Naučte dieťa povedať iným, čo sa mu nepáči: Nerobte to zaňho!

Naučte dieťa povedať iným,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-13 15:32:00 |

Každé dieťa je iné a kým jednému nezáleží na tom, ako ho ostatní volajú, iné si na tom zakladá. Čo radí odborníčka mame, ktorej dcérka trvá na tom, aby ju všetci volali Lyduna?

Mojej 10-ročnej dcére Lýdii sa nepáči, že ju kamarátka volá Lyda. Hanbí sa jej povedať, že by sa jej viac páčilo, keby jej hovorila Lyduna, ako ju všetci voláme doma. Chce, aby som to za ňu s jej kamoškou vybavila ja a ja nie som schopná jej vysvetliť, že to musí zvládnuť sama. Existuje na to nejaký fígel?

Odpovedá MUDr. Lucia Vašková

"Skúste sa dcérky opýtať, s čím presne má problém, čo jej presne na tom oslovení prekáža a potom jej ukážte, ako by ste to urobili vy. 

Možno chce, aby ste to za ňu vyriešili preto, aby o svoju kamošku, na ktorej jej evidentne záleží, neprišla. Ja by som jej vysvetlila, že sa musí naučiť druhým hovoriť, aby nerobili, čo jej je nepríjemné. že možno ani to dievčatko nevie, že to vašej dcérke prekáža.

Okrem toho, aby jej povedala, že sa jej nepáči, ako ju kamarátka oslovuje, by jej mohla aj vysvetliť, prečo sa jej to nepáči. To by určite pomohlo tomu, aby sa na ňu kamoška nenahnevala, aby si nemyslela, že je to len jej nejaký rozmar, ale že má na to skutočne dôvod. Ako dôvod pokojne stačí, že je z rodiny zvyknutá na Lydunu a že sa jej to jednoducho páči."

 

 

 

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia