Diétovanie v tehotenstve sa naozaj nevypláca

Diétovanie v tehotenstve sa
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-04-18 12:01:03 |

Tešíte sa, že ste v tehotenstve veľa nepribrali? Možno práve aj preto bude mať raz vaše dieťa problémy s nadváhou.

Podľa najnovších výskumov vedcov z Kalifornie u mamičiek, ktoré priberú počas tehotenstva menej ako odporúčaných deväť kilogramov, je až o 63 percent väčšia pravdepodobnosť, že ich dieťa bude trpieť nadváhou. Nie je novinkou, že výsledkom príliš vysokého prírastku hmotnosti počas tehotenstva môže byť obézne dieťa, no podľa nového výskumu aj príliš nízky prírastok na váhe je takmer rovnakým rizikovým faktorom pre detskú obezitu.

Trocha matematiky

Odborníci zistili, že u žien s bežnou váhou, ktoré počas tehotenstva pribrali viac ako je odporúčané, je o 80 percent vyššia pravdepodobnosť, že ich dieťa bude mať nadváhu. Ženy, ktoré pribrali menej ako je odporúčané, majú o 63 percent vyššiu pravdepodobnosť, že ich potomok bude mať problémy s obezitou tiež.

V skupine žien, ktoré pribrali v tehotenstve príliš, trpelo po pôrode nadváhou viac ako 20 percent drobcov a v skupine žien s príliš malým hmotnostným prírastkom v tomto období to bolo 19,5 percenta detí. U žien, ktoré pribrali „tak akurát,“ sa  nadváha vyskytla u 14,5 percenta potomkov.

Experti potrebujú svoje výskumy podložiť a potvrdiť ešte ďalšími bádaniami, no už teraz hovoria, že príliš veľké aj príliš slabé priberanie v tehotenstve môže trvalo ovplyvniť tie časti organizmu, ktoré spravujú energetickú bilanciu a metabolizmus.

Koľko by ste v tehotenstve mali pribrať?

Pri bežnom tehotenstve by mala žena pribrať od 9 zhruba do 13 kilogramov. Kým u veľmi štíhlych žien to môže byť o niečo viac, u žien s nadváhou o niečo menej. Treba si strážiť aj to, aby ste nepribrali na začiatku tehotenstva 10 kilo a na konci dve. Niektoré ženy majú tú smolu, že na ich hmotnosť má výrazný vplyv zmena hladiny hormónov a môžu sa strážiť ako chcú, aj tak priberú o dosť viac alebo menej než je odporúčané. 


Foto: flickr.com
Zdroj: bounty.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia