Posilňujte imunitu dieťaťa, bacily budú menej útočiť

Posilňujte imunitu dieťaťa, bacily
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-22 12:01:07 |

Jeseň a zima sú už klasicky obdobím, kedy bývajú deti najčastejšie choré. Zdravie im neupevníme tým, že ich budeme držať vnútri, babušiť a prekurovať.

Ak máte doma škôlkara alebo školáka, všetkým nákazám sa vyhnúť určite nedokáže. Detský kolektív je pre šírenie bacilov a infekcií priam ideálny. Imunita detí sa ešte stále vyvíja, je krehká a tak sa niet čo čudovať, keď každú chvíľu to vaše „niečo domov prinesie.“  Lekári dokonca pripomínajú, že cez choroby sa imunita posilňuje, preto netreba podliehať panike.  Podľa niektorých by malo dieťa prekonať bežné ochorenie asi  štyrikrát do roka. Ako môžeme imunite pomôcť?

  1. Dôležité je, v akom prostredí sa dieťa pohybuje a koľko času venuje jednotlivým aktivitám. Aj v zime je dôležité, aby sa deti hrali vonku. Vždy, keď máte možnosť, vyberte sa do lesa alebo na turistiku do hôr. Keď napadne sneh, doprajte si lyžovačku, menšie deti posaďte na sánky. Výbornou aktivitou je korčuľovanie. Pomôžu aj návštevy soľných jaskýň,  väčšie ratolesti zoberte do sauny. O vhodnosti pobytu v soľnej jaskyni a v saune je dobré poradiť sa s pediatrom vášho dieťaťa.
  2. Nedovoľte deťom presedieť dni pred televízorom či pri počítači a zapájajte ich do aktivít. Menšie zoberte pri veľmi nepriaznivom počasí napríklad do herne či na plaváreň, staršie by mali navštevovať nejaké krúžky. Pri ich výbere je však potrebná obozretnosť, aby ste ratolesť nepreťažili. Ak pôjde z krúžku do krúžku a nebude jej zostávať žiadny voľný čas, môže byť vyčerpaná a náchylnejšia na choroby. Doprajte deťom denne priestor aj na to, aby sa mohli len tak pohrať a oddýchnuť si pri ich obľúbenej činnosti.
  3. Obmedzte u detí príjem sladkostí a do jedálnička zaraďte viac zakysaných mliečnych výrobkov, strukoviny, ovocie a zeleninu, ako aj mäso. Okrem sladkostí sa vyhýbajte aj údeninám, smaženým jedlám a pochúťkam z fast-foodu. Zvýšte príjem vitamínu C. Naučte dieťa jesť pravidelne.
  4. Skúste probiotiká, ktoré sú pre imunitný systém veľmi dôležité. Na črevných stenách vytvárajú povlak, ktorým ich chránia pred škodlivými patogénmi a ich premnožením. Ako prevencia sú dôležité najmä u malých detí. Nachádzajú sa tak v prirodzenej strave, ako aj v kyslomliečnych výrobkoch či kyslej kapuste alebo vo forme výživových doplnkov, ktoré kúpite v lekárňach.
  5. Neprekurujte! Optimálna teplota v spálni je 18 – 19 stupňov, v ostatných 22 až 23 stupňov. Pre suchý vzduch v prekúrených miestnostiach sa sliznica nosa vysušuje a tým sa oslabuje jej obranyschopnosť. Vírusové infekcie tak majú k dieťaťu ľahší prístup.
  6. Vyhýbajte sa sterilnej čistote a s dezinfekčnými a antibakteriálnymi prostriedkami to nepreháňajte. Maminy, ktoré svoje deti vyzbroja antibakteriálnymi gélmi na ruky a chcú, aby ich stále používali, nerobia úplne dobre. Samozrejme, počas chrípkovej epidémie alebo pri pobyte medzi množstvom ľudí je vhodná ich aplikácia, no aj tu treba mieru.
  7. Otužujte dieťa sprchovaním vo vlažnej vode. Ak nie je zvyknuté, začnite teplejšou vodou a postupne ju ochladzujte.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia