Benefit starších mám: Majú zdravšie a múdrejšie deti

Benefit starších mám: Majú
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2016-04-18 00:30:09 |

Deti žien, ktoré rodili po tridsiatke, sú často zdravšie a vzdelanejšie ako deti mladších mám. Dôvodom je lepšie sociálne prostredie, do ktorého sa narodia.

Ideálny vek na potomstvo je niekde medzi dvadsiatkou a tridsiatkou a staršie ženy sa stretávajú s varovaním, že tak ony, ako aj ich deti budú s väčšou pravdepodobnosťou čeliť zvýšeným zdravotným rizikám. Áno, je pravdou, že s vyšším vekom rodičky sa zvyšuje aj riziko Downovho syndrómu u dieťaťa, rozvoj Alzheimerovej choroby, problémy s vysokým krvným tlakom a cukrovkou v neskoršom živote a tiež je vyššie riziko skúsenosti s rakovinou a autizmom. Nová štúdia z Anglicka však naznačuje, že to tak vôbec nemusí byť. Naopak, podľa expertov je pravdepodobnejšie, že deti starších mám by mohli byť zdravšie a dosiahnuť vyššie vzdelanie.

Ako konštatujú, oddialenie tehotenstva o desať rokov totiž prináša vo vyspelom svete vo všeobecnosti lepšie sociálne podmienky, viac možností na vzdelanie, nové technológie, ako aj nové možnosti liečby rôznych ochorení. Inak sa pristupuje aj k prevencii a tak si ľudia dokážu lepšie strážiť svoj zdravotný stav. „Doterajšie štúdie venujúce sa optimálnemu veku na materstvo ignorovali dopady spoločenských zmien v priebehu času,“ zdôrazňujú výskumníci z Inštitútu Maxa Plancka pre demografický výskum v Londýne.

Prečítajte si: Počet pôrodov u žien nad 35 rokov sa zvyšuje

Podľa expertov dokonca existujú výhody aj pre mamy nad 40 rokov. Pripomínajú, že rozdiel desať rokov vo veku matky umožňuje desaťročie zmien v sociálnych a environmentálnych podmienkach, aj keď to platí iba vtedy, ak sa budú zlepšovať. „Napríklad, žena narodená v roku 1950, ktorá mala dieťa vo veku 20 rokov, porodila v roku 1970. V prípade, že by tá istá žena mala dieťa v 40-tke, rodila by v roku 1990, keď už boli podmienky na život na oveľa vyššej úrovni,“ vysvetľujú svoju teóriu.

„Tých 20 rokov je obrovský rozdiel,“ hovorí jeden z autorov aktuálnej štúdie Mikko Myrskyla. Ako konštatuje, dieťa narodené v roku 1990 malo oveľa vyššiu pravdepodobnosť, že pôjde študovať na vysokú školu alebo univerzitu, než keby sa narodilo o dvadsať rokov skôr. „Výhody spojené s tým, že sa niekto narodil o niekoľko rokov neskôr  prevážia individuálne rizikové faktory vyplývajúce z vyššieho veku matky,“ dodal Myrskyla. Napriek tomu neodporúčajú ženám nechávať si materstvo na čo najneskorší vek.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Desať výhod, keď porodíte po 35-tych narodeninách

Mamou po štyridsiatke? Pozor,  hrozí vám mŕtvica


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia