Ekzém často býva celoživotným problémom

Ekzém často býva celoživotným
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-04-08 00:01:24 |

Ak sa u vášho drobca objaví v útlom veku ekzém, pravdepodobne s ním bude bojovať aj v dospelosti. Podľa novej štúdie ide o celoživotné ochorenie s obdobiami útlmu.

Mnohí dermatológovia tvrdia, že 50 až 70 percent detí trpiacich ekzémom bude do 12. roku veku bez príznakov. Nedávno zverejnená štúdia vedcov z University of Pennsylvania však naznačuje niečo iné – stav kože sa len málokedy natoľko zlepší, aby sa dalo povedať, že ekzém „zmizol.“ Detí, ktorým sa už nikdy nevrátil, je podľa nich minimum.

K príznakom ekzému, označovaného tiež ako atopická dermatitída, patrí svrbenie, začervenanie pokožky či suchá koža. Stretávame sa s ním najčastejšie u detí, ale ekzém sa môže prejaviť  i v dospelosti, aj keď ste ho nikdy predtým nemali.

Experti si všímali vyše 7 100 detí s ekzémom a zistili, že príznaky mala väčšina z nich aj po dvadsiatich rokoch. Po dosiahnutí 20-teho roku veku len polovica z nich mala za sebou aspoň jedno šesťmesačné obdobie bez nich. „Lekári, ktorí liečia deti s miernou až stredne ťažkou atopickou dermatitídou, by mali rodičov informovať, že ide o celoživotné ochorenie s obdobiami ústupu a menšími kožnými problémami,“ odporúčajú vedci.

Výskyt ekzému

Ekzém sa až v 60 percentách prípadov objaví už v prvom roku života bábätka. Príznaky skutočne u mnohých do puberty vymiznú alebo sú len veľmi mierne, no v puberte sa obvykle objavia nanovo alebo sa ešte zhoršia a vymiznú alebo sa zmiernia po dvadsiatke. Stále však nie je vyhrané. Experti hovoria, že ide skôr o obdobie ústupu alebo pokoja a ekzém sa po čase objaví znovu. Príznaky však už nebývajú také výrazné a medzi 40-tym a 50-tym rokom by sa mala koža upokojiť úplne.

Ekzémy patria do rúk lekárom

Nikdy sa nesnažte ekzémy liečiť po domácky. Patrí to do rúk lekárov – dermatológov a alergológov. Liek, ktorý by atopickú dermatitídu úplne vyliečil, neexistuje. Cieľom liečby je príznaky minimalizovať. Dôležité je dodržiavať odporúčania, inak sa môže ochorenie zhoršiť. Ekzém nie je nákazlivý ani nebezpečný, skôr nepríjemný.  


Foto: profimedia.sk
Zdroj: bostonglobe.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia