Najlepšie raňajky, ktoré udržia koncentráciu dieťaťa v škole

Najlepšie raňajky, ktoré udržia
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-12 00:26:32 |

Tradičné vajíčkové toasty s paradajkami sú pre deti na raňajky lepšie ako napríklad avokádo.

Dnešní rodičia to naozaj nemajú jednoduché. Z každej strany sa na nás valí množstvo informácií, ktoré sú neraz rozporuplné. No a čo sa týka výživy, to je riadna španielska dedina. Výživoví odborníci upozorňujú, aby sme najmä pri stravovaní detí nepodľahli módnym trendom, akými sú napríklad raw stravovanie či oddelená strava a podobne. Deti potrebujú pre svoj vývoj prijímať zložky zo všetkých troch skupín potravín, aby dokázali udržať úroveň koncentrácie.

Kombinujte bielkoviny, uhľohydráty a tuky

Deti potrebujú túto trojkombináciu každé ráno. „Dobrá raňajky sú tie, ktoré majú rovnováhu medzi bielkovinami, komplexnými uhľohydrátmi a zdravým tukom, aby dieťa vydržalo plné energie do ďalšieho jedla,“ zdôrazňuje odborná výživová poradkyňa Shona Wilkinsonová. Prvé jedlo dňa by malo obsahovať nejaký druh škrobu, jeden druh bielkovín a jeden druh ovocia alebo zeleniny. „Škrob je potrebný pre energiu, bielkoviny podporujú rast a dodávajú aminokyseliny, ovocie a zelenina sú potrebné pre správnu činnosť čriev a pre to, aby sa deti cítili dlhšie zasýtené.“

Toast s vajíčkom a tuniakom

Vajcia sú jednoduchým, lacným zdrojom bielkovín a živín a znižujú u detí chuť na sladké. „Vajíčka sú skvelé pre zdravý mozog a pamäť. Obsahujú cholín, vitamín B12, omega-3 mastné kyseliny a kyselinu listovú,“ vyratúva Shona. Všetky tieto zložky pomáhajú s mozgovou neurologickou sieťou a sú skvelé pre koncentráciu. Takže vajíčkom na raňajky podľa nej nič nepokazíte. Ak k nemu na toast pridáte kúsok lososa a zeleniny, nič lepšie pre ratolesť urobiť nemôžete.

Ako sladkosť je vhodné zvoliť celozrnnú tyčinku, ideálne sú sušienky, ktoré vyrobíte z ovsených vločiek, medu a kúskov ovocia či orieškov doma.

Chybu neurobíte ani ovsenou kašou s ovocím. Ak ju dieťa nechce jesť, no klasickú detskú krupicu miluje, začnite do nej pomaličky nenápadne pridávať pomleté ovsené vločky. „Komplexné sacharidy, ako je ovos, sú obzvlášť dôležité, pretože poskytujú energiu s pomalým uvoľňovaním počas celého dňa a pomáhajú udržiavať energiu a zapojenie detí," pripomína odborníčka. Ešte lepšou alternatívou je pridať do kaše trochu ľanových semien. „ Tie obsahujú ALA (kyselina alfa linolénová), ktorá je tzv. zdravým tukom. Zlepšuje funkciu mozgovej kôry, oblasť mozgu spojenú s motorickými schopnosťami a priestorovým povedomím,“ ozrejmuje. Ľanové semienka môžete pridať prakticky do ktoréhokoľvek jedla.

Odborníci radia raňajky striedať – niekedy toast s vajíčkom a tuniakom, inokedy krajec chleba, prípadne rožok napríklad s arašidovým maslom alebo s maslom a tvrdým syrom, inokedy ovsenú či inú kašu. Súčasťou by vždy mal byť kúsok zeleniny alebo ovocia a nezabúdajte ani na zdravú sladkosť.

Ak pripravíte ratolesti napríklad toast s avokádovou pomazánkou, mali by ste k nej pridať aj jedno vajíčko. Bez toho totiž nezíska dostatok potrebných bielkovín na raňajky. Na jednej strane síce avokádo obsahuje vzácne esenciálne oleje, no na druhej jednoducho nemá dostatok bielkovín. Preto takéto raňajky treba doplniť už spomínaným vajíčkom alebo pohárom mlieka.

Ovocné šťavy, džúsy, smootie alebo malý pohár mlieka

Viac ako 150 ml ovocnej šťavy, džúsu alebo smoothie na raňajky znamená pre dieťa príliš veľa cukru. Takže jeden hrnček maximálne! V ideálnom prípade je vhodné pripravovať deťom nápoje s vysokým obsahom vitamínu C, ktorý pomáha absorbovať železo. Striedajte ovocné šťavy s mliekom.

Učte deti jesť zdravo odmalička

Ak u vás vyzerajú raňajky tak, že vtlačíte dieťaťu keksík alebo nejakú tyčinku cestou do školy či škôlky, mali by ste to zmeniť. V detstve im dávate základy stravovania na celý život. Privstaňte si alebo si pripravte potrebné ingrediencie už večer a dajte si na raňajky aspoň 10 – 15 minút.

Vhodné je dať deťom na výber. Vyložte na stôl z každej skupiny potravín (bielkoviny, uhľohydráty, tuky)  pár položiek a dovoľte im skombinovať si ich. Takto ich zároveň učíte niečo o výžive.  „Nemusia mať vždy iba jednu možnosť. Uvidíte, keď si bude môcť dieťa vybrať spomedzi 5 druhov zeleniny, skôr sa pre niektorý rozhodne, ako keď mu nanútite papriku a hotovo,“ hovorí odborníčka.

Rodičia by mali od malička zapájať deti aj do nákupov. Vysvetľujte im, prečo kupujete také a také pečivo, také a také maslo a podobne. Ideálne je brať deti na nákupy na trhovisko, aby samy mohli vyberať z pestrej ponuky. Kúpte to ovocie a zeleninu, ktoré vybrali. Doma im ich umyte, pokrájajte a dajte im možnosť ochutnávať. Nehnevajte sa, ak sa budú spočiatku s ovocím a zeleninou skôr hrať a robiť neporiadok ako ich konzumovať. Toto je ideálny spôsob, ako ich naučíte neskôr ich jesť. 


RADÍME: Detská výživa s bylinkami a korením


Kde ich nájdete

Uhľohydráty - do tejto skupiny živín patrí cukor, škrob a celulóza. Nachádzajú sa v ovocí, zelenine, obilí, strukovinách a zemiakoch.

Bielkoviny - nachádzajú v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú vajíčka, ryby, mäso a mliečne výrobky. Nájdeme ich aj v rastlinnej potrave – v strukovinách či celozrnných obilninách.

Tuky – spočiatku je pred dieťa ideálny mliečny tuk z materského mlieka. Obavy nemusia mať ani mamičky, ktoré nedojčia – mliečny tuk je súčasťou väčšiny umelých mliek. Pre istotu si to však pozrite v zložení. Neskôr je vhodné pridávať kvalitné maslo, ktoré je pre dieťa lepšie stráviteľné ako margarín a od dvoch rokov môžeme začať pridávať rastlinné tuky. Najdôležitejším je rybí tuk obsahujúci esenciálne mastné kyseliny omega-3. Tuky sa nachádzajú v chlebe, pečive či v mäse. Vyhýbajte sa tukom s obsahom škodlivých  trans-mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú vo výrobkoch rýchleho občerstvenia či v nekvalitných sladkostiach. 

Prečítajte si tiež:

Desiata: Deťom netreba úplne zakazovať sladkosti

RADÍME: Odkedy patria vajíčka do stravy batoľaťa


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia