Ako sa chrániť pred dusičnanmi v zelenine?

Ako sa chrániť pred
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2015-05-14 00:30:58 |

Aj keď ste možno počuli a čítali, že dusičnany v zelenine nie sú nebezpečné pre dospelého človeka, opatrnosť ostáva namieste. Predovšetkým u dojčiat a úplne najmenších detí.

Ako na jar chrániť tých najmenších v súvislosti so zeleninou a najmä zeleninou rýchlenou?

1. Uprednostniť zeleninu z bezpečných zdrojov (neprehnojené pôdy).

2. Používať zeleninu z poobedňajšieho zberu (pokojne sa na trhovisku opýtajte, kedy bola zberaná).

3. Ak použijete rýchlenú zeleninu, zistite, či bola pestovaná v skleníku alebo fóliovníku (toto je dôležité: väčšie riziko predstavuje zelenina z fóliovníka, pretože slnečné žiarenie, ktoré podporuje premenu bielkovín z dusíkatých látok neprechádza fóliou - sklom skleníka čiastočne áno - a v zelenine ostáva viac nepremenených dusíkatých látok z použitých hnojív a pôdy

 

 

4- Z rýchlenej zeleniny nepripravujte pre dieťa šťavy.

5. Tepelná úprava neničí dusičnany, naopak - stratou vody zo zeleniny obsah dusičnanov v nej stúpne.

6. Z koreňovej zeleniny používajte len obalovú časť, pretože najviac dusičnanov sa hromadí v dužine pri vrchole koreňa (napr. v mrkve vnútorný valec pri listovej časti). Tieto časti zeleniny by deti vôbec nemali dostávať!

7. V prípade nesprávneho pestovania zeleniny najviac dusičnanov môže obsahovať mrkva, reďkovka, špenát, petržlen, kaleráb, šalát, kel, ružičkový kel.

Ak vás tieto opatrenia nepresvedčia a jarná zelenina vás stále straší, máte šancu použiť mrazenú alebo divú zeleninu. Dieťa však rozhodne od istého veku zeleninu potrebuje pravidelne!

 

Viac k téme:

Táto pyramída vám pomôže ku kvalitnejšiemu jedálničku

Top 8 jarnej zeleniny, ktorú musíte dať deťom na tanier

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia