Hra s bábikami je dôležitá: Prečo by sa s nimi deti mali hrať?

Hra s bábikami je
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-27 00:30:00 |

Sú dôležitejšie, ako si myslíte! Reč je o bábikách, s ktorými by sa podľa vedcov deti mali hrať čo najčastejšie. Sú totiž skvelé pre rozvoj dieťaťa.

Vedci z Cardiff University 18 mesiacov skúmali, ako vplýva hra s bábikou na dieťa. V štúdii monitorovali aktivitu mozgu u 33 detí, ktoré mali 4-8 rokov a hrali sa s bábikami. Zisťovali efekt takejto hry na mozog dieťaťa. Na zobrazenie aktivity mozgu použili vedci metódu fNIRS, teda funkčnú blízku infračervenú spektroskopiu, ktorá im umožnila sledovať aktivitu mozgu počas hry s bábikami.  Výsledky štúdie boli zaujímavé! Ukázali priaznivý vplyv hry na mozog, ako sa uvádza na medicalexpress.com.

„Prebúdza“ oblasti v mozgu

Podľa výskumníkov hra s bábikami „prebúdza“ určité časti v mozgu, v ktorých sa sústreďuje empatia a schopnosti spracovávať sociálne interakcie. Zaujímavé je aj to, že to platilo vtedy, ak sa dieťa hralo s bábikou samo a taktiež to bolo totožné u oboch pohlaví. Väčšina rodičov má totiž polemiku, či dávať bábiku aj do rúk chlapcov, alebo či je to čisto len dievčenská záležitosť.

Vedci hru s bábikami porovnali s hrou na počítači. Aj vtedy deťom skúmali mozog, pričom zistili, že aktivácia spomínaných oblastí mozgu bola značne nižšia, aj keď hry na počítači boli kreatívne. Výsledky štúdie boli zverejnené v magazíne Frontiers in Human Neuroscience.

Bábiky ako motivácia k vytváraniu svojho sveta

Podľa doktorky Sarah Gerson je štúdia úplne novým objavom. Ako potvrdila, hra s bábikami spôsobila aktiváciu oblasti mozgu s názvom sulcus temporalis posterior superior. V dospelosti sa spája táto mozgová oblasť s empatiou a sociálnymi zručnosťami u ľudí. Zvykne sa „zapnúť“ vtedy, keď uvažujeme o tom, na čo myslia, alebo, ako sa cítia iní ľudia. Jednoducho premýšľame o ich myslení.

Výsledok štúdie odhalil, že bábiky slúžili deťom ako motivácia k vytváraniu si svojho vlastného imaginárneho sveta. Pri hre s nimi deti uvažovali o pocitoch a myšlienkach bábiky, ale i o vlastných. Uvažovali tak o druhých a premýšľali, aké by to bolo, keby s nimi vstupovali do interakcie. Tento výsledok však nebol zaznamenaný pri počítačových hrách.

Vyzerá to tak, že hra s bábikami podporuje rozvoj empatie. Ak by sa s nimi hrávali aj chlapci, možno by sa naozaj stali empatickými... Na to však vplývajú aj iné faktory a celkovo výchova rodičov.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia