KORONAVÍRUS Ako variť pre deti a s deťmi

KORONAVÍRUS Ako variť pre
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-04-18 20:00:00 |

Tisícky detí trávia už mesiac doma a takmer každodenné varenie, na ktoré nebola väčšina z nás zvyknutá, dá riadne zabrať. Odborníci radia ako na to.

Posledné týždne trávime všetci doma omnoho viac času. Najmä v rodinách s deťmi, ktorých jazýčky sú omnoho mlsnejšie ako jazyky nás dospelých, bojujeme s otázkou čo uvariť na ďalší jeden či dva dni.  Jedlo je totiž na prvom mieste zoznamu povinností. Kým väčšina rieši len to, čo navariť, pribúdajú aj rodiny, kde sa do popredia dostáva otázka z čoho. Ako to čo najefektívnejšie zvládnuť? 

Uprednostňujte potraviny, ktoré máte doma. Pred tým, ako sa vyberiete do potravín, urobte si zoznam. Skontrolujte domáce zásoby, nezabudnite ani na mrazničku. Ak sú vaše deti už väčšie, zapojte ich do tvorby zoznamu, radí Alicia McCabe, riaditeľka kampane Cooking Matters zameranej na deti. Pri plánovaní popremýšľajte, čo môžete uvariť zo svojich súčasných zásob. Dajte šancu aj vyhľadávaču na internete a nájdite nové recepty v ktorých sa dajú použiť.

Dávajte si veľký pozor na to, aby ste ako prvé spotrebovali čerstvé a rýchlo sa kaziace jedlo. „Poslednou vecou, ktorú v tejto situácii potrebujete, je zbytočne vyhadzovať jedlo,“ upozorňuje McCabe. Ak nemáte v úmysle niektoré potraviny hneď použiť, dajte ich do mrazničky alebo použite iný spôsob, ktorým ich možno uchovať. Predĺžite ich životnosť a ušetríte peniaze. Toto je presne obdobie, kedy by sme sa viac ako inokedy mali držať múdrostí starých rodičov, ako sú Babka k babce, budú kapce či Kto šetrí, má za tri.

Nahraďte drahé potraviny lacnejšími, no nie menej kvalitnými. „Natlačiť“ deti cestovinami a múkou je zlým rozhodnutím. Uprednostňujte ovocie a zeleninu, nielen v surovom stave, ale používajte ich aj pri varení. Veľmi vďačnou je kapusta, ktorá dlho vydrží a má nesmiernu výživnú hodnotu. Pripraviť ju možno na veľa spôsobov. Bohužiaľ, veľa detí ju neobľubuje. Niekedy stačí trochu kreativity a môžete im dopriať napríklad domáci hamburger, ktorého súčasťou bude lístok kapusty. Nie je to síce veľa, ale niekde treba začať. Teraz, keď ešte nemáme k dispozícii čerstvú zeleninu, siahnite po mrazenej. Tú využijete tiež pri príprave množstva pokrmov. Chýbať by vám nemala koreňová zelenina, ktorá je základom kvalitného vývaru aj iných polievok. Dlhšie ju uchováte tak, že ju oškrabete a naporcujete vo vreckách alebo iných nádobkách do mrazničky. Pred varením ju iba vytiahnete a ušetríte čas. Ak sa vám táto možnosť nepozdáva, vhodné je nasypať do prepravky alebo do väčšej misky piesok a doňho ju zasadiť. Takto uskladnená nestratí svoju čerstvosť a dlho vám vydrží.

Jasnou voľbou je ryža, vhodné je uprednostňovať ju v naturálnej podobe. Nezabúdajte však ani na bulgur či obľúbený kuskus, ktorý máte pripravený raz-dva. Dôležitou súčasťou zásob by mali byť strukoviny – šošovica, hrášok či fazuľa. Nie sú drahé, no veľmi výživné. Pripravujú sa z nich nielen polievky a prívarky, ale aj rôzne nátierky, pri ktorých sa môžu realizovať i deti.

Varte efektívne, snažte sa o to, aby ste pri sporáku neprestáli celý deň a tiež, aby vám jedlo vydržalo na dlhší čas. Stráviť v kuchyni polku pracovného času vás postupne začne veľmi ubíjať. Z jedného kusa mäsa pripravte viac pokrmov.  Časť kuracích pŕs môžete spracovať napríklad na soté, z ktorého polku využijete na rizoto, druhú ako prílohu a z časti urobíte prírodné rezne alebo u detí obľúbenú kuraciu cigánsku. Do tej nezabudnite pridať cibuľku a ratolesť dostane nielen mäso, ale aj zeleninu.

Uvarte si viac jedál naraz a následne niektoré uložte do mrazničky. Strava vašej rodiny tak bude rozmanitejšia a vy nebudete musieť tráviť pri hrncoch toľko času.

Vhodné je tiež nepoužívať stále iba pečivo z bielej múky, ale zakomponovať aj celozrnné kúsky. Obmedzenie spojené s pandémiou koronavírusu prebúdzajú v nás mnohé vlohy, stojí za to vyskúšať upiecť chlieb doma alebo sa pustiť do kváskovania. Ak neviete ako na to, na internete je množstvo rád a tipov.

Vyťažte maximum z korenín. Skúšajte nové kombinácie, správne zvolený mx korenín a byliniek dokáže aj z inak nudného jedla vyčarovať priam zázrak. Nejde o veľkú investíciu, preto sa oplatí poobzerať sa v obchode aj po takých, ktoré ste doteraz nepoužívali.

McCabe radí pustiť sa trochu do experimentovania. Navrhuje pripraviť jednu zložku, napríklad dusenú mrkvu, a potom ju dochutiť tromi spôsobmi. To umožní deťom vyskúšať niečo nové a možno zistíte, že začnú jesť aj to, čo doteraz odmietali.

Zapájajte deti a učte ich pri tom

Keď sa deti budú podieľať na príprave jedla, bude im viac chutiť a ochotnejšie vyskúšajú nové chute. Toto potvrdili už mnohí a určite by ste to mali vyskúšať. Okrem toho, „je to čas, keď môžeme predávať našim deťom životné zručnosti, na ktoré sme väčšinou zaneprázdnení,“ radí McCabe. Počas varenia môžete hovoriť o číslach či farbách, poznamenajte niečo o ingredienciách, ktoré používate. Deti sa tak budú učiť prirodzene.

Odborníčka zdôrazňuje, že je dôležité dať deťom možnosť výberu. Nech vám pomôžu s výberom jedla. Ak je súčasťou jedla zelenina, nech si vyberú tú, ktorú chcú. Urobte si tematické dni a urobte z varenia zábavu. Upečte si niečo zdravé, zoberte si na pomoc ovsené vločky, med či bobulové ovocie.

Ak ste to doteraz nerobili, začnite si vyrábať zeleninové hranolčeky. Mrkvové, zelerové, z červenej repy či sladkých zemiakov. K tomu si spoločne vyrobte domácu "tatarku", ktorá vznikne spojením kyslej smotany, bieleho jugurtu (nemusí byť), trošky horčice, nadrobno nasekanej cibuľky, cesnaku a sterilizovanej uhorky, soli, korenia a kurkumy. Môžete pridať trochu sójovej omáčky. Použite tie ingrediencie, ktoré sú vo vašej rodine obľúbené. 

Vytvorte prostredie istoty

Najdôležitejšie zo všetkého je teraz snažiť sa vytvoriť deťom pohodu a pocit istoty. Vysvetlite im, že momentálne možno nemáte k dispozícii všetky ingrediencie či mlsky, na ktoré sú zvyknuté, no nie je bezpečné chodiť niekoľkokrát denne do obchodu. Ak chcete, aby zostala rodina zdravá, treba minimalizovať návštevy obchodov a rôznych zariadení.

Je potrebné, aby deti pochopili, že sa nachádzame vo výnimočnej situácii, no nestrašte ich a urobte si z varenia spoločný rituál, pri ktorom sa porozprávate, naučíte ich veľa nového a upevní sa váš vzťah. Keď deťom poviete, aby sa išli učiť a vy sa medzitým snažíte narýchlo niečo uvariť, je to menej efektívne a viac stresujúce, než keď sa do toho pustíte spolu. Nebojte sa, nič im neujde, aj keď budú mať o jednu "vyučovaciu" hodinu menej a namiesto toho strávite čas pri spoločnej činnosti. 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: washingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia