Nenávidí vaše dieťa matematiku? Môžu za to gény...

Nenávidí vaše dieťa matematiku?
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-06-23 00:01:21 |

Prečo si niektorí ľudia vychutnávajú možnosť riešiť matematické príklady, no iným príde ťažko už len pri zmienke o číslach? Odpoveďou by podľa vedcov mohla byť genetika.

Vedci z univerzity v Ohiu si v štúdii všímali viac ako 500  dvojčiat a zistili, že gény výrazne ovplyvňujú vzťah človeka k matematike. Úlohu zohrávajú aj iné premenné ako je životné prostredie, škola či atmosféra v rodine. Zistenia naznačujú, že slabé zručnosti v matematike však majú na svedomí najmä genetické predispozície.

Do štúdie bolo zahrnutých 216 jednovaječných dvojčiat a 298 dvojčiat rovnakého pohlavia, ktoré sa zúčastňovali na projektoch z matematiky a čítania. Vstúpili do nich v materskej škole alebo na prvom stupni základnej školy a experti posudzovali ich vzťah a napredovanie v nich počas návštev v ich domácnostiach. Najnovšia štúdia zahŕňa údaje z posledných dvoch návštev, kedy vek dvojčiat bol v rozmedzí od 9 do 15 rokov.

Výsledok?

Úzkosť z matematiky je jedinečná, čo nahráva teórii, že ju významne ovplyvňujú genetické predispozície. Vedci zistili, že dvojičky nemajú rovnaký strach ako z matematiky zo žiadneho iného predmetu, akými sú napríklad čítanie či písanie. "Matematická úzkosť súvisí so všeobecnou úzkosťou, vzťahuje sa tak na kognitívnu (poznávaciu) stránku osobnosti, ako aj na afektívnu (citovú). To môže mať za následok, že u dieťaťa sa vďaka genetickej predispozícii a zlým výkonom v matematike úzkosť z tohto predmetu ešte stupňuje a dostáva sa do bludného kolotoča,“ vysvetľuje hlavný autor štúdie Stephen Petrilli. „Keď sa nám podarí získať ešte lepšiu predstavu o tom, čo presne úzkosť z matematiky vyvoláva, budeme schopní reagovať preventívnymi opatreniami u tých, ktorí ňou trpia,“ dodáva.

A záver?

Keď na vysvedčení vašej ratolesti nebude svietiť z matematiky práve jednotka, nehnevajte sa na ňu. Vedecké dôkazy sú vedecké dôkazy, s tým nič nenarobíme. Určite je lepšia v niečom inom, možno jej ide super gramatika, zaujíma sa o zemepis, bavia ju dejiny, kreslenie, cvičenie alebo niečo celkom odlišné.

 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia