Začala sa sezóna grilovania: Pozor na zvedavé detské pršteky

Začala sa grilovacia sezóna
Ilustračné foto Wikimediacommons.com
Zdroj: wikimedia commons.com
2023-06-07 18:30:00 |

Teplé večery lákajú, aby ste si na záhradke alebo na balkóne pripravili mäso, klobásky, baklažán alebo inú zeleninu na grile. Budú tam s vami deti? Tak treba myslieť aj na možné riziká, ktoré vám pri príprave hrozia. Aby sa vaša opekačka neskončila na najbližšej pohotovosti, dodržte tieto pravidlá.

Vyberte si taký gril, ktorý spĺňa bezpečnostné normy, teda nie nejaký narýchlo, na kolene zbúchaný doma. Ak sa nedajbože niečo stane, poisťovňa berie do úvahy každý detail. Po použití ho nezabudnite riadne vyčistiť a najmä odpratať do bezpečia horúci popol. Žiara uhlíkov deti láka a zvedavé pršteky by na to mohli doplatiť. V niektorých krajinách, napríklad v Írsku obchody odmietajú držať v sortimente rozkladacie grily, lebo neodborná montáž už spôsobila požiare i zranenia a poškodení potom obviňovali obchod.

Grilovať by ste mali ideálne v priestore, kam majú deti obmedzený prístup. Ak ste v záhrade, zabezpečte, aby sa deťom venoval niekto dospelý a nepustil ich k rozpálenému grilu. Ak grilujete na balkóne, čo nie je najšťastnejšia voľba, zožeňte si ešte pred grilovaním takzvanú ohňovzdornú fóliu pre prípad, že by sa žeravé uhlíky vymkli spod kontroly. Hasiaci prístroj v byte by mal byť samozrejmosťou.

Mäso, ktoré si kúpite v obchode, je väčšinou zdravotne bezchybné. Môžete však ohroziť svoje zdravie, ak ho nesprávne skladujete. Absolútne nevhodné je plastové vrecúško, v ktorom sa rýchlo rozmnožia baktérie. Tie sa pečením zlikvidujú, ale mäso, o ktorého bezchybnosti nie ste presvedčení, rozhodne nedávajte deťom!

Pre najmenších, ak sa už chcú zúčastniť na hodoch z grilu, je vhodná zelenina či nakrájané jabĺčko. Ak máte grilovaciu mriežku na otvorenom ohni, môžu si opekať cukríky marshmallow, ale znovu zdôrazňujeme, že len pod dozorom dospelého (podľa možnosti triezveho). Pre deti je nevhodná opekaná slanina či špekáčky. Aj dospelí by si na nich mali pochutnávať striedmo. Podstatné je, že rodina je spolu a deti sú spokojné. 

 


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: Feedo, b.workingsafe

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia