Odborníci radia: Začnite zavádzať alergény skôr

Odborníci radia: Začnite zavádzať
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-05-17 00:30:44 |

U dojčiat by sa malo začať so zavádzaním alergénov už v štyroch mesiacoch veku. Vtedy je najvyššia šanca, že sa vyhnú potravinovým alergiám.

I keď dojčenie prináša bábätku množstvo benefitov a doteraz sme začínali s tuhými príkrmami veľmi opatrne, najnovšie odborníci na alergie prichádzajú s novými usmerneniami. Podľa nich by sa dojča malo začať s alergénmi stretávať už v štvrtom mesiaci života. „Boli sme zvyknutí ľuďom hovoriť, aby nedávali takým malým bábätkám vajcia, arašidy či kravské mlieko, no zistili sme, že ich podávanie je nielen bezpečné, ale dokonca to má aj ochranný účinok proti alergiám,“ konštatuje profesorka Katie Allen z Mudrochovho výskumného ústavu detskej gastroenterológie a alergológie v Austrálii. „Doteraz sme si mysleli, že dojčenie dokáže zabrániť rozvoju alergií, ale bohužiaľ, nie je to tak,“ dodáva.


Aké chyby vo výžive detí robíme najčastejšie?


Na nových usmerneniach týkajúcich sa podávania alergénov dojčatám sa zhodli odborníci na minulotýždňovom fóre v austrálskom Melbourne. Ich cieľom je vypracovať konzistentné usmernenia týkajúce sa zavádzania alergénov do stravy – kravského mlieka, arašidov, vajec či orechov tak, aby sa čo najúčinnejšie zabránilo rozvoju alergických reakcií.

Ako experti konštatujú, neexistuje žiadny dôkazy, že materské mlieko alebo drahé hypoalergénne formulky bránia vzniku a rozvoju alergií.

„Skoršie zavedenie alergénov neznamená, že dieťa nemôže dostať nejakú reakciu, ale doterajšie dôkazy hovoria, že štyri mesiace veku sú tým správnym časom,“ hovorí prezidentka  austrálskej neziskovej organizácie Alergia a anafylaxia Maria Said. Pre zavádzanie alergénov u dojčiat, ktorým vyplýva vysoké riziko alergie z rodinnej anamnézy, je potrebné vypracovať konkrétnejšie a praktické usmernenia. „V takýchto prípadoch musí o zavádzaní alergénov rozhodnúť odborník,“ zdôrazňuje.


Konzumácia orechov v tehotenstve môže znížiť riziko alergií


Zavádzanie alergénov nesie so sebou vždy isté riziko, že dieťa zareaguje napríklad kožnou vyrážkou, svrbením tela alebo dokonca problémami s dýchaním. „Nezavádzajte alergén vtedy, keď ste s bábätkom sama. Uistite sa, že bude aj doma aj partner alebo niekto, kto vám bude môcť v prípade potreby pomôcť. Naštudujte si, ako reagovať v prípade alergickej reakcie, prípadne sa pred podaním určitého alergénu poraďte s lekárom, ktorý vám môže dať praktické rady čo a ako,“ radí Said.

Prečítajte si tiež:

Štyri veci, ktoré ste o alergiách nevedeli

10 dôvodov, prečo deťom dovoliť domáce zviera

 

 
 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: news.com.au, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia