Týchto päť vecí by deti mali vedieť uvariť

Týchto päť vecí by
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-01-03 00:30:57 |

Nie, nemusíte svojho potomka prihlásiť na kurz varenia, ale určite nie je na škodu, ak sa dokáže o seba ako-tak postarať aj v kuchyni. Čo by mal dokázať uvariť?

Samozrejme, nehovoríme o tých najmenších, aj keď tí sa okolo nás v kuchyni motajú a snažia sa zapojiť do varenia s omnoho väčším optimizmom ako starší potomkovia. Predškolákov by ste však už reálne mohli do prípravy niektorých pokrmov, napríklad šalátu, zapojiť. A neschovávať pred nimi varešky, lyžičky či mištičky by malo byť samozrejmosťou. Aj keď váš anjelik má iba rok či dva a o tom, že raz opustí rodičovské hniezdo zatiaľ vôbec neuvažujete, mali by ste vedieť, že je na vás, aby sa raz dokázal sám o seba ako tak postarať. Čím skôr začnete, tým lepšie! No a čo by teda malo každé dieťa za všetkých okolností vedieť pripraviť?


1. Vajcia!

Základom sú vajíčka natvrdo, praženica, omeleta a časom pridajte aj volské oči. Keď si deti poradia s vajíčkami, o raňajky raz kdesi na internáte majú postarané.

2. Sendviče!

Ak sa dieťa naučí robiť základný sendvič so syrom, postupne sa jeho kulinárske umenie môže rozrásť do nečakaných rozmerov. Okrem experimentovania s rôznymi druhmi sendvičov a syrov môže vymýšľať rôzne kombinácie a pridávať nové a nové ingrediencie.

3. Šalát!

Deti by ste mali naučiť ako sa umýva šalát, ako ho treba potrhať a pridávať rôznu sezónnu zeleninu (čerstvo nastrúhanú mrkvu, pokrájanú papriku či reďkovku). Tiež by ste im mali ukázať viacero druhov zálievok, dipov a omáčok, ktorými ich môžu dochutiť.

4. Cestoviny!

Vedieť pripraviť kvalitné cestoviny je polovicou úspechu a máte istotu, že potomok hladom nezomrie. Stačí k nim pridať soľ, mozarellu a paradajky. Kým sú deti menšie, naučte ich jesť cestoviny s cherry paradajkami a mozarellovými guľôčkami, ktoré netreba nijako porciovať. No a určite nemôžete zabudnúť na takú klasiku, akou sú špagety s kečupom a strúhaným syrom!

5. Roztopenú čokoládu!

Možno sa vám to zdá smiešne, ale ako má dieťa vedieť, že čokoládu treba roztopiť v parnom kúpeli? Ukážte mu, ako jednoducho vďaka tomuto zázraku môže pripraviť množstvo pochúťok – čerstvé aj sušené ovocie v čokoláde, praclíky v čokoláde, popcorn v čokoláde, ale pokojne aj papriku v čokoláde. Fantázii sa hranice nekladú!

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia