ZDRAVÉ a FIT recepty na vianočné pochúťky: Nenáročné na čas a hotové do niekoľkých minút

ZDRAVÉ a FIT recepty
Zdroj: wikimedia commons.com
2023-12-12 15:00:00 |

Vianočné sviatky sú k nám čoraz viac bližšie a mnohé gazdinky už začali vypekať všakovaké dobroty. Niekto si rád pochutná na klasických medovníčkoch, iný zas na lineckých koláčikoch. Nadšenci zdravého životného štýlu si však tiež veľmi radi vychutnajú zdravšiu verziu koláčikov, ktorá pohladí nie jeden chuťový pohárik. Vyskúšajte aspoň jeden z týchto troch receptov, ktoré sme okúsili aj my a určite neoľutujete.

Nepečené arašidové guličky v čokoláde

Tento recept zvládne každá jedna gazdinka. Nie je náročný na prípavu a navyše bude hotový raz dva. Čo je však dôležitejšie, že pohladí každú jednu chuťovú bunku a neodolajú im ani vaši hostia. Na jeho prípravu potrebujeme 100 g chrumkavého arašidového masla, 70 g mliečnej čokolády, 45 g proteínu s vanilkovou alebo karamelovou príchuťou, 30 g nasekaných orechov (zvolíte podľa vlastnej preferencie) a 1 PL kokosového sirupu. 

Ako na prípravu?

Arašidové maslo, kokosový sirup a proteín spolu vymiešame v jednej miske. Lyžicou naberáme jednu porciu a tvarujeme v rukách do guľôčky. Pokiaľ sú všetky vytvarovené, odložíme ich na 10-15 minút do mrazničky. Následne si roztopíme čokoládu a stuhnuté guľôčky v nej pomocou lyžice do polovice namáčame. Guľôčky posypeme kúskami nasekaných orechov a necháme 2 hodiny stuhnúť v chladničke, prípade 20-25 minút v mrazničke a môžeme podávať. 

Arašidové cookies s vanilkovým proteínom

Aj táto pochúťka poteší všetky mlsné jazýčky, no predovštekým tie, ktoré si radšej doprajú zdravšiu formu vianočných koláčikov. Rovnako ako predošlý recept, ani tento nebude náročný na prípravu. Pomôcť vám môže aj váš malý šikovník. Na cesto budeme potrebovať 70 g arašidového masla, 70 g celozrnnej špaldovej múky, 50 g vanilkového proteínu, 30 g kokosového oleja, 1 vajíčko, 1-2 PL medu, 3-4 ČL škorice, 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva, 1 ČL sušenej pomarančovej kôry. Na polevu si pripravíme 30 g čokolády na varenie. 

Ako na prípravu?

Najskôr si pripravíme cesto na cookies. Mixérom rozšľaháme v miske vajíčko, arašidové maslo, kokosový olej a med, pokiaľ nám nevznikne jemná hmota bez hrudiek. V druhej miske zmiešame múku a kypriaci prášok, ktoré pridáme do už vyšľahanej zmesi a následne poriadne premiešame. Pridáme proteín, škoricu, sušenú pomarančovú kôru a všetko ručne vymiesime na tuhé cesto, ktoré necháme odstáť.

Medzitým si predhrejeme rúru na 170°C a plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, ktoré tvarujeme opäť do guľôčky. Položíme ich na plech a zatlačíme naň dlaňou do tvaru cookies. Plech so sušienkami vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 10-13 minút. Čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli nad parou. Po upečení ešte teplé sušienky ozdobíme roztopenou čokoládou a podávame. 

Ovsené košíčky plnené horkou čokoládou

Ani tento recept nie je na rýchlu prípravu výnimkou. Hotový bude za niekoľko minút, navyše v zdravej verzii. Táto pochúťka poteší každého, kto obľubuje sladké chute. Na košíčky budeme potrebovať 60 g orechov (podľa vlastných preferencií), 40 g ovsených vločiek, 40 g medu, 20 g kokosového oleja, 1 odmerku vanilkového proteínu, 1 – 2 PL vody (podľa potreby), 1 ČL škorice. Na náplň budeme potrebovať 70 g horkej čokolády, 70 g kokosového mlieka z konzervy (tuhá časť), 8 ks lieskových orechov.

Ako na prípravu?

Najskôr začneme s prípravou ovsených košíčkov. Najemno si rozmixujeme ovsené vločky a orechy, pridáme k nim proteín, škoricu, med a kokosový olej. Všetky ingrediencie premiešame, aby nám vznikla kompaktná zmes. Vzniknutú zmes si rozdelíme na 8 rovnakých kúskov a každý z nich dáme do samostatnej silikónovej formičky na muffiny. Pomocou navlhčených prstov vtláčame cesto na dno okrajov. Vzniknú nám košíčky, ktoré dáme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme dozlatista asi 8 – 10 minút.

Medzitým si pripravíme náplň, kde tuhú časť kokosového mlieka privedieme do varu a vo vriacej forme ju lejeme do misky s nalámanou čokoládou. Zmes necháme odstáť a poriadne ju premiešame. Upečené košíčky necháme úplne vychladnúť. Do každého potom vložíme lieskový orech a zalejeme ho čokoládovým krémom. 

Všetky recepty a ich prípravu si môžete pozrieť aj na tomto YouTube kanáli. Osobne sme ich vyskúšali všetky tri. Sú chutné a nenáročné na prípravu. Pokiaľ preferujete zdravšiu verziu vianočného pečiva, určite vyskúšajte aj tieto recepty. 

Zdroj: gymbeam.sk

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/nu

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia