Bojuje aj váš drobec s brušnou virózou?

Bojuje aj váš drobec
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons
2013-12-13 00:01:00 |

Asi žiadna rodina s malými deťmi sa nevyhne nepríjemným hnačkám a zvracaniu ratolestí. Mnohí s nimi bojujú práve teraz. Pre zimné obdobie sú brušné virózy najtypickejšie.

Hnačky sú jedným z najčastejších ochorení u detí. Podľa štatistík aspoň raz prekoná hnačku každé dieťa do piatich rokov. Obvykle sú pôvodcami rôzne baktérie a vírusy, niekedy je príčinou diétna chyba, alergie alebo nevhodná kombinácia potravín či toxická reakcia na ne. Hnačka môže sprevádzať aj liečbu antibiotikami, najmä u najmenších detí, preto vždy podávajte popri nich aj probiotiká.

Vírusové hnačky

V súčasnosti veľa detí bojuje s hnačkami, spôsobeným vírusmi. Pri vírusovej infekcii sa hnačke len ťažko vyhnúť. Šíri sa vzduchom a vírusy sú veľmi odolné, dokonca aj voči mnohým dezinfekčným prostriedkom. Stolica je riedka, vodnatá, silne zapácha a opakuje sa viackrát za deň, zo začiatku aj niekoľkokrát za hodinu. Typickými sprievodnými znakmi sú zvracanie, zvýšená teplota, ako aj bolesti svalov a kĺbov. Viróza sa nevyhýba ani novorodencom, no u nich len málokedy spôsobí ťažkosti, lebo sú chránené vďaka materskému mlieku, v ktorom sa nachádzajú protilátky proti týmto vírusom.

Komplikácie a liečba

Najnebezpečnejšou komplikáciou pri hnačkách a zvracaní je dehydratácia, ku ktorej môže prísť u malých detí veľmi rýchlo. Prvou pomocou je podávanie tekutín. Liečba závisí od veku dieťaťa.

Ak sa nakazí dojčené bábätko, s dojčením ani pri hnačkách a zvracaní neprestávajte. Dojčite kratšie a častejšie, tekutiny dopĺňajte malými množstvami prevarenej dojčenskej vody alebo rehydratačným roztokom obsahujúcim minerály. Kúpite ho v každej lekárni. Nikdy ho nedochucujte. Vhodné je mať ho k dispozícii kedykoľvek v domácej lekárničke. V akútnom prípade si ho môžete vyrobiť  aj sami zmiešaním jednej čajovej lyžičky kuchynskej soli s ôsmimi lyžičkami cukru v litri prevarenej vody. Pred dojčením je dobré podať  50 ml ryžového odvaru, u detí nad šesť mesiacov môžete dať aj mrkvový odvar.

Deťom, ktoré papajú umelé mlieko, podávajte prvých 12 až 24 hodín iba ryžový odvar, nad šesť mesiacov aj mrkvový odvar. Samozrejme, v kombinácii s čistou vodou, veľmi slabým čiernym čajom a rehydratačným roztokom. Neskôr možno pridať obvyklú značku mlieka, no menej koncentrovaného. Podľa toho, ako závažná je viróza, môžete s mliekom začať po 12 alebo 24 hodinách. Spočiatku pripravujte mlieko tak, že umelá výživa (prášok na mlieko) bude tvoriť jednu tretinu a zostatok doplníte ryžovým odvarom. Keď sa dieťatko začne cítiť lepšie a hnačka bude na ústupe, zmiešajte dve tretiny umelej výživy s jednou tretinou ryžového odvaru. Takto pokračujte minimálne týždeň. Niektorí lekári neodporúčajú meniť v tomto období značku umelého mlieka, iní odporúčajú nahradiť obvyklé mlieko bezlaktózovým.

Ak sa bábätko cíti lepšie, môžete podávať neochutenú zeleninovú polievku z mrkvy a zemiakov, rozmixovanú ružu s mäsom, zemiakovú či mrkvovú kašu alebo banánové a jablkové pyré.

Väčším deťom (starším ako rok), ktoré jedia už aj tuhú stravu, na začiatku nepodávajte mlieko, ale tiež iba ryžový alebo mrkvový odvar v kombinácii s vodou, čajom a rehydratačným roztokom. Po niekoľkých hodinách môžete prejsť na popučené banány a jablká či uvarenú popučenú mrkvu, uvarené nesolené zemiaky, neskôr, po zlepšení, pridajte pomixovanú ryžu s bielym mäsom a staršie rožky, žemle či sucháre. Inú stravu, napríklad probiotické jogurty podávajte až o niekoľko dní, keď bude stolica menej riedka a menej častá.

Deti pri brušnej viróze do jedla nikdy nenúťte. Najdôležitejšie je, aby prijímali tekutiny. Nesnažte sa však do nich dostať naraz veľké množstvo, ale radšej napríklad po lyžičkách alebo pomocou striekačky trochu každých 10 – 15 minút. Občas je to veľmi zložité, lebo často sa nakazí celá rodina a sami sa cítite veľmi zle, no myslite na to, že dieťa vašu pomoc potrebuje.  Musíte sa vyzbrojiť trpezlivosťou, lebo deti sú unavené a odmietajú piť. Dospelí obvykle prekonajú brušnú virózu za jeden až dva dni, u detí trvá dlhšie. V tomto období obzvlášť dbajte na hygienu.

Kedy stačí liečiť doma a kedy už domáca liečba nestačí?

Pri väčších deťoch, ktoré už nejakú tú hnačku prekonali, rodičia obvykle vedia čo robiť. Ak je priebeh ochorenia nekomplikovaný, treba dbať na diétu a dostatok tekutín v kombinácii s rehydratačným roztokom. Ak sa pridruží aj zvýšená teplota, môžete použiť antipiretiká (lieky na zníženie teploty), pri zvracaní sú vhodnejšie čípky než sirupy či tabletky. Vhodné je podať lieky proti hnačke a probiotiká. Najčastejšie sa používajú kvapky Hylak, čierne uhlie či Smecta.

V prípade, že dieťa v sebe neudrží ani po lyžičkách podávanú vodu a okamžite ju vyvracia, neváhajte a navštívte pediatra alebo pohotovosť. Doktor posúdi stav a poradí vám akú správnu liečbu vo vašom konkrétnom prípade treba zvoliť alebo bude nutná hospitalizácia a nasadenie vnútrožilovej výživy, teda infúzií.

Známky dehydratácie

Dehydratované dieťa je unavené, slabé, ospalé a upadá do letargie. Moč je tmavý, koncentrovaný, je ho menej alebo žiadny, lebo organizmus zadržiava všetky tekutiny. Oči sú vpadnuté, rovnako ako aj u malých detí fontanela a cítiť znížené napätie kože. Keď ju chytíte medzi dva prsty a pustíte, vyrovnáva sa len veľmi pomaly. Chýbajú sliny a pri plači netečú žiadne slzy. Dieťatko má suché sliznice, jazyk aj pery, ktoré majú fialkastý nádych a jeho pulz je zrýchlený. Ruky a nohy sú studené a vlhké.

Stupne dehydratácie

Ľahký – úbytok váhy dieťaťa je menej ako 5 percent oproti pôvodnej váhe. Dieťa je pri vedomí, no nepokojné, častejšie chce piť.  Sliznice sú vlhké, dieťatko dostatočne močí, fontanela nie je prepadnutá a pokožka nie je ochabnutá.

Stredný – úbytok hmotnosti je 5 až 10 percent oproti pôvodnej váhe. Dieťa je veľmi nepokojné až ochabnuté a nemusí aktívne požadovať piť. Sliznice sú suché, dieťa menej močí, má vpadnuté oči a fontanela je mierne preliačená. Koža vyzerá ochabnutejšia.

Ťažký – Váhový úbytok je vyšší ako 10 percent oproti pôvodnej váhe. Dieťa je spavé, má studené a vlhké končatiny. Sliznice sú viditeľne vysušené, dieťa močí veľmi málo alebo vôbec. oči sú výrazne vpadnuté, na fontanele je viditeľná preliačina. Koža je ochabnutá.

Dávkovanie rehydratačného roztoku (Kulíšek)

Počas prvých štyroch hodín  pri ľahkej dehydratácii u dojčeného dieťaťa treba popri dojčení podávať 10 ml na jeden kilogram na každú hnačkovú stolicu. U detí na umelej výžive sa podáva 30 až 50 ml roztoku na jeden kilogram plus 10 ml na každú hnačkovú stolicu. Pri strednom stupni dehydratácie postupujeme u dojčených detí úplne rovnako, deťom na umelej výžive podávame 50 až 100 ml roztoku na jeden kilogram. Ak má dieťatko teplotu, pridajte ešte 10 percent roztoku. Ak sa stav dieťaťa po štyroch hodinách ani pri podávaní rehydratačného roztoku nezlepšil, možno pokračovať ďalších dvanásť hodín v rovnakých dávkach. Pri ťažkej dehydratácii určuje potrebné množstvo roztoku lekár.

Po zlepšení stavu, keď je hnačkových stolíc menej, dojčeným deťom naďalej medzi dojčeniami podávajte 10 ml roztoku na každú hnačkovú stolicu. Deťom na umelej výžive možno začať podávať zriedené mlieko, ktoré dopĺňajte tiež 10 ml roztoku na každú hnačkovú stolicu.

Výroba ryžového odvaru

250 g ryže, 500 ml dojčenskej vody 
Umytú ryžu rozvarte v troche vody domäkka a rozmixujte. Doplňte dojčenskou vodou do pol litra.

1,5 šálky ryže, 2 šálky dojčenskej vody

Umytú ryžu rozvarte vo vode a sceďte. Ryžu môžete dať zjesť dieťaťu neskôr samostatne.

 

Výroba mrkvového odvaru

1 stredne veľká mrkva, 500 ml dojčenskej vody 
Umytú mrkvu nastrúhajte najemno a varte zhruba pol hodiny v troche vody. Rozmixujte a doplňte dojčenskou vodou do pol litra.
 

 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia