Ovčích kiahní sa netreba báť

Ovčích kiahní sa netreba
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-04-09 00:01:28 |

Ovčie kiahne patria medzi najčastejšie vírusové ochorenia postihujúce najmä deti. Donesú ich zvyčajne zo škôlky, ihriska či detského kútika. Sú výnimočne nákazlivé.

Vedeli ste, že pri stretnutí s infikovanou osobou je až 90-percentná pravdepodobnosť, že kiahne dostanete, ak ste ich ešte nemali? Prenášajú sa dotykom, ale aj vzduchom. Buďte radi, ak ich vaša ratolesť prekoná v detskom veku. Vážnejšie komplikácie hrozia dospelým, ktorí ich v detstve nedostali a nie je výnimočné, že skončia v nemocnici.

Ovčím kiahňam praje zima a jar

Pôvodcom ovčích kiahní je vírus varicella zoster patriaci medzi herpetické vírusy. Od nositeľa sa možno nakaziť už dva dni pred prejavením sa prvých príznakov, ako aj štyri až päť dní po tom, ako vzniknú posledné chrasty. Inkubačná doba, než sa kiahne po kontakte s chorým prejavia, sú dva až tri týždne. Najčastejšími pacientmi sú deti od jedného do deviatich rokov. Ovčie kiahne možno prekonať iba raz v živote. Stretávame sa s nimi najmä v zime a na jar.

Príznaky a liečba

Pre ovčie kiahne sú typické malé pľuzgieriky po celom tele a zvýšená teplota, niekedy až horúčka do 39 stupňov Celzia. Kým niektoré deti sú posiate od hlavy po päty, u iných sa objaví pľuzgierikov menej. Vírusu sa ani po ústupe ochorenia zbaviť nedá. Usídli sa nervových uzlíkoch pozdĺž miechy a tam si „lebedí“ po celý život. Práve tento vírus má na svedomí aj bolestivý pásový opar, ktorý sa môže objaviť napríklad pri oslabení imunitného systému.

Nové pľuzgieriky sa po tele tvoria v piatich cykloch. Kým niekedy sa potierali tekutým púdrom, v súčasnosti lekári odporúčajú iba jemnú dezinfekciu vyrážok bez potierania čímkoľvek. Liečba spočíva v podávaní liekov proti horúčke, ak sa šplhá k 39 stupňom, antihistaminík proti svrbeniu a niekedy lekári príliš „živým“ deťom naordinujú tlmiace lieky, lebo pokoj je pri tomto ochorení veľmi dôležitý. Dieťa musí piť veľa tekutín a konzumovať vitamíny. Deti môžete aj krátko osprchovať teplou vodou, no bez mydla. Pokožku vysušte jemným prikladaním bavlneného uteráka. Liečba ovčích kiahní je zdĺhavá, rátajte minimálne s dvomi týždňami, no reálny je aj mesiac a viac.

Dôležité je udržať dieťa v pokoji a dbať na to, aby si pľuzgieriky nerozškriabalo. Ak si neviete poradiť inak, aj tekutý púder je lepší ako otvorené ranky, z ktorých by po infikovaní inými choroboplodnými zárodkami mohli vzniknúť nepekné jazvy na celý život. Môžete vyskúšať aj rumančekový odvar, ktorý by mal svrbenie utlmiť. Najmä pri výnimočne aktívnych deťoch sa pripravte na zhruba desaťdňový boj. Aj keď v detskom veku je choroba vo väčšine prípadov neškodná, neprimeraná aktivita by mohla detskému organizmu ublížiť ohrozením funkcie vnútorných orgánov.

V tehotenstve buďte obzvlášť opatrné

Ovčie kiahne sú nebezpečné pre tehotné ženy, najmä medzi 13. až 20. týždňom tehotenstva, kedy sa vírus prenáša cez placentu. Ak mamička v tomto období kiahne dostane, môže sa jej narodiť bábätko s nevyvinutým mozgom, deformovanými končatinami alebo očkami. V niektorých prípadoch sú však komplikácie ešte horšie a výsledkom môže byť aj smrť novorodenca.

Ak máte doma dieťa, ktoré kiahne ešte neprekonalo a vy čakáte prírastok, zvážte očkovanie u staršieho súrodenca, ktoré je dobrovoľné. Najčastejšie sa očkujú bábätká vo veku 15 až 18 mesiacov v rámci povinného očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke, ku ktorému sa pridá zložka proti ovčím kiahňam. Očkovať však možno aj staršie deti a dospelých.

 



 


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia