Dieťa v prírode: Environmentálna výchova odmalička

Dieťa v prírode: Environmentálna
Ilustračné foto gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-06-06 20:00:00 |

- Mami, prečo nemáme zabíjať chrobáčiky? - Lebo chrobáčiky robia dierky do zeme, púšťajú do nej vzduch a tiež jedia zlé malé chrobáčiky, ktoré škodia ľuďom aj stromčekom. - A kto to tak zariadil? - Predsa príroda. -

Rozhovor chlapčeka s mamou odznel v nitrianskom Novom parku, kde v týchto dňoch vzniká takzvaná učebnica prírody. Umeleckú inštaláciu tvorí šesť sôch, ktoré sú venované jednotlivým živočíšnym druhom i stromom. Vznikol tak učebný priestor v netradičnej forme, ktorá približuje prírodu a jej rozmanitosť. Návštevníci sa dozvedia zaujímavosti o obyvateľoch parku, o ich živote a spôsobe ochrany. Inštalácie v parku vzdávajú úctu hmyzu, vtákom, cicavcom, obojživelníkom, rybám i stromom.

Park bol aj v minulosti vyhľadávaným miestom rodín s malými deťmi. Pri jazierku mohli pozorovať kačky, videli zlomený strom ponorený do vody a na ňom hmýriaci sa život. Mali dovolené kŕmiť jabĺčkami či mrkvou ovečky, kozičky a somáriky v drevenej ohrade. Mnohé zákutia však chátrali, ohrady so zvieratkami poškodil zub času a park bolo treba zrekonštruovať. 

Mesto začalo s revitalizáciou Nového parku pod Nitrianskym hradom v roku 2022. V súčasnosti staviteľ finišuje s umeleckými inštaláciami, dokončuje sa nové detské ihrisko za budovou PKO a upravujú sa všetky povrchy, aby sa najmenší vyhli zraneniu. Nový park je podľa radnice už v týchto chvíľach príjemné miesto na oddych a čoskoro bude bezpečnejší a ešte krajší. Doprajte deťom jeho návštevu, naučia sa veľa o prírode.

 


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: TASR, MÚ Nitra

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia