S kravským mliekom sa neponáhľajte

S kravským mliekom sa
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-04-19 00:30:28 |

Poznáte odporúčania odborníkov na detskú výživu, kedy je vhodné začať používať klasické kravské mlieko?

Maminy sa často v diskusiách radia, kedy je ten správny vek na to, aby mohli dieťatku mohli začať dávať kravské mlieko. Názory sú rôzne, niektoré s ním začali aj u pármesačných bábätiek a tvrdia, že dnes sú z nich už veľké deti, ktoré nemali nikdy výraznejšie zdravotné problémy. Pre mnohé sú tou hranicou prvé narodeniny. Odborníci však odporúčajú väčšiu opatrnosť a v ideálnom prípade by sme mali dávať materské alebo umelé mlieko deťom až do druhých narodenín.

Výhodou materského mlieka oproti iným je to, že obsahuje veľa imunoglobulínov, teda protilátok s ochrannými účinkami.

Kravské mlieko naproti tomu obsahuje veľa bielkovín a málo vitamínov, ktoré vyvíjajúci sa organizmus dieťatka potrebuje. Napríklad v ňom nenájdeme ani veľmi dôležitý vitamín D. Materské mlieko má tiež výrazne viac železa.

Odborníci dokonca tvrdia, že nie je na škodu podávať drobčekovi dojčenské, resp. batoliace mlieko až do troch rokov. Ak je však dieťatko zdravé, nemusíte čakať tak dlho. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je možné zaradiť mlieko hospodárskych zvierat (napr. aj kozie či ovčie) už v 10. mesiaci života dieťatka.

Prečítajte si: Desať živín, ktoré potrebuje každé dieťa

Prvý polrok života by bábätko malo dostávať výlučne materské mlieko, po tomto čase v prípade potreby dokrmujú mamičky umelým dojčenským mliekom. Podľa vlastného uváženia po prvých alebo druhých narodeninách ho môžete zameniť za kravské. Aspoň do troch rokov používajte plnotučné mlieko, najvhodnejšie s označením Bio. Vyberajte také, ktoré je kvalitnejšie s kratšou dobou spotreby. Vhodné nie sú ani mlieka ošetrené UHT – tento údaj nájdete tiež na obale. Pri používaní mlieka z automatu je nutné ho prevariť, lebo nie je pasterizované! Napríklad listeriózu z takéhoto mlieka môže dostať nielen dieťatko, ale aj dospelý človek.

Pri výbere jogurtov a syrov pre deti do troch rokov vsaďte tiež na plnotučné verzie, neskôr môžete striedať aj s nízkotučnými. Tie neobsahujú toľko tuku, ale vápnika majú rovnaké množstvo. Pred tavenými syrmi, ktoré obsahujú priveľa taviacich solí, uprednostnite polotvrdé a tvrdé so zníženým obsahom soli. Neponáhľajte sa ani s plesňovými syrmi, ktoré často obsahujú aj nepasterizované mlieko, majú vysoký obsah živočíšnych tukov a soli. Do roka nepodávajte deťom ani tvaroh a výrobky, ktoré ho obsahujú. Množstvo bielkovín, ktoré obsahuje, totiž zbytočne zaťažuje vyvíjajúce sa obličky.

Množstvo mlieka po roku znižujte. Denne by ho dieťa malo vypiť do 3,5 dcl, aby prijímalo aj inú pestrú stravu. Drobčekovia často dostávajú mlieko aj na uhasenie smädu, v tomto veku je však lepšie ponúknuť im vodu alebo neochutený čaj. Mlieko nezaraďujeme do pitného režimu, ale vnímame ho ako potravinu. Pozor však aj na čaje, ktoré je treba prestriedavať s vodou alebo minerálkami vhodnými pre deti. Kým sa dá, mlieko ani čaj nedochucujte, raz to oceníte, keď bude mať dieťa zdravé zuby.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Najlepšie spôsoby, ako upokojiť choré dieťatko

Aké chyby vo výžive detí robíme najčastejšie?

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia