Na vzdor u školákov platí trpezlivosť

Na vzdor u školákov
Ilustračné foto
2013-12-17 00:01:30 |

Vzdor u školákov, ktorí len pred pár mesiacmi začali drať školské lavice, je úplne prirodzený. Drzé poznámky dieťaťa či ignorovanie vašich požiadaviek vás určite rozčuľujú, no treba vydržať.

Prečo školáci vzdorujú rodičom?

Vaše školopovinné dieťa má už, chvalabohu, fázu záchvatov hnevu a hádzania sa o zem za sebou, ale vaše predstavy o poslušnosti sú asi iné, než vám váš školák predvádza. "Vzdor v tomto období je vlastne hľadaním spôsobu ako sa uplatniť,“ hovorí Susanne Ayers Denham, profesorka psychológie na Univerzite Georga Masona vo Fairfaxe  vo Virgínii.  Ako vysvetľuje, školák dozrieva a učí sa viac o svete okolo seba, rozvíja svoje vlastné názory o vzťahoch a pravidlách, ktoré prijíma najmä od svojich nových kamarátov. „Takže nebuďte prekvapení , keď sa snaží presadiť tým, že sa vzpiera vám a vašim, pre neho hlúpym, pravidlám,“ prízvukuje Denham. Na rozdiel od mladších detí, ktoré pri všetkom, čo sa im nepáči, dostanú záchvat hnevu, školák bude predstierať, že vás nepočuje alebo na vašu požiadavku reaguje veľmi pomaly.

Čo môžete urobiť so školákmi, ktorí vzdorujú?

Majte pre svoje deti pochopenie. Keď zavoláte školáka, aby išiel večerať, no on vás ignoruje, nekričte. Skúste sa vžiť do jeho situácie. Komunikujte pokojne a uistite ho, že chápete, prečo nechce ísť jesť, no zároveň mu vysvetlite, že večeru ste pripravovali aj pre neho a práve teraz je čas na jej zjedenie. „Cieľom je ukázať mu, že neznamená pre vás problém, ale naopak, ste na jeho strane. Buďte láskaví, ale zároveň zásadoví, aby pochopil, že jednoducho niektoré veci treba urobiť vtedy, keď poviete,“ radí Denham.

Pravidlá sú dôležité

Nastavte zreteľné pravidlá, o ktorých sa vopred porozprávate. Dohodnite sa na tom, že napríklad nemôže telefonovať bez vášho dovolenia, sedieť kedykoľvek pri počítači alebo musí prísť hneď, keď na neho zavoláte. Ak má s dodržiavaním stanovených pravidiel problémy, pracujte na riešení. Znovu sa v pokoji o situácii porozprávajte a snažte sa dostať až na dno vzdoru dieťaťa.

Zamyslite sa, v akých situáciách váš školák vzdoruje najčastejšie. Možno sa zubami-nechtami bráni robiť si domácu úlohu z matematiky, pretože tento predmet mu robí problémy. V takomto prípade skúste s ním prebrať matematické úlohy formou hry alebo poproste staršieho súrodenca či kamaráta, aby mu pomohli. Ak je vonku a nechce ísť domov, možno mu nestačí doba, kedy sa tam mohol hrať. Snažte sa problém vyriešiť spoločne, aby ste obaja boli spokojní. Vy mu napríklad dovolíte byť vonku dlhšie, ale po príchode domov bude musieť pracovať na úlohách, pomáhať a podobne.  Ak budete so školákom diskutovať a spolupracovať, je veľmi pravdepodobné, že jeho vzdor sa zmierni.

Buďte príkladom

Posilňujte dobré správanie u školáka. Aj keď môžete byť v pokušení  kričať na neho alebo dokonca dať mu výprask, keď sa vzpiera, zdržte sa toho. „Keď sa dieťa správa zle , už vtedy sa cíti hrozne,“ hovorí autorka množstva kníh o detskej disciplíne Jane Nelsen . "Ako sme prišli k predstave, že na to, aby boli deti lepšie, najprv musíme dosiahnuť, aby sa cítili zle?,“ pýta sa. V skutočnosti krikom podľa nej iba produkujeme viac negatívneho správania. Namiesto hlasného dohovárania sa pokúste malých rebelov povzbudiť. „Myslite na to, že ukazovať školákovi smer neznamená ovládať ho, znamená to, že sa učí ovládať sám seba,“ dodáva Nelsen.  Trest by mohol podnecovať k tomu, aby poslúchal len preto, lebo sa bojí. Omnoho rozumnejšie je snažiť sa vychádzať s ním dobre a pestovať v ňom slušnosť aj v krízových situáciách.

Porušenie pravidiel musí mať následky

Napriek tomu, že by ste mali byť ako rodičia k dieťaťu chápaví, musí vedieť, že porušenie pravidiel bude mať následky. Buďte konkrétni a vyberajte logické, nie sankčné následky. „Ak sa budeš hrať s futbalovou loptou v dome , budeme ju držať v garáži.“

Vyzbrojte sa trpezlivosťou

Dovoľte školákovi rozhodovať o niektorých veciach - nech si napríklad sám vyberie oblečenie do školy, samozrejme čisté a bez dier alebo nech rozhodne, čo máte uvariť na večeru. " Tento druh zapojenia neznamená , že dieťa bude všetko režírovať, ale ukazuje mu, že rešpektujete jeho potreby,“ vysvetľuje Nelson.

Ďalším spôsobom, ako pomôcť vášmu dieťaťu cítiť sa lepšie, je povedať mu čo môže urobiť namiesto toho, aby ste mu to bez vysvetlenia zakázali. Nehovorte mu „S loptou sa tu hrať nemôžeš,“ ale povedzte mu, „S loptou sa hraj vonku, tu to nie je dobrý nápad, môžeš niečo rozbiť.“

Nezaťažujte sa zbytočnosťami a rozhodnite sa, proti čomu je dôležité bojovať. Ak vášho malého školáka móda príliš neoslovuje a chce ísť na vyučovanie v maskáčovom tričku a prúžkovaných šortkách, dovoľte mu to. Ak chce na obed wafle a na raňajky želé, nechajte ho tak. Občasné zhrešenie ho nezabije. Niekedy je jednoduchšie a účinnejšie pozrieť sa inam a neriešiť to. Nemusíte vždy robiť krik ani pre to, keď si zabudne ráno učesať vlasy alebo občas prehliadnuť, keď si čisté prádlo namiesto do skrine vopchá pod posteľ.

Robte kompromisy. Snažte sa vyhýbať situáciám, ktoré podporujú u dieťaťa vzdor. Ak napríklad nerád jedáva na raňajky zeleninu, nedávajte mu ju. Ak nemá rád, keď sa niekto hrá s jeho zbierkou pokémonov, radšej ju pred návštevou bratranca odložte.

Rešpektujte vek svojho dieťaťa. Pred tým ako budete od neho žiadať, aby vyčistil kúpeľňu alebo ustlal posteľ, uistite sa, že to už dokáže. Nájdite si čas učiť ho nové veci. Vzdor je niekedy prejavom toho, že dieťa ešte nedokáže dotiahnuť veci do konca, lebo sú pre neho príliš ťažké.

A na záver – rešpektujte jedinečný vnútorný svet malého školáka. Keď vidíte, že hrá nejakú hru, oznámte mu, že o 10 minút bude hotové jedlo, nech ju stihne dokončiť. Nebude síce šťastný, že musí opustiť svoju zábavu, ale určite to urobí skôr ako keby ste od neho požadovali, aby vstal od hry  v momente, keď ste za ním prišli.

Keď budete v tomto období trpezliví, vaše školopovinné dieťa časom pochopí, že vzdor nie je spôsob ako dostať to, čo chce


Foto: flickr.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia