RADÍME: Detská výživa s bylinkami a korením

RADÍME: Detská výživa s
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-04-10 09:45:40 |

Názory na zavádzanie príkrmov sa líšia. Kým niektorí pediatri tvrdia, že treba začať čo najskôr s pridávaním alergénov do stravy, podľa iných sa im treba vyhýbať čo najdlhšie.

Dieťa dojčené alebo na umelom mlieku by malo byť  minimálne do konca štvrtého mesiaca na mliečnej strave. Potom postupne príde čas na pridávanie príkrmov. Mnohí odporúčajú začať so zeleninou a nie ovocím, aby sa u dieťaťa hneď nerozvíjala chuť na sladké. Malo by nasledovať spomínané ovocie, potom mäso. Samozrejme, všetko bez dochutenia. Tu však vo veľmi veľa prípadoch nastane problém, že deti jedlo odmietajú, lebo im jednoducho „bez chuti“ nechutí.

Nedávny výskum však môže inšpirovať rodičov, aby prehodnotili svoj prístup.

Ako uviedla food editorka Jenna Helwing, najnovšie štúdie ukazujú, že nezáleží na tom, ktoré potraviny dieťaťu predstavíte ako prvé. Môžu to byť dokonca aj známe alergény, ako sú vajcia alebo arašidové maslo. Môžete tak znížiť riziko vzniku alergií u dieťaťa. Ako Helwing dodala, nie je tiež na škodu pohladiť chuťové poháriky dieťaťa a byť odvážnejší v dochucovaní príkrmov. Stačí použiť bylinky a známe korenie.


Odborníci radia: Začnite zavádzať alergény čo najskôr


Detská výživa s bylinkami a korením

6 mesiacov

Ak ste už začali s príkrmami a dieťa vám už zje porciu zeleninového či ovocného pyré, skúste ho dochutiť štipku korenia alebo byliniek. Pridajte pár zrniečok zázvoru do jablkové pyré alebo kurkumu zmiešajte s karfiolom. Uvidíte, že deti novú chuť náležite ocenia.

7 mesiacov

Akonáhle vaše dieťa zvláda pyré, zahustite ho banánom, alebo avokádom. Zmiešajte cuketu so šošovicou, brokolicou s kuracím mäsom, alebo broskyne so špenátom. Tieto kombinácie deťom zachutia a zasýtia ich.

8 až 12 mesiacov

Malé kúsočky! Mixované jedlá na kašu a pyré pomaličky vynechávajte z jedálnička vášho dieťaťa. Dajte deťom väčšie kúsky, nech si ich samé berú prstami a kladú do úst. Skúste im pridať do stravy zložitejšie jedlá, ako karfiol s kari korením alebo červenú repu s jogurtom a kôprom. Deti ocenia nové chute, ale najmä sa im bude páčiť voľnosť v jedení, že sa môžu kŕmiť samy.

12 mesiacov a viac

Všetko, čo jete vy, ponúknite aj dieťaťu. Využite jeho hlad pri raňajkách, bude otvorené ochutnať nové veci. Skúste mu ponúknuť kúsok klobásky s quinoou a zeleninou, alebo kukuričnú placku zo strúhanej cukety.

Prečítajte si tiež:

Aj "prehnané" dojčenie môže uškodiť

Ovocné príkrmy pred drobcov: Aké a od kedy?

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia