Detské ihriská v materských školách nie sú najbezpečnejšie

Detské ihriská
Detské ihriská
Zdroj: morgueFile.com
2013-09-25 15:16:00 |

Slovenská obchodná inšpekcia zistila na 106 detských ihriskách v areáli materských škôl nedostatky v 88 prípadoch.

Slovenská obchodná inšpekcia skontrolovala 80 verejných škôlok, v ktorých zistila nedostatky v 47 percentách namontovaných zariadení na ihriskách. Pri kontrole šiestich cirkevných materských škôl zistili inšpektori 24 percent nedostatkov a v prípade kontroly 20 súkromných škôlok predstavovali nedostatky 21 percent.

 Kontrola bola rozdelená na tri časti. Inšpekcia kontrolovala detské ihriská v areáloch materských škôl z hľadiska konštrukcie, inštalácie a správy a údržby. Chyby konštrukcie vznikajú podľa Miloty Šedajovej pri výrobe zariadení, zodpovednosť za chyby teda nesie výrobca. V tomto roku zaznamenala SOI výrazný pokles chýb z hľadiska konštrukcie. Vlani to predstavovalo 80 percent, tento rok 58 percent. Pri inštalácií boli najčastejšie sa vyskytujúcimi nedostatkami vyčnievajúce základy. Pri správe a údržbe zistila inšpekcia napríklad olupovanie farieb, prehnitie drevenej konštrukcie či poškodenie kovovej konštrukcie. Pri 21 kontrolách spolupracovala inšpekcia aj s Regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva. Tie vykonávajú štátny zdravotný dozor, pričom v tomto prípade išlo o kontrolu pieskovísk z hľadiska mikrobiálneho a parazitárneho znečistenia.

 Podľa Machútovej nešlo o kontroly zamerané na ukladanie pokút materským školám. „Kontroly škôlky uvítali, niektoré odstraňovali nedostatky hneď na mieste, niektoré následne po kontrole,“ priblížila. Ide o akciu, ktorá informuje a preventívne odstraňuje rizikové oblasti, kde by sa mohla stať nehoda. SOI pri kontrolách zistila, že polovica kolotočov bola nebezpečná, takmer polovica šmýkačiek a podobných zariadení a takisto tretina hojdačiek predstavuje riziko. „Je potrebné, aby si trh, ako aj prevádzkovatelia detských ihrísk uvedomili, aké sú ich povinnosti a aká je prevencia, aby sa deti hrali na bezpečných miestach,“ doplnila Nadežda Machútová.

Fotogaléria


Foto: morguefile.com
Zdroj: SITA

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia