Urobte si výlet do najlepšej európskej ZOO vo Viedni

Urobte si výlet do
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-06-01 12:01:42 |

Chcete deti prekvapiť niečím výnimočným? Zoberte ich do najstaršej a zároveň najkrajšej zoologickej záhrady v Európe. Nachádza sa v rakúskej metropole Viedeň.

Deti zvieratká milujú a výletom do zoologickej záhrady Tierpark Schönbrunn vo Viedni ich určite nesklamete. Je treťou z najnavštevovanejších turistických atrakcií v celom Rakúsku. Ak ste zvyknutí na naše ZOO a rátate s tým, že ju prejdete za dve – tri hodinky, budete prekvapení. Každý, kto v nej bol, vám potvrdí, že nestačí ani celý jeden deň. Okrem množstva zvieratiek, ktoré v slovenských zooparkoch nenájdete, sa tu deti môžu dosýta vyblázniť na rôznych atrakciách a vy si posedíte v príjemnom prostredí na kávičke či pri chutnom občerstvení.

V areáli na návštevníkov čaká akvárium a terárium, pavilón dažďového pralesa s tisíc metrov štvorcových džungle z Bornea, pavilón púšte i mimoriadne atraktívny polárny pavilón s tučniakmi a tuleňmi. Novinkou je len pred pár dňami otvorený úplne obnovený Svet ľadových medveďov, ktorého budovanie trvalo dva a pol roka.

Nová expozícia ľadových medveďov je trikrát taká veľká ako bola predchádzajúca. Najväčší bazén je hlboký päť metrov a návštevníci môžu po prvýkrát pozorovať medvede pri plávaní pod vodou. V špeciálnych medvedích bazénoch je neuveriteľných 630 000 litrov vody, dve tretiny z nich sú naplnené slanou a zostávajúce sladkou vodou. Prvými obyvateľmi nového sveta ľadových medveďov sú dvaapolročný Lynn pochádzajúci z Holandska a Ranzo z Fínska. Ambíciou viedenskej zoo je prispieť k zachovaniu tohto ohrozeného druhu, lebo podľa najnovších odhadov nežije v polárnych oblastiach viac ako 25-tisíc týchto zvierat a ich počet stále klesá. Kritikom zoologických záhrad pracovníci zoo odkazujú, ž úspešný chov jasne dokazuje vhodnosť chovania ľadových medveďov práve v zoologických záhradách.

Rozkošné sú aj gepardie mláďatká, ktoré sa vo viedenskej zoo narodili v polovici apríla. Gepardy sú tiež na červenom zozname. V minulosti boli lovené predovšetkým pre obchod s kožušinami , v súčasnosti žije v Afrike len asi 10 000 týchto šeliem. Tierpark Schönbrunn sa okrem iného pýši aj  vzácnymi pandami obrovskými, ktorá previezli až z Číny.

 

Prehliadka môže byť, najmä pre deti, celkom únavná, no za poplatok si pre ne môžete požičať drevený vozík na ťahanie. 

Tierpark Schönbrunn je od marca do septembra otvorený denne od 9.00 do 18.30. Dospelý a dieťa nad šesť rokov zaplatí za lístok 16,50 eura, menšie detí majú vstup voľný. Pri objednaní lístka cez internet ušetríte jedno euro. Treba rátať aj s výdavkami za parkovanie, ktorého hľadanie vám môže spôsobiť vrásky na čele. Parkovisko pred zoologickou je veľmi rýchlo zaplnené. Ďalšie informácie, ktoré by vás mohli zaujímať, nájdete na  www.zoovienna.at.

Napriek superlatívom, ktorými návštevníci viedenskej zoo nešetria, nájdu sa aj nejaké muchy. Mnohým sa nepáči správanie domácich voči turistom zo zahraničia, ktoré označujú za arogantné. Zostáva iba veriť, žer nádherný výlet a spoznanie množstva nových zvieratiek práve vám nikto nepokazí.  

Ktoré ZOO v Európe, okrem slovenských a spomínanej rakúskej, sa ešte oplatí vidieť? Ďalšími najlepšími zoologickými záhradami sú ZOO Lipsko, zoologická záhrada Berlín, ZOO Zürich a ZOO Rotterdam. Nemáte sa do nich ako dostať? Tak sa vyberte do niektorej z našich. Nájdete ich v Bratislave, Bojniciach, Košiciach či Spišskej Novej Vsi. V bratislavskej a košickej na deti čakajú aj dinoparky, ktoré ich prenesú do prehistorických čias. Aj keď sú naše zoologické záhrady menšie, ratolestiam, ale aj dospelým, ponúkajú tiež množstvo zábavy a možno v nich prežiť príjemné chvíle. 

 

Fotogaléria


Foto: flickr.com, wikimedia commnos.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia