Ovocné príkrmy pre drobcov: Aké a od kedy?

Ovocné príkrmy pre drobcov:
Ilustračné foto
Zdroj: youtube.com
2015-06-25 00:30:11 |

S tuhými príkrmami je vhodné začať po štvrtom mesiaci života. Prvé sú zeleninové, po nich nasledujú ovocné. Než sa vyberiete do obchodu, zvážte výrobu vlastných kašičiek.

Okrem toho, že pri domácom pyré presne viete, čo do neho dáte, ušetríte aj nejaké to euro. Kupovaná detská výživa je obvykle drahšia ako vyrobená doma. S ovocnými príkrmami začnite po dvoch až troch týždňoch od zavedenia zeleninových.

Poradíme vám, ktoré druhy ovocia sa k sebe najlepšie hodia. Dajte si záležať na tom, aby ste medzi zavádzaním jednotlivých pyré počkali 3 až 4 dni. Za tento čas sa prejaví prípadná alergická reakcia drobčeka na niektoré druhy ovocia alebo zeleniny.

Jablká, hrušky, nektárinky či broskyne je potrebné umyť, aspoň spočiatku aj ošúpať a uvariť v troche dojčenskej vody. Potom pomixujeme alebo popučíme vidličkou. Neprisládzame. Naučte dieťa na prirodzené chute. Povariť ovocie má zmysel preto, lebo tepelne spracované potraviny obsahujú menej alergénov. Keď dieťa ovocie dobre znáša, s jeho varením prestaňte. Spočiatku podávame drobčekom jednodruhové pyré, neskôr začnite kombinovať viaceré druhy.

Názory odborníkov nie sú úplne jednotné, v súčasnosti viacerí odporúčajú podávať deťom alergény čo najskôr, vďaka čomu sa s nimi organizmus ľahšie popasuje v budúcnosti. Iní vsádzajú na opatrnosť a zavádzanie alergénov odporúčajú veľmi opatrne. Poraďte sa prípadne so svojim pediatrom. Veľa alergénov napríklad obsahujú jahody, ríbezle, maliny, egreše, čučoriedky a ďalšie bobuľové ovocie a podľa niektorých lekárov by ich deti do jedného roka jesť nemali, ďalší odporúčajú začať ich drobcom podávať najneskôr okolo 8. mesiaca života. 

Jablkové pyré (4+ mesiace)

Najvhodnejšími druhmi pre výrobu kašičiek pre deti sú mierne sladké Red Delicious alebo Gala jablká. Väčšine drobčekov jablkové pyré plné vitamínu C, chutí. Navyše, štúdie naznačujú, že jablká sú účinnou ochranou proti astme. Túto všestrannú kašičku možno o nejaký čas kombinovať so všetkými druhmi ovocia, ale aj s hydinovým mäsom.

 

Banánové pyré (4+ mesiace)

Na draslík bohaté banány sú ďalšou ideálnou ovocnou voľbou pre deti. Banánové pyré môže pomôcť pri upokojovaní podráždeného žalúdka a bojovať proti hnačke. Vyrobte lahodnú kašu, ktorá vznikne zmixovaním banánu s čučoriedkami, malinami či jahodami.
 

Broskyňové pyré (4+ mesiace)

Broskyne obsahujú beta-karotén a draslík, ktoré sú pre vývoj detského organizmu veľmi dôležité. Výborne chutia samostatne pomixované, ale aj premiešané s banánom či o niečo neskôr s kuracím mäskom. Výborná lahôdka vznikne zamiešaním broskyňového pyré do krémového gréckeho jogurtu.

 

Nektarinkové pyré (4+ mesiace)

Je to s nimi úplne podobné ako s broskyňami. Obsahujú beta-karotén a draslík, no na rozdiel od broskýň majú povrch úplne hladký. Niektorým drobčekom môžu práve pre to viac vyhovovať.

 

Hruškové pyré (4+ mesiace)

Sladká, na vlákninu bohatá hruška je veľmi dobrou voľbou pre deti. Sladkú hrušku je vhodné zmiešať s kyslejším jablkovým pyré, aby vznikla vyvážená chuť. Závisí to však od vášho dieťatka, možno práve čistá hrušková chuť mu sadne lepšie.

 

Avokádové pyré (4+ mesiace)

Maslová príchuť avokáda, ktoré je plné omega-3 kyselín, je ideálnou voľbou na príkrm. Dôležité je výber vhodného kúska, ktorý nie je príliš tvrdý, no ani úplne mäkký. Ak sa čisté avokádové pyré bude zdať dieťatku mdlé, zmiešajte ho s banánovou kašičkou.


Bezpečnejšie druhy ovocia a zeleniny


Slivkovej pyré (6+ mesiacov)


Slivky sú prirodzenou obranou proti zápche. Deťom so „slabším“ žalúdkom môžu spôsobiť miernu „búrku“, preto to s množstvom slivkového pyré neprežeňte. Na vlákninu bohaté slivky však určite do jedálnička drobčeka zaraďte.

 

Marhuľové pyré (6+ mesiacov)

Marhule okrem iného obsahujú beta-karotén rovnako ako broskyne a nektarinky. Občas čisté pyré z nich pre mierne trpkejšiu príchuť deti odmietajú, preto je vhodné skombinovať ho s banánom, jablkovým pyré alebo sladkým zemiakom.
 

Čučoriedkové pyré (6+ mesiacov)

Z tohto na antioxidanty bohaté ovocia vyrobíte nádherné fialové pyré. Po zmiešaní s banánom, jabĺčkom či hruškou máte pripravené výborné a zdravé raňajky pre drobca.

 

Bio alebo bežné potraviny: Aký je medzi nimi rozdiel?


Čerešňové pyré (8+ mesiacov)

Na antioxidanty bohaté čerešne dokonale chutia s banánovým, jablkovým a hruškovým pyré. Môžete ho zmiešať s ovsenými vločkami alebo bielym jogurt.
 

Jahodová dreň (8+ mesiacov)

Ružovo-červené pyré je plné B a C vitamínu. Po zmixovaní s banánovým pyrézmiešaní s jogurtom alebo ovsenou kašou sa drobček bude zalizovať aj za ušami.

 

Mangové pyré (10+ mesiacov)

Toto lahodné tropické ovocie má v sebe veľa vitamínu A. Na výrobu pyré je veľmi dobrou voľbou, lebo ho pred mixovaním netreba povariť. Výborne chutí so sladšou zeleninou – sladkými zemiakmi či tekvicou.

 

 Papájové pyré (10+ mesiacov)

Toto šťavnaté tropické ovocie obsahuje množstvo kyseliny listovej. Tiež ho pred mixovaním netreba variť, výborne chutí zmiešané s banánovým pyré.

 

Prečítajte si tiež:

Top potraviny pre najmenších papkáčov

Viete ako najkyslejšie sa dokáže vaše dieťa tváriť?

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, youtube.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia