ROZHOVOR Terapeutka a autorka bestsellerov MICHAELA RAY: Opýtajte sa svojho dieťaťa TÚTO otázku a uvidíte, čo ste doteraz nevideli!

Michaela Ray
Michaela Ray
Zdroj: Michaela Ray
2023-08-26 15:00:00 |

Michaela Ray je NLP koučka, regresná terapeutka a autorka bestselleru "Som skvelé dieťa – 7 pilierov detského sebavedomia". Pracuje s dospelými, vytvorila vlastnú metódu rýchlej identifikácie – ktoré psychologické symptómy súvisia s akými energetickými úrovňami a ako sa dá posunúť na vyššie úrovne, kde sa človeku automaticky viac darí. Jej M-Ray metóda získala záujem aj medzi psychológmi ako nástroj na urýchľovanie pokroku v terapii.

Pochádzate z Bratislavy, no žijete v zahraničí. Aké sú vaše spomienky na Slovensko? Vraciate sa sem často?

Na Slovensko chodím niekoľkokrát ročne a s ľuďmi zo Slovenska som v kontakte skoro každý deň. Trávime tu s manželom a deťmi skoro celé leto v spoločnosti mojich rodičov, súrodencov a priateľov. V posledných rokoch sa vďaka písaniu kníh pridali aj nové priateľky z radu autoriek.

Mnoho mamičiek má počas materskej dovolenky nápad napísať knihu, ale nevedia ako na to. Niektoré kvalitné nápady tak zostávajú len ako rukopis v šuflíku, čo je škoda. Chcela som to autorom uľahčiť. Spojila som sa so zakladateľkou projektu Čo dokáže mama Andreou Kováčovou a spoločne sme vytvorili platformu Autoria. Obe sme autorky bestsellerov, a tak sme zhrnuli naše know-how a odovzdávame ho začínajúcim autorom. Cez portál Autoria majú možnosť vzdelávať sa a vyzbierať si peniaze na tlač knihy formou crowdfundingového predpredaja.

Za veľkou mlákou, priamo v Kalifornii, ste študovali neurolingvistické programovanie. Ako vznikol nápad študovať tento odbor?

O NLP som prvýkrát čítala v roku 2013 v knihe, ktorú som dostala na Vianoce. Práve vtedy som sa presťahovala z USA do Belgicka v rámci pracovného transferu v korporáte. NLP ma zaujalo a rozhodla som sa, že zistím o tom viac. V tej dobe som žila sama a ako súčasť sociálneho života som ponúkla jednému Indovi možnosť precvičovať jogu u mňa v obývačke. Túto aktivitu som otvorila aj pre ženy z miestnej komunity. O týždeň neskôr prišla na jogu španielka Olga, ktorá bola učiteľkou NLP. Bola som nadšená, ako rýchlo sa mi plnia moje predstavy.

Požiadala som ju, aby nám predviedla malý NLP workshop. Súhlasila. Metóda ma nadchla. Olga mi odporučila, že ak chcem získať viac informácií, môžem ísť študovať na NLP Univerzitu v Kalifornii, kde aj ona študovala priamo u spoluzakladateľa NLP, Roberta Diltsa. Trochu som váhala, pretože štúdium aj cesta tam boli pomerne nákladné. Nakoniec som si povedala, že do seba zainvestujem a zároveň si užijem letnú dovolenku v spoločnosti ľudí z celého sveta. A tak som sa v roku 2014 vybrala na štúdium.

Ake bolo štúdium v Kalifornii?

Prvá fáza bola polročné online štúdium teórie, ktoré sa zavŕšilo skúškami ešte predtým, než som vôbec vycestovala do Kalifornie na dvojtýždňovú prax. Boli sme ubytovaní v študentských domčekoch na Univerzite v Santa Cruz, ktoré sú spolu s prednáškovými sálami situované v malebnom prostredí sekvojových lesov a lúk, na útese, z ktorého je výhľad na oceán. Mnohé NLP cvičenia sme robili v prírode, kde sa okolo nás prechádzali srnky a veveričky a vdychovali sme vôňu sekvojových stromov. Prostredie je skutočne úžasné, ja to tam úplne milujem.

Štúdium je intenzívne, dalo by sa povedať, že až vyčerpávajúce, pretože dochádza počas neho k množstvu vnútorných transformácií. Je celkom bežné, že v prvom týždni sa niektorí účastníci cítia chorí. Naopak, v druhom týždni bolo vidieť prílev energie, kde účastníci priam žiarili vnútorným pokojom a boli prepojení so svojimi spolužiakmi vďaka intenzívnym zážitkom, ktoré zdieľali počas transformačných cvičení.

Pomohlo vám vaše štúdium pri hľadaní vášho životného partnera?

Výsledok takéhoto pobytu bol pre mnohých uvedomenie, že chcú od základov zmeniť svoj život. Ja som si napríklad uvedomila, aké chyby robím, keď sa mi dovtedy opakovali problémové vzorce správania s mužmi. Mala som toľko aha momentov, že keď som si ich začala zapisovať, mala som dostatok materiálu na prvú knihu. Takéto štúdium má však aj nečakané nevýhody a tou bolo, že ma už tak nenapĺňala práca v korporáte. Mala som pocit, že dokážem priniesť ľuďom zásadné životné zmeny iným spôsobom a že môj talent nie je plne využitý v kancelárii. Napriek tomu som do práce chodila, lebo som vtedy ešte nebola pripravená dať výpoveď.

Na ďalší rok som pokračovala v štúdiu NLP na úrovni Master practitioner. Medzitým som si precvičovala nové schopnosti v oblasti komunikácie s mužmi, aby som zmenila tendenciu mojich vzťahov, kde som sa dovtedy cítila nedocenená a nerešpektovaná. Po čase sa mi podarilo posunúť na vyššiu energetickú úroveň. Nazvala by som to stavom žiarivej energie, teda stav ľahkosti a radosti, nezávislý od vonkajších udalostí. Následne malo o mňa zrazu záujem množstvo náhodných mužov. Vtipný bol napríklad moment, keď som prechádzala okolo reštaurácie, kde vonku sedel nejaký chlap. Pozrela som sa na neho s úsmevom asi na pol sekundy a išla som ďalej. On nechal na stole nedojedený obed aj svoje veci a rozbehol sa za mnou s návrhom na rande. Nebol to však môj budúci manžel. Manžela som si vybrala sama podľa mojich predstáv, lebo vtedy som už nečakala niekde v kúte, že kto si ma nájde.

Po tom, čo ste si našli dobrého manžela, pomáhate aj iným ženám k uspokojivým vzťahom. Ako k tomu prišlo?

Keď som si uvedomila, ako ľahko veci idú, keď je žena sebavedomá a pripravená na vzťah, napísala som o tom knihu a začala som organizovať NLP workshopy pre ľudí, ktorí si hľadajú vzťah, ale niečo im doteraz bránilo v úspechu. Neskôr sa pridal aj súkromný koučing. Postupne som prepojila NLP s energetickými úrovňami, čo viedlo k terapeutickým cvičeniam, vďaka ktorým sa dajú rýchlo prekonať traumy z detstva. Veľmi ma to napĺňa, keď môžem klientov sprevádzať hlbokou transformáciou na úrovni ich identity. Keď im môžem pomôcť zažiť stav, ktorý celý život nevedeli dosiahnuť a zmeniť tak ich opakujúce sa programy.

Napríklad pani, ktorej sa blížilo k päťdesiatke, v momente transformácie jej prijatia plakala a kričala zároveň, keď precítila hlbokú pravdu, že hoci si celý život myslela, že ju rodičia neprijali, teraz vie a cíti, že je prijatá. Takéto hlboké emocionálne momenty majú v sebe ukrytú obrovskú silu a ja som vďačná, že môžem byť pri tom. Je to svojím spôsobom ako zrodenie nového človeka, ktorému pomáham na svet. Hoci som pôvodne vyštudovaná inžinierka ekonómie, cítim sa v tejto praktickej psychológii a terapii ako ryba vo vode.

Cítim, že toto je môj skutočný talent, teda ešte okrem písania, v ktorom som sa tiež našla. Mám vlastný systém ako sú symptómy, o ktorých mi ľudia hovoria, prepojené s energetickými úrovňami a ktoré mentálne cvičenia sa na čo najviac hodia. V hlave mám jasnú štruktúru, viem sa v tom rýchlo orientovať a načrtnúť cestu pre konkrétneho klienta. Stáva sa dokonca, že sa už na mňa obracajú aj psychológovia so žiadosťou o supervíziu, pretože môj systém pomáha urýchliť pokrok v terapii.

V súčasnosti máte manžela, dcéru a tri bonusové deti, s ktorými žijete v Belgicku. Ako vyzerá váš súkromný život?

V roku 2019 sa mi narodila dcéra. V Belgicku je materská dovolenka len tri mesiace, pre mňa však bolo podstatné, aby som mohla zostať doma s dcérou. Z mojej práce, kde sa v rámci regresie vraciame do traumatickej minulosti, vyplýva, že veľa problémov s nízkym sebavedomím a životnými komplikáciami začína práve tým, že sa bábätko, respektíve malé dieťa, cíti veľmi osamelé. A tomu som chcela pri dcére predísť. Zariadili sme si to teda s manželom tak, že ja som zostala doma s malou a práci som sa venovala len popri starostlivosti o ňu, ako mi vychádzal čas.

Stretnutia s klientmi robím online a knihy sa dajú písať, napríklad, keď malá popoludní spí. Teraz už chodí do škôlky, takže mám trochu viac času. Manžel tiež pracuje z domu ako IT konzultant, takže máme to šťastie, že vieme našu prácu skombinovať aj s potrebami detí, vyzdvihnutím zo školy, rozvážaním na krúžky a podobne. V Belgicku je bežná striedavá starostlivosť, takže jeden týždeň som mamou jedného dieťaťa a ďalší týždeň mamou štyroch detí.

Ste autorkou detského bestselleru "Som skvelé dieťa". Prečo ste sa rozhodli napísať knihu pre deti?

Pri koučingu som si všimla, že typy mentálnych blokov sa často opakujú a ich pôvod pramení v podobných situáciách z detstva. Sedem najčastejších oblastí som zhrnula do knihy Som skvelé dieťa – 7 pilierov detského sebavedomia, aby rodičia mohli takýmto problémom predchádzať. Predstavte si to tak, že keď sme s klientkami robili regresnú terapiu ich detských zranení, tak mi samy povedali, čo im v tých situáciách chýbalo od rodičov a čo by miesto toho potrebovali.

Scenár už bol teda „napísaný”, akurát som ho personifikovala na rodinu zajkovcov. Rodičia sa s malým zajkom rozprávajú tak, ako by to v detstve potrebovali moje klientky od svojich rodičov. Terapiou sa síce dajú neskôr problémy opraviť, ale ideálne je im predchádzať.

Napísali ste aj knihu pre adoptované deti. Ako vznikla myšlienka napísať takúto knihu?

Po úspechu knihy "Som skvelé dieťa" ma oslovili rodičia adoptovaných detí s otázkou, či je aj pre nich kniha vhodná, pretože ich deti by obzvlášť potrebovali podporiť sebavedomie. Adoptované deti majú ťažký začiatok do života, dokonca aj tie, ktoré sa k svojím adoptívnym rodičom dostanú ako bábätko. Bežne totiž vo svojich najzraniteľnejších momentoch ležia niekde samé bez láskavej náruče celé dni, možno aj mesiace. Jedlo nie je všetko, samota a opustenie spôsobujú traumu.

Asi práve preto, že môj bývalý manžel bol adoptovaný a videla som, čo všetko jeho trauma spôsobovala neskôr v našom vzťahu, mala som motiváciu podporiť práve tieto rodiny. V minulosti som nerozumela tomu, prečo sa nám dejú konflikty a s čím on vlastne zápasil. Náš vzťah skončil rozvodom ešte pred mojím štúdiom NLP. Teraz som cítila, že môžem použiť môj talent a podporiť naplnenie emocionálnych potrieb adoptovaných detí. Verím, že čím viac emocionálnej podpory v detstve dostanú, tým ľahšia bude ich budúcnosť. Preto vznikla upravená verzia pôvodnej knihy s názvom Dieťa z neba - 8 pilierov sebavedomia adoptovaného dieťaťa.

Na čo by rodičia malých detí nemali zabúdať v každodennom živote?

Deti sú citlivé a často si aj zvýšenie hlasu či nedostatok úsmevu nesprávne vysvetľujú tak, že ich rodičia nemajú radi. Dochádza tak k nedorozumeniam, kde rodičia sa na jednej strane snažia, robia pre deti veľa, a na druhej strane dieťa prežíva nedostatok lásky a pozornosti. Pokladám za dôležité spraviť si pravidelné momenty, kedy si to môžu rodičia s deťmi vysvetliť.

Vyskúšajte sa spýtať nasledujúcu otázku, ktorá vznikla pri spätnej väzbe na môj rukopis od expertky na adopciu Petry Pávkovej: „Máš niekedy pocit, že ťa nemáme radi?" Boli by ste prekvapení, s čím všetkým deti prídu. Aké maličkosti dokážu v ich mysli spôsobiť také presvedčenie. Keď už o tom hovoríte, je ľahké si to vysvetliť a prejaviť si lásku.

Čo by ste poradili matkám, ktoré samy bojujú so svojou minulosťou?

Záťažový program rodičov sa môže nechtiac prenášať aj na ďalšiu generáciu. Napríklad matka, ktorá sa cíti neprijatá, môže mať problém prijať svoje dieťa, ktoré sa "zle správa". Dieťa sa "zle správa", lebo sa cíti neprijaté. A máme z toho začarovaný kruh. Potrebujeme tu doplniť nejaké nové mentálne zdroje, aby sa dynamika situácie zmenila. Mamy robia veľa pre svoje rodiny a často na ne nevyjde čas. Dopriať sebe čas a financie z rodinného rozpočtu na riešenie vlastných tráum sa mnohým môže zdať ako sebecké. Avšak keď sa tieto programy vyriešia, benefit dostane celá rodina. Preruší sa totiž kolobeh medzigeneračnej záťaže.

Pre otcov to platí podobne. Zo spätnej väzby čitateľov knihy Som skvelé dieťa vyplýva, že aj dospelí si v nej našli témy na liečenie svojho vnútorného dieťaťa. Čitateľka, ktorá čítala maďarský preklad, nám napísala, že presne tieto témy v detstve potrebovala počuť, ale nedostalo sa jej z toho ani štipka, lebo bola do troch rokov v detskom domove. Knihu najprv nedokázala sama ani dočítať, lebo veľmi pri nej plakala. Zobrala ju teda k psychoterapeutovi a on jej z nej čítal. Postupne sa ťažké emócie uvoľnili a cítila sa ľahšie. Ak máte možnosť pracovať na vašich témach s terapeutom alebo skúseným koučom, môžem to len odporučiť. Ďalšou možnosťou sú knihy, skupinové zážitkové programy a podobne. Porozumieť tomu, aké záťaže si nesiete, kde vznikli a ako sa dnes prejavujú, je základom pre ich nasledujúcu transformáciu. Mamy sú dôležité a zaslúžia si, aby boli spokojné. :-)

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Lucia Pavlísková

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia