Ako sa chrániť pred dusičnanmi v zelenine?
Zdroj: thinsktock.com
Aj keď ste možno počuli a čítali, že dusičnany v zelenine nie sú nebezpečné pre dospelého človeka, opatrnosť ostáva namieste. Predovšetkým u dojčiat a úplne najmenších detí.
Ako na jar chrániť tých najmenších v súvislosti so zeleninou a najmä zeleninou rýchlenou?
1. Uprednostniť zeleninu z bezpečných zdrojov (neprehnojené pôdy).
2. Používať zeleninu z poobedňajšieho zberu (pokojne sa na trhovisku opýtajte, kedy bola zberaná).
3. Ak použijete rýchlenú zeleninu, zistite, či bola pestovaná v skleníku alebo fóliovníku (toto je dôležité: väčšie riziko predstavuje zelenina z fóliovníka, pretože slnečné žiarenie, ktoré podporuje premenu bielkovín z dusíkatých látok neprechádza fóliou - sklom skleníka čiastočne áno - a v zelenine ostáva viac nepremenených dusíkatých látok z použitých hnojív a pôdy
4- Z rýchlenej zeleniny nepripravujte pre dieťa šťavy.
5. Tepelná úprava neničí dusičnany, naopak - stratou vody zo zeleniny obsah dusičnanov v nej stúpne.
6. Z koreňovej zeleniny používajte len obalovú časť, pretože najviac dusičnanov sa hromadí v dužine pri vrchole koreňa (napr. v mrkve vnútorný valec pri listovej časti). Tieto časti zeleniny by deti vôbec nemali dostávať!
7. V prípade nesprávneho pestovania zeleniny najviac dusičnanov môže obsahovať mrkva, reďkovka, špenát, petržlen, kaleráb, šalát, kel, ružičkový kel.
Ak vás tieto opatrenia nepresvedčia a jarná zelenina vás stále straší, máte šancu použiť mrazenú alebo divú zeleninu. Dieťa však rozhodne od istého veku zeleninu potrebuje pravidelne!
Viac k téme:
Táto pyramída vám pomôže ku kvalitnejšiemu jedálničku
Top 8 jarnej zeleniny, ktorú musíte dať deťom na tanier