TOTO sú recepty na NAJLEPŠIE medovníčky z celého sveta! Skvelá INŠPIRÁCIA pre gazdinky

TOTO sú recepty na
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-12-23 15:00:00 |

Hoci sa môže zdať, že medovníky sú náš národný poklad, nie je to celkom tak. Práve naopak, med patril v minulosti medzi dôležitú súčasť stravy a okrem výživovej hodnoty sa používal aj ako liečivo.

Niet divu, že si našiel cestu aj do koláčov, tort a zákuskov a dodnes si bez neho nevieme predovšetkým pred Vianocami predstaviť pečenie či horúce nápoje. Dokonca aj tí, ktorí sa v čase adventu úplne vyhýbajú vyváraniu, nedajú dopustiť aspoň na plech medovníkov.

Práve medovníky patria medzi základné vianočné recepty v každej európskej kuchyni. Poznáte tie najznámejšie, na ktoré sa počas Vianoc tešia naši susedia? Pri troche inšpirácie si niektoré recepty môžete zapožičať aj na tohtoročné Vianoce u vás doma.

 

Kakaové medovníky u maďarských susedov

Klasické maďarské medovníčky sa u našich susedov nezaobídu bez kakaa. Stačí, keď k základnému receptu pridáte 2 lyžice kakaového prášku, rovnaký pomer rumu a dve lyžičky medovníkového korenia. Typickým tvarom medovníkov sú srdiečka, ktoré po vychladnutí môžete ozdobiť glazúrou.

 

Pardubické medovníčky nemajú chybu

K základnému receptu pridajte aj vanilkový cukor a nezabudnite cesto nechať pred pečením dobre odpočinúť. Ideálne v chlade a aspoň na 24 hodín. S cestom sa bude dobre pracovať, ak ho po vybratí z chladničky necháte aspoň hodinu odpočívať v izbovej teplote.

Pardubické medovníčky potrebujú kreatívnu ruku. Preto ich po upečení nechajte vychladnúť a zlepujte po dva kusy obľúbených lekvárom. Najviac sa bude hodiť ríbezľový. Zlepené medovníčky obaľte v čokoláde a posypte mletými orechami či kokosom.

 

Bazilejské medovníčky potešia aj dospelých

Medovníčky zo švajčiarskej kuchyne sa budú páčiť nielen deťom, ale predovšetkým dospelým. Do základného cesta pridajte ošúpané mandle a kandizovanú pomarančovú  a citrónovú kôru. Namiesto klasického medovníkového korenia použite 1/2 lyžičky mletých klinčekov a 1 lyžičku škorice.

Do medovej zmesi patria aj dva štamperlíky čerešňovice. Cesto dobre vymiešajte a nechajte postáť aspoň 24 hodín. Bazilejské medovníky sa tradične nevykrajujú ale po upečení potrú cukrovou polevou a krájajú na obdĺžniky.

 

Norimberské medovníky sú ako šperk

Prekrásne zdobené norimberské medovníčky patria medzi pýchu a ozdobu nemeckých Vianoc. Do základného cesta patrí okrem tradičných surovín aj rum, citrónová a pomarančová kôra, hrozienka a mleté mandle. Medovníky sa pečú pomaly, aspoň 15 minút na 160 stupňov.

Na polevu budete potrebovať kvalitnú tmavú a bielu čokoládu. Obe čokolády rozpustíme samostatne. Polovicu medovníkov ozdobíme tmavou polevou. Bielu polevu potom nanášame papierovým kornútom do stredu a ťahom noža ju ťaháme k okrajom ako pavučinu. Druhú polovicu medovníkov zdobíme naopak, najprv bielou a potom tmavou polevou.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia