Takto naučíte jesť aj tých najväčších „nepapkáčov“

Takto naučíte jesť aj
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-16 00:30:46 |

Poznáte to. Prídete domov s novým receptom, s chuťou sa pustíte do varenia, položíte jedlo na stôl a deti hovoria: Fuj, nechutí mi to, prípadne sa jedla ani nedotknú.

 

 

Kto by nechcel, aby jeho deti dobre jedli a nad tanierom s brokolicou, lososom či kozím syrom neohŕňali nos? Ak chcete tomu predísť, urobte z jedenia dobrodružstvo. Prinášame vám pár rád, ako naučiť deti, aby pri jedle nevymýšľali.

Ponúknite, čo máte. Nevarte na objednávku

Položte jedlo na stôl so slovami: „Toto dnes budeme večerať. Ak sa vám to nepáči, je to v poriadku, ale nič iné nemáme.“ Neponúkajte im ako alternatívu iné navarené jedlo, ani suchú večeru. Možno ostanú pár večerov hladní, no verte, že od hladu nezomrú. Samozrejme, treba dopredu zvážiť, čo na stôl ponúknete, aby to okrem vás zjedli aj ostatní členovia rodiny.

Dochuťte jedlo

Je pravda, že deti majú jemné chuťové poháriky, ale to neznamená, že musia jesť bez chuti. Zjedia len suché cestoviny? Vyskúšajte pridať cesnak. Možno sa vám zdá, že je príliš aromatický a ostrý pre malých jedákov, no pár strúčikov im isto neuškodí. Pokrájajte ho na drobno, osmažte na olivovom oleji, pridajte najemno nasekané olivy a zmiešajte s cestovinami.

Ponúknite im zeleninu

Zelenina je u detí večným problémom. Väčšinou im nechutí surová, ale ani varená či parená. Pri večeri sa nakrájaných čerstvých kúskov ani nedotknú a po obede dusená príloha skončí celá v koši? Treba sa zmieriť s tým, že vaše dieťa jesť zeleninu jednoducho nebude a veriť, že z toho raz vyrastie. Ešte predtým, než tento boj vzdáte definitívne, skúste zeleninu  zakomponovať do hlavných jedál. Dusenú zeleninu k mäsu na šťave, hrášok k ryži alebo pripravte rôzne zeleninové omáčky, ktoré pomixujete a pridáte na cestoviny. Vyskúšajte aj tento trik - ponúknite deťom čerstvú zeleninu ako prvé jedlo na raňajky, je možné, že hlad ich prinúti aspoň ochutnať.

Snažte sa jesť spoločne

Stolujte spoločne. Vaše deti ocenia rodinnú večeru, pri ktorej sa všetci stretnete. Pri jedle nepreberajte zložité témy, ani sa nerozčuľujte, keď sa dieťa bude hrať s jedlom alebo odmietne jesť. Mnohé deti sa nevedia najesť bez toho, aby nepozerali na televízor alebo na mobil. Vypnite ich ešte skôr, ako si sadnete k stolu. Telefón odložte aj vy a vychutnajte si spoločné chvíle.

Musíš aspoň ochutnať

Ani vy nezjete všetko a existujú veci, ktoré nedáte do úst. Zaveďte pravidlo, že dieťa musí jedlo aspoň ochutnať, až potom môže odísť od stola. Ak dieťaťu jedlo nechutí, rešpektujte to. Nikomu nepomôže, keď dieťa budete nútiť jesť, čo nechce. Zbytočne ho vystresujete, no najmä seba.

Neuplácajte za jedlo

Jedna z najčastejších chýb, ktoré rodičia robia, že používajú úplatky. Priznajte sa, kto z vás niekedy nepoužil vetu: „Keď to nezješ, nedostaneš zmrzlinu“? Ponúkanie odmien, úplatkov a vydieranie je cestou do pekla. Dieťa si veľmi rýchlo zvykne, že za každý zjedený obed či večeru niečo dostane a bude to od vás očakávať. Áno, je to jeden zo spôsobov, ako prinútiť dieťa, aby niečo zjedlo. Ale upletiete si tak na seba bič, radšej sa toho vyvarujte.

Prečítajte si tiež:

Urobte všetko pre to, aby deťom nechýbalo spoločné stolovanie

Takto sa vám podarí predchádzať problémom pri stole

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia