochranný lipidový film. Ten bábätko chráni napríklad pred mechanickým poškodením či stratou telesnej teploty.

Vyzerá to, že mázok môže vášmu bábätku v prvých dňoch po narodení veľmi prospieť. Konečné rozhodnutie, či nechať bábätko ihneď po pôrode umyť alebo potlačiť estetickú stránku a vyzdvihnúť prínos tej zdravotnej, je však len a len na vás.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča ponechať mázok na telíčku najmenej šesť hodín - a ak sa dá, nechajte ho na telíčku plných 24 hodín.

Prečítajte si tiež:

Prvé dni s novorodencom: Tipy skúsenej pôrodnej asistentky

Autosedačka: Viete ako dlho v nej môžete nechať novorodenca?

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: parents.com, whattoexpect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia