Televízia oberá deti o spánok

Televízia oberá deti o
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-04-20 12:01:38 |

Koľko času strávi denne vaše dieťa sledovaním televízie? Experti z Harvardskej univerzity varujú, že televízor ratolestiam skracuje spánok a znižuje koncentráciu.

Vedci si všímali viac než 1800 detí vo veku od šesť mesiacov do osem rokov a našli konzistentný vzťah medzi zvýšeným pozeraním televízie a kratšou dobou spánku. Podľa štúdie je každá hodina strávená pred televízorom spojená so skrátením spánku o sedem minút denne. Nepriaznivé účinky kratšieho spánku sa prejavujú viac u chlapcov ako u dievčat.

Televízor ruší telesnú a duševnú pohodu detí

„Ak majú deti mladšie ako osem rokov televízor vo svojej izbe, je viac ako pravdepodobné, že nespávajú toľko, koľko potrebujú, čo je zlé pre ich telesnú a duševnú pohodu,“ upozorňuje sa v štúdii. U malých detí, ktoré mali televízor k dispozícii v izbe, kde spávajú, sa nočný spánok skrátil o 30 minút. „Mierny pokles v dĺžke spánku v detstve môže byť základom pre trvalý návyk vedúci k podstatným spánkovým deficitom v neskoršom veku,“ varuje Matthew Gillman, šéf projektu Viva, súčasťou ktorého je aj táto aktuálna štúdia. Nedostatok spánku u detí je spojený s horšími výsledkami v škole, častejšími zraneniami, depresívnymi stavmi aj nadváhou.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo televízia nepriaznivo vplýva na spánok. Hlavný vidia odborníci v tom, že jas obrazovky môže stimulovať „fázový posun,“ ktorý odďaľuje nástup spánku jedného spánkového cyklu. Ďalší dôvod nekvalitnejšieho nočného spánku vidia v pozeraní nevhodných programov pre deti, napríklad s násilím. Tie vyvolávajú v deťoch úzkosť alebo strach a spôsobujú ich budenie uprostred noci.

Televízor do detskej izby nepatrí

Experti odporúčajú, aby deti do dvoch rokov veku nepozerali televízor vôbec a staršie jednu, maximálne dve hodiny denne. Okrem toho odporúčajú rodičom umiestniť televízor mimo detskej izby alebo spálne, kde deti spávajú. „Model televízie v izbe je škodlivý, lebo oberá deti o spánok, od ktorého závisí ich zdravie a rast,“ zdôrazňuje Gillman.

Aj keď podľa inej štúdie denné sledovanie televízie zlepšuje akademické schopnosti detí, experti z Harvardu upozorňujú na negatívne účinky prílišného pozerania na obrazovku. Ak je vo vašej rodine televízia prostriedkom na uspávanie detí, mali by ste podľa odborníkov tento návyk prehodnotiť. „To, čo deti potrebujú, sú pravidelné spánkové rutiny a zdravé prostredie bez televíznej obrazovky,“ dodáva Gillman. Obrazovku možno nahradiť čítaním kníh, rozprávaním sa alebo počúvaním príjemnej hudby.


Foto: flickr.com
Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia