NAJLEPŠIE RECEPTY Adriany Polákovej na medovníčky a linecké koláčiky: Iné už NIKDY ani neskúsite

NAJLEPŠIE RECEPTY Adriany Polákovej
Adriana Poláková a jej najlepší recept na medovníky
Zdroj: Instagram/adriana_polakova, Pixabay
2023-12-15 15:00:00 |

Vianoce sa nezadržateľne blížia a mnohé gazdinky už začali vypekať medovníky, aby im do Štedrého dňa zmäkli. S týmto receptom to viac nebude potrebné, pretože medovníčky zostanú krásne mäkké po celý čas. Do lineckých koláčikov zas ide jedna netradičná ingrediencia, vďaka ktorej budú krásne krehké.

Receptov na medovníčky je neúrekom a každá rodina má určite svoj vlastný, ktorý je overený. Ak však hľadáte nejaký nový, vďaka ktorému budú vaše medovníky po celý čas krásne mäkké, určite vyskúšajte tento od Adriany Polákovej. Na svoj Facebook ho pridala síce ešte v roku 2016, no my ho odvtedy používame každý rok a nevieme si ho vynachváliť. Poradili sme ho aj našim blízkym. Dokonca aj skúsené gazdinky sú s ním spokojné. 

Na prípravu budete potrebovať:

  • 300 g medu
  • 300 g práškového cukru
  • 300 g masla (riadneho kravského)
  • 4 vajíčka – žĺtky a bielky zvlášť
  • 100 ml mlieka
  • 800 g hladkej múky
  • 2 čl sóda bikarbóny
  • 1 čl škorice
  • 1 čl perníkového korenia

Postup prípravy:

  1. Med s cukrom zahrejte, aby sa cukor lepšie roztopil.Môžete v hrnci na sporáku, vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke.
  2. Do vlažnej zmeti vmiešajte opatrne žĺtky, škoricu a perníkové korenie. Zmes nemôže byť príliš teplá, aby sa z vajíčok neurobila praženica.
  3. Následne pridajte aj ďalšie ingrediencie a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov.
  4. Cesto bude veľmi lepivé, takmer až tekuté, preto ho odložte na noc do chladničky.
  5. Pri spracovaní bude cesto tiež jemné, preto ho nevyvaľkajte úplne na tenko. Čím hrubšie cesto bude, tým budú aj medovníčky mäkšie.
  6. Pečte vo vyhriatej rúre na 180°C približne 15 minút, možno aj kratšie podľa vašej rúry. Nemusia byť úplne tmavé, stačí ich upiecť do bledohneda, pretože aj to prispeje k ich mäkkosti.

Ak chcete medovníčky potrieť vajíčkom, urobte to hneď, ako ich vytiahnete z rúry, nie pred prečením. Vďaka tomu budú krásne lesklé a zostanú aj mäkkučké. 

Najlepšie linecké koláčiky so Zlatým klasom

Linecké koláčiky alebo kolieska patria tiež k tradičnému vianočnému pečivu. Skúšali ste si ich pripraviť aj so Zlatým klasom? Vďaka tejto ingrediencii budú krehučké a doslova sa vám budú na jazyku rozplývať. Odkedy sme tento recept vyskúšali prvýkrát pred pár rokmi, robíme už len tento. Nemusíte si ich upiecť ani veľmi skoro pred sviatkami, pretože čím dlhšie budú stáť, tým budú ešte krehkejšie. 

Na prípravu budete potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 3 balíky ZLATÝ KLAS
  • 120 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 1 žĺtok
  • ¼ čl prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 čl kakao (voliteľné)

Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Stačí zmiešať všetky ingrediencie dokopy a cesto nechať pár minút odpočívať. Ak chcete tmavé linecké kolieska, pridajte do cesta aj kakao. Prípadne ho môžete pridať len do polovice cesta a urobiť si tak krásne dvojfarebné linecké koláčiky. 

Ak premýšľate nad tým, čo si na sviatky upečiete, určite vyskúšajte tieto dva recepty. Keďže ich máme overené už niekoľko rokov, môžeme ich určite odporúčať. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: Facebook/Adriana Poláková - Napečené s láskou

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia