Nový partner: Takto ho predstavte deťom

Nový partner: Takto ho
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2017-10-18 13:38:05 |

Predstaviť deťom nového partnera môže byť pre vás aj pre ne skľučujúce, no ak vám na vzťahu záleží, nevyhnete sa tomu.

Ak sa vzťah s druhým rodičom vašich detí rozpadol a vy ste si našli nového partnera, je potrebné zoznámiť ho aj s ratolesťami a konfrontovať ich. Podľa psychológov nie je vhodné predstavovať deťom všetkých potenciálnych partnerov, s ktorými ani neplánujete spoločnú budúcnosť. Ak ste sa však rozhodli budovať vzťah a je medzi vami láska, ratolesti sú jeho súčasťou a mali by nového partnera po vašom boku poznať. Nezabúdajte, že súčasťou každého vášho vzťahu je aj ex, s ktorým máte spoločné potomstvo! Ponúkame vám pohľad odborníkov na niektoré pravidelne kladené otázky spojené s novým vzťahom.

Ako by mali moje deti oslovovať nového partnera či partnerku?

  • Ideálne je, ak dieťa nového partnera oslovuje krstným menom alebo prezývkou. Je to pre každého pohodlnejšie, vzťah sa týmto spôsobom udržiava na neformálnej báze a obmedzuje nepríjemné okamihy.

Kto má mať väčší vplyv na výchovu detí – nový partner alebo ex?

  • Ak sa rodič žijúci mimo vzťahu pravidelne s dieťaťom stretáva, mali by sa expartneri dohodnúť na určitých štandardoch, ktorých sa budú obaja pri výchove držať. Ušetria tým dieťa od zbytočných zmätkov.
  • Všeobecne platí, že nový partner by mal prijať disciplinárne normy stanovené rodičmi dieťaťa.
  • Ak sa expartner na živote dieťaťa nezúčastňuje pravidelne a nový vzťah sa stáva trvalým, je dôležité dohodnúť sa na jasných zásadách disciplíny s novým partnerom. Deťom musí byť jasné, kto je za ne zodpovedný.

Čo robiť, keď dieťa nemá nového partnera rado?

  • Ak sa nový partner správa k dieťaťu láskyplne aj v období, keď ho ono odmieta, zvyčajne si k sebe časom nájdu cestu. Chce to však veľa vytrvalosti a občas je potrebné „prehltnúť“ niektoré veci.
  • Spočiatku sa deti môžu k novému partnerovi správať nelojálne, je to prirodzená reakcia. Ak vo vzťahu k nim boli obaja rodičia láskaví, často veria, že sa k sebe ešte vrátia. Nový partner im tieto nádeje berie. Chce to veľkú dávku trpezlivosti a láskavosti.

Čo môžem urobiť pre to, aby si deti môjho nového partnera obľúbili?

  • Buďte vždy prirodzení a sami sebou. Nikdy sa nehrajte na lepšieho rodiča ako v skutočnosti ste ani pred deťmi, ani pred novým partnerom.
  • Nikdy netlačte na pílu. Nenúťte nového partnera s deťmi tráviť maximum času a rovnako ho nevnucujte nasilu deťom, ktoré ho odmietajú. Ako sa hovorí, pomaly ďalej zájdeš a v tomto prípade to platí niekoľkonásobne.
  • Vždy buďte dôslední, aby všetci vedeli, čo môžu od vás očakávať.

Buďte realisti a nečakajte veľa hneď od začiatku. Vždy to chvíľu trvá, než si dieťa na nového partnera zvykne. Ak je však medzi vami láska, úcta a dôvera, nevzdávajte to, stojí za to na vzťahu s partnerom aj deťmi popracovať. Ak však budete mať čo i len najmenšie pochybnosti, či nový partner vaše deti naozaj rešpektuje, zbystrite pozornosť.

Prečítajte si tiež:

Šesť príkladov, kedy je rozvod tou správnou voľbou

Mama ďakuje novej partnerke svojho ex

thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia