Pobyt vonku môže u detí znížiť riziko krátkozrakosti

Pobyt detí vonku
Pobyt detí vonku
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-25 11:39:02 |

Výskumníci z Cambridgeskej univerzity zistili, že každá hodina navyše strávená vonku znižuje u detí riziko krátkozrakosti o dve percentá. Presné dôvody však zatiaľ nie sú jasné.

Najnovšie výskumy naznačujú, že trávenie voľného času vonku môže u detí znížiť riziko myopie (krátkozrakosti). Analýza ôsmich štúdií výskumníkov z Cambridgeskej univerzity ukazuje, že každá hodina navyše strávená vonku znižuje riziko myopie o dve percentá. Kľúčovými faktormi sú zrejme vystavenie prirodzenému svetlu a sledovanie vzdialených objektov. Vedci budú výsledky výskumu prezentovať na výročnom stretnutí Americkej akadémie oftalmológie na Floride.

Štúdia sledovala viac než desaťtisíc detí a adolescentov. Doktor Justin Sherwin a jeho výskumný tím prišli na to, že krátkozraké deti strávili týždenne vonku v priemere o 3,7 hodiny menej ako tie, ktoré vidia normálne alebo sú ďalekozraké. Priznal však, že dôvody im zatiaľ nie sú celkom jasné. Očakávali totiž, že deti, ktoré trávia viac času vonku, sa menej venujú čítaniu, štúdiu, či hraniu počítačových hier. Tento vzťah však nepotvrdili dve z ôsmich štúdií, ktoré sa ním zaoberali.

Doktor Sherwin preto tvrdí, že budú na výskum potrebovať presnejšie údaje, aby pochopili, ktoré faktory sú najdôležitejšie. Do úvahy prichádzajú napríklad zintenzívnenie sledovania vzdialených objektov a znížená miera sledovania blízkych objektov, vystavenie prirodzenému ultrafialovému svetlu či fyzická aktivita. Varoval však aj pred rizikami. „Akúkoľvek zvýšenú mieru času tráveného vonku musíme zvažovať s ohľadom na nebezpečenstvo UV radiácie, zvýšené riziko rakoviny kože, iných rakovín či šedého zákalu,“ povedal. „Na druhej strane, viac vonkajších aktivít môže chrániť pred cukrovkou, obezitou, nedostatkom vitamínu D a osteoporózou.“

Krátkozrakosť alebo myopia je bežné postihnutie oka, ktoré spôsobuje, že vzdialené objekty vyzerajú rozmazane, kým blízke vidieť normálne. Extrémnymi číslami sa vyznačuje Ázia - v niektorých oblastiach trpí týmto zrakovým postihnutím až osemdesiat percent populácie.

Doktorka Susan Blakeney, optometrická poradkyňa na Vysokej škole optometrie tvrdí, že deti sa väčšinou rodia ďalekozraké. „Počas rastu sa im zrak zlepšuje, takže keď rásť prestanú, mali by vidieť dokonale. Ak však pri narodení dieťa nie je dostatočne ďalekozraké, môže nakoniec trpieť krátkozrakosťou. Toto sa zvyčajne stane v období puberty,“ vysvetlila. „Existuje množstvo faktorov, ktoré môžu tento proces ovplyvniť, otázkou je, ktorý z nich je ten kľúčový,“ dodala.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.co.uk.


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: SITA

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia