Nechcete nervózne dieťa? Preč s elektronikou

Nechcete nervózne dieťa? Preč
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-04-25 12:01:05 |

Dojčatá a batoľatá, ktoré rodičia upokojujú televízorom, videom či inou elektronikou, bývajú nervóznejšie. Vyplýva to zo štúdie, v ktorej si experti všímali viac ako 7000 malých detí.

„Pokúste sa nájsť iné spôsoby, pomocou ktorých deti upokojíte či uspíte, aby ste už od útleho detstva v nich nerozvíjali celoživotný zvyk sledovať príliš veľa médií,“ hovorí vedúca autorka štúdie pochádzajúcej z univerzity v Bostone, Jenny Radesky. Ako pripomína, z predchádzajúcich štúdií je známe, že u detí, ktoré sa stretávajú často s elektronikou už pred tretím rokom veku, sa pomalšie rozvíja reč a znižuje pozornosť. Aj keď pediatri opakovane upozorňujú, že deti minimálne do druhých narodenín nemajú čo pred televízorom či dévedečkom robiť, najmä v domácnostiach so staršími súrodencami je to úplne ignorované.

Rovnako nevhodné sú aj iPady, tablety a iná elektronika. Rodičia ich bežne používajú na upokojenie batoliat napríklad v čakárni u lekára, v obchode či pred spánkom. „Malé deti zbožňujú blikanie, svetlo a zvuk, aj keď vôbec nechápu čo sa na obrazovke deje, no upokojuje ich to. Neučí ich to však regulovať svoje emócie a v konečnom dôsledku je to pre ich budúcnosť zlé,“ opisuje Radesky.

Elektroniku limitujte

Zo zozbieraných údajov vyplýva, že dvojročné deti sú v kontakte s elektronikou v priemere 2,3 hodiny denne (sledovanie TV, DVD, videa, pozeranie klipov na tablete, iPade a podobne). Autori došli k záveru, že deti s nervóznejším správaním mali kontakt s elektronikou o deväť minút dlhší. Na prvý pohľad sa to podľa nich síce nemusí javiť ako významné, no tvrdia, že je to štatisticky významný rozdiel a môže byť začiatkom trajektórie, ktorá sa rozširuje až do dospievania. Premieta sa v slabšej interakcii medzi rodičmi a deťmi alebo medzi deťmi a priateľmi, ako aj v omnoho nižšom záujme o aktivity posilňujúce sociálne kontakty.

Ako konštatuje pediater Adam Drewes, vplyv elektroniky na deti je už dlhodobo témou mnohých diskusií, ktoré sa stávajú zložitejšími pre rastúce využívanie stále nových elektronických zariadení. Uznáva, že aj vďaka nim je možné deti vzdelávať, no upozorňuje, že ich sledovanie a používanie je potrebné limitovať. Ak im už elektroniku dovolíte, mal by to byť viac „spoločenský zážitok, než iba pasívne vstrebávanie toho, čo vidia na obrazovke.“

„Deti milujú elektronické zariadenia. Sú okamžite k dispozícii, prenosné, môžete ich vziať na výlet autom aj hocikde inde. Omnoho lepšie je však upokojiť deti bez týchto elektronických barlí,“ zdôrazňuje. Pripomína, že deti často preberajú model svojich rodičov. Ak sú zvyknuté na to, že mama a otec neustále robia niečo s mobilom, tabletom či sedia pred televízorom namiesto toho, aby sa s nimi hrali a rozprávali, automaticky budú toto správanie kopírovať. Ak teda nechcete mať doma nervózne deti, z ktorých vyrastú nervózni dospelí bez záujmu o okolie, obmedzte elektroniku aj vy a skúste ratolesti častejšie zobrať do prírody, zahrať sa spolu, čítať si knihy a tešiť sa spolu zo života.


Foto: flickr.com
Zdroj: hamptonroads.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia